Árpád
-2 °C
4 °C

Borult a papírforma triatlon országos-bajnokságon

2007.05.26. 17:43
A triatlon országos bajnokságon a címvédő Kuttor Csaba gyenge úszásának köszönhetően második lett, a kiváló futónak tartott Fecskovics pedig megnyerte első aranyérmét. A nőknél a duatlonos világbajnok, Csomor Erika jó hajrával verte riválisait.

Csomor Erika nyerte a Balatonfüreden rendezett rövidtávú triatlon országos bajnokságot, amely a tavaly életre hívott Triatlon Tour-sorozat idei első állomása volt. Már a rajt előtt az elmúlt évek legizgalmasabb versenyére lehetett számítani annak köszönhetően, hogy a nemzetközi élmezőnybe tartozó hazai duatlonosok is rajthoz álltak, köztük a kétszeres világbajnok, múlt hétvégén Győrben bronzérmes Csomor Erika. Az érdeklődök nem is csalódtak, hiszen valóban rendkívül színvonalas viadalt produkáltak a hölgyek a szikrázó napsütésben.

Így kell négy percet eltüntetni

Pontban tizenhárom órakor rajtolt el a mezőny, amelynek talán jól is esett volna a nyári kánikulában a balatoni fürdőzés, amennyiben hűsölni ugranak a 24 Celsius-fokos vízbe és nem 1,5 kilométer letempózására. Az első számot - akárcsak tavaly - Vanek Margit teljesítette a leggyorsabban, őt követte fél perc hátránnyal egy háromfős csoport - benne a címvédő Walkó Andreával -, és közel egy perccel elmaradva a gyenge úszónak számító Koch Renáta, akitől ez igen kimagasló eredmény volt. A duatlonosok majdnem négy perccel később kezdték meg a kilenc körből álló, 40 kilométeres kerékpározást.

Az óriási taktikai harcot mutatja, hogy Magyarország talán legnehezebb bringás pályáján egy kör után összeállt az élen a Vanek, Walkó, Kovács Zsófia, Szabó Zita, Koch kvintett. Noha a fogat jól összedolgozott, az egyértelműen jobb kerékpáros duatlonosok, Csomorral, Brassay Rékával és Arany Gittával körröl körre dolgozták le a hátrányukat, és a tíz kilométeres futásnak már csak fél perc hátránnyal vágtak neki.

Ki kellett futnia magát a győzelemért

A négy körből álló zárószám elképesztő izgalmakat hozott. A bajai Koch rögtön az élre állt és elképesztő tempót diktálva őrizte előnyét a többi társát egyenként utolérő Csomorral szemben, azaz előnyét biztosan őrizte. A hihetetlen rutinnal rendelkező budaörsi világklasszis azonban nem adta fel, és hosszú hajrát nyitva végül az utolsó körben utolérte és lehagyta riválisát, ezzel megnyerve az olimpiai távú triatlon ob-t. A harmadik helyre a címvédőt az utolsó métereken lehajrázó Brassay Réka futott be.

"Nem gondoltam volna, hogy ennyire ki kell futnom magam a győzelemért, amely talán kissé kárpótol a duatlon-vb-ért, amelyen azért jobb helyezést reméltem. Reni fantasztikusan futott, de nem pánikoltam, hogy a feléig nem hoztam rajta egy másodpercet sem, bíztam benne, hogy ebben a hőségben nem bírja végig ezt a gyilkos iramot. Szerencsére igazam lett. Ezzel ugyan kvalifikáltam magam a júniusi Eb-re, nem indulok rajta" - mondta Csomor.

A vihar elől is siettek

A férfi mezőny fél háromkor, hatalmas dörgések közepette rajtolt el, és talán a vihartól tartva óriási iramot diktáltak az élen tempózók, ennek ellenére az úszás után elsőként partra szálló Molnár Ádámot közvetlenül követte legalább tíz riválisa, közte valamennyi esélyessel, így a címvédő Kuttor, valamint Lipták Tamás, Pocsai Balázs, Fecskovics Attila.

A 9 körös, 40 kilométeres kerékpározás során szinte azonnal kialakult egy tizenkét fős boly, és egyértelművé vált, hogy csak innen kerülhet ki a győztes. A mezőnyt még az sem zökkentette ki az irgalmatlan ritmusból, hogy a pályán keresztülsétált egy nászmenet. Mivel ebben a csoportban volt a "futógépnek" számító Fecskovics, Nógrádi Tamás és Lipták Tamás is, így a szintén esélyesnek számító Pocsai nem véletlenül gondolta úgy a táv egyharmadánál, hogy az emelkedőket kihasználva "meglóg". Hozzá csatlakozott még Csortos Imre, és ketten 45 másodperccel hamarabb vághattak neki a 10 kilométeres futásnak.

A főtitkár fia lett a harmadik

A debreceni sportoló a harmadik körre már az első háromban sem volt, a kitűnő futónak számító Fecskovics állt az élre, őt Kuttor és Lipták követte. A debreceni tehetséget már nem lehetett befogni, ugyanakkor a további érmes helyekért óriási harc dúlt. Végül a miskolci Kuttor minden rutinját bevetve, utolsó erőtartalékait mozgósítva befutott a második helyre, míg kisebb meglepetésre ifjabb Czencz Péter, a hazai szövetség főtitkárának fia ért harmadikként célba.

"Idén ez volt az első verseny, amelyre rápihentem, ez meg is látszott az eredményemen. Titkon azért reméltem, hogy esetleg a győzelemre is lesz esélyem. Tökéletes taktikát dolgoztunk ki, és hibátlanul végre is tudtam hajtani köszönhetően annak, hogy ezúttal az úszás után az élcsoportban bringázhattam" - nyilatkozta a boldog győztes.

Kuttornak így is nagy siker

Kuttor ennek megfelelően az úszásban látja okát, hogy letaszították a trónról. Mint mondta, mindenképpen szerette volna elkerülni, hogy a legjobb futókkal egy csoportban bringázzon és azok után, hogy ez nem sikerült, még az ezüstérmet is nagy sikernek tartja.

Jegyzőkönyv:
NŐK: 1. Csomor Erika (Budaörs) 2:13:52 ó 2. Koch Renáta (Mogyi SE Baja) 2:14:27 3. Brassay Réka (Veszprémi TC) 2:15:08
FÉRFIAK: 1. Fecskovics Attila (Debreceni Sportcentrum) 1:59:41 ó 2. Kuttor Csaba (Miskolc) 2:00:21 3. Czencz Péter (Fani Dynamic) 2:00:25

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?