Sárga trikó a garázsban, lomok közt

2007.05.26. 18:58
A Tour de France 1996-os győztese, a dán Bjarne Riis elismerte, doppingszereknek köszönhetően nyerte meg a versenyt, és szakította meg a spanyol Miguel Indurain uralmát. Riis négyezer adag EPO-t tartalmazó készítménnyel indult neki a viadalnak, kétnaponta injekciókat kapott. A győzelme semmit jelent számára, azt sem bánja, ha elveszik tőle a sárga trikót.

Egész Németországot lázban tartja a héten kirobbant, a Telekom kerekeseit érintő doppingbotrány, különösen hogy Angela Merkel kancellár arra buzdította a korábbi vétkeseket: részletesen tárják fel titkaikat.

Riis Induraint taszította le a trónról

A Telekom - azóta T-Mobile-ra átkeresztelt - a németek leghíresebb bringás elitcsapata, de a héten tagjai közül heten bevallották, hogy rendszeresen tiltott szerekkel éltek. A lavina akkor indult el, amikor a masszőr megjelentette könyvét, április utolsó napján. Aztán két orvos vállalta el, hogy az ő felügyeletük mellett szedtek doppingszert a kerekesek. Név szerint: Bert Dietz, Christian Henn, Udo Bölts, Rolf Aldag, Brian Holm és Erik Zabel.

A legnagyobb név ezek után került elő, a dán Bjarne Riisé. A versenyző 1996-ban, az ötszörös győztes spanyol Miguel Indurain sorozatát szakította meg a francia körversenyen, péntek este tett megdöbbentő vallomást.

Mindennapos doppingolás

"Doppingoltam, EPO-t szedtem. 1993-tól öt éven keresztül a mindennapjaim szerves részét tette ki a doppingolás. Én magam vásároltam, de orvosi felügyelet kaptam. Négyezer egységgel indultam neki a '97-es Tournak, minden második nap injekciót kaptam. A vörösvérsejtjeim így állandóan a tiltott határ közelében lehettek, így a tüdőm oxigénkapacitása megnőhetett" - mondta, és azt sem titkolta, hogy növekedési hormont, valamint Cortisont is rendszeresen kapott.

Hozzátette, szerinte nagy bátorságra vallott, hogy mindezt elmondta, bár a múlton nem lehet változtatni.

Vihetik a sárga trikót

Riis, aki jelenleg az egyik dán kerekes csapat, a CSC menedzsere, a sokkoló vallomás után egy még meglepő kijelentést tett. "A Touron elnyert sárga trikó már semmit nem jelent nekem. Otthon őrzöm ugyan, de nem vitrinben, hanem a garázsban van, egy papírdobozban, lomok közt. Ha akarják, elvihetik tőlem" - zárta mondandóját.

A megkönnyebbült Riis 1999-ben hagyta abba pályafutását, 2001 óta áll a CSC alkalmazásában.

A sorozatos doppingbotrányok csak árthatnak a sportágnak, a nagy cégek - várhatóan - hamarosan nem támogatják a csapatokat. A botrányok Lance Armstrongnak sem kedveznek, hiszen ellene is komoly vádakat ismertetett az egyik francia szaklap. Azt aligha gondolhatja bárki komolyan, hogy csak egy csapat doppingolt a körversenyen, amikor Armstrong rendre mosolyogva mászta meg a legnagyobb hegyeket is.

Ullrich egyelőre hallgat

Az idén visszavonult Jan Ullrich egyelőre hallgat, bár mindenki az ő beismerését várta. Ullrich idén visszavonult, tavaly azonban nagy esélyes lehetett volna a Tour de France-on de nem hagyták elindulni, mert ő is kapcsolatban állt a spanyol doppingdoktorral, Eufemiano Fuentesszel.