Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Sárga trikó a garázsban, lomok közt

2007.05.26. 18:58
A Tour de France 1996-os győztese, a dán Bjarne Riis elismerte, doppingszereknek köszönhetően nyerte meg a versenyt, és szakította meg a spanyol Miguel Indurain uralmát. Riis négyezer adag EPO-t tartalmazó készítménnyel indult neki a viadalnak, kétnaponta injekciókat kapott. A győzelme semmit jelent számára, azt sem bánja, ha elveszik tőle a sárga trikót.

Egész Németországot lázban tartja a héten kirobbant, a Telekom kerekeseit érintő doppingbotrány, különösen hogy Angela Merkel kancellár arra buzdította a korábbi vétkeseket: részletesen tárják fel titkaikat.

Riis Induraint taszította le a trónról

A Telekom - azóta T-Mobile-ra átkeresztelt - a németek leghíresebb bringás elitcsapata, de a héten tagjai közül heten bevallották, hogy rendszeresen tiltott szerekkel éltek. A lavina akkor indult el, amikor a masszőr megjelentette könyvét, április utolsó napján. Aztán két orvos vállalta el, hogy az ő felügyeletük mellett szedtek doppingszert a kerekesek. Név szerint: Bert Dietz, Christian Henn, Udo Bölts, Rolf Aldag, Brian Holm és Erik Zabel.

A legnagyobb név ezek után került elő, a dán Bjarne Riisé. A versenyző 1996-ban, az ötszörös győztes spanyol Miguel Indurain sorozatát szakította meg a francia körversenyen, péntek este tett megdöbbentő vallomást.

Mindennapos doppingolás

"Doppingoltam, EPO-t szedtem. 1993-tól öt éven keresztül a mindennapjaim szerves részét tette ki a doppingolás. Én magam vásároltam, de orvosi felügyelet kaptam. Négyezer egységgel indultam neki a '97-es Tournak, minden második nap injekciót kaptam. A vörösvérsejtjeim így állandóan a tiltott határ közelében lehettek, így a tüdőm oxigénkapacitása megnőhetett" - mondta, és azt sem titkolta, hogy növekedési hormont, valamint Cortisont is rendszeresen kapott.

Hozzátette, szerinte nagy bátorságra vallott, hogy mindezt elmondta, bár a múlton nem lehet változtatni.

Vihetik a sárga trikót

Riis, aki jelenleg az egyik dán kerekes csapat, a CSC menedzsere, a sokkoló vallomás után egy még meglepő kijelentést tett. "A Touron elnyert sárga trikó már semmit nem jelent nekem. Otthon őrzöm ugyan, de nem vitrinben, hanem a garázsban van, egy papírdobozban, lomok közt. Ha akarják, elvihetik tőlem" - zárta mondandóját.

A megkönnyebbült Riis 1999-ben hagyta abba pályafutását, 2001 óta áll a CSC alkalmazásában.

A sorozatos doppingbotrányok csak árthatnak a sportágnak, a nagy cégek - várhatóan - hamarosan nem támogatják a csapatokat. A botrányok Lance Armstrongnak sem kedveznek, hiszen ellene is komoly vádakat ismertetett az egyik francia szaklap. Azt aligha gondolhatja bárki komolyan, hogy csak egy csapat doppingolt a körversenyen, amikor Armstrong rendre mosolyogva mászta meg a legnagyobb hegyeket is.

Ullrich egyelőre hallgat

Az idén visszavonult Jan Ullrich egyelőre hallgat, bár mindenki az ő beismerését várta. Ullrich idén visszavonult, tavaly azonban nagy esélyes lehetett volna a Tour de France-on de nem hagyták elindulni, mert ő is kapcsolatban állt a spanyol doppingdoktorral, Eufemiano Fuentesszel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?