Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tizennégy osztrákot kizártak az olimpiákról

2007.05.29. 15:06
Közel másfél évvel a torinói téli olimpia után úgy látszik, lezárult Ausztria legsúlyosabb doppingbotránya. Hat versenyző, biatlonosok, sífutók többé nem vehetnek részt a játékokon, sportvezetők, orvosok sem kaphatnak többé akkreditációt. Az Osztrák Olimpiai Bizottság pedig egymillió dolláros büntetést kapott. Nagy kérdés, ezek az ügyek miként befolyásolhatják Salzburg 2014-es olimpiai pályázatát.

Lemondott az Osztrák Olimpiai Bizottságban (ÖOC) betöltött alelnöki posztjáról Peter Schröcksnadel, aki egyben a doppingbotrányoktól hangos Osztrák Síszövetség elnöke is, mert úgy érzi, személye veszélyeztetheti a 2014-es téli játékokra beadott salzburgi pályázat sikerét. Az ÖOC doppingvétségek miatt tizennégy hivatalos személyt örökre kizár az ötkarikás játékokról.

Mayer meglátogatta a csapatot


Mayer felbukkanásába bukott bele Schröcksnadel (fotó: AFP)

"Távozom. Fanatikus osztrák vagyok, és úgy érzem, nem tudok segíteni a sikeres kandidálásban" - mondta Schröcksnadel, aki a síszövetség vezetői tisztéről nem távozik.

Ausztriában azért aggódnak, mert a 2006-os torinói doppingbotrány kihatással lehet a salzburgi pályázatra. Az ügy előzménye, hogy Walter Mayer, a sílövő-válogatott korábbi edzője nem lehetett ott hivatalosan a tavalyi játékokon, mert 2002-ben, Salt Lake Cityben részese volt egy vérátömlesztéses doppingnak. Ő azonban meglátogatta az osztrák sícsapatot. Ezt követően az olasz rendőrség két házkutatást is tartott a válogatott szállásán, és az akciók során száz injekciós tűt, harminc kisebb csomag gyógyszert és különböző vértranszfúziós eszközöket foglalt le.

Egymillió dolláros büntetés

A torinói botrányban érintett hat versenyzővel, Wolfgang Perner és Wolfgang Rottmann biatlonosokkal, illetve Martin Tauber, Jürgen Pinter, Johannes Eder és Roland Diethart sífutókkal kapcsolatban a múlt hónapban úgy döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), hogy többé nem indulhatnak ötkarikás játékokon. Az érintettek közül négyen a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordultak. A NOB aztán múlt csütörtökön úgy döntött, hogy egymillió dollárra bünteti ausztriai tagszervezetét a doppingbotrány miatt. Az osztrákoknak ugyanakkor nem kell befizetniük a pénzt a szervezet kasszájába, hanem a NOB levonja majd az összeget a nekik járó támogatásaiból.

Az ÖOC keddi ülésén úgy döntött, hogy a történtek miatt 14 hivatalos személynek soha többé nem kér akkreditációt egyetlen olimpiára sem. A legmagasabb pozíciójú érintett Markus Gandler, a sífutó- és sílövő-válogatott sportigazgatója. Rajta kívül még - többek között - Walter Mayer, valamint Volker Müller fizioterapeuta, Peter Baumgartl csapatorvos sem vehet részt egyetlen olimpián sem.

Guatemalában döntenek a 2014-es helyszínről

Ezzel az üggyel párhuzamosan fut a 2014-es téli olimpiai kandidálás, amelyben Salzburg mellett az oroszországi Szocsi és a dél-koreai Pjongcsang van versenyben. A NOB július 4-i, guatemalavárosi ülésén dönt a helyszínről.

Doppingoló kazahok, oroszok

Doppingvétség miatt kétéves eltiltást kapott két-két kazah és orosz sífutó.
A kazah Andrej Kondrisev és Jevgenyij Kosevoj szervezetében magas volt a tesztoszteronszint a február 12-i ellenőrzéskor vett mintában, míg a juniorkorú orosz Ruszlan Ocsilov nandrolont fogyasztott. Hármójuknak 2009. április 27-én jár le az eltiltása.
A nemzetközi szövetség (FIS) egyetértett az orosz szövetséggel Szergej Siriajev kétéves eltiltásában, amit a versenyző eritropoetin (EPO) alkalmazásáért kapott február huszonegyedikén.
A FIS mellékbüntetésként visszatartja a kazah szövetség 30 ezer svájci frankos támogatását, amíg a tagország nem demonstrálja, hogy elkötelezett híve a doppingellenes harcnak.