Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Tizennégy osztrákot kizártak az olimpiákról

2007.05.29. 15:06
Közel másfél évvel a torinói téli olimpia után úgy látszik, lezárult Ausztria legsúlyosabb doppingbotránya. Hat versenyző, biatlonosok, sífutók többé nem vehetnek részt a játékokon, sportvezetők, orvosok sem kaphatnak többé akkreditációt. Az Osztrák Olimpiai Bizottság pedig egymillió dolláros büntetést kapott. Nagy kérdés, ezek az ügyek miként befolyásolhatják Salzburg 2014-es olimpiai pályázatát.

Lemondott az Osztrák Olimpiai Bizottságban (ÖOC) betöltött alelnöki posztjáról Peter Schröcksnadel, aki egyben a doppingbotrányoktól hangos Osztrák Síszövetség elnöke is, mert úgy érzi, személye veszélyeztetheti a 2014-es téli játékokra beadott salzburgi pályázat sikerét. Az ÖOC doppingvétségek miatt tizennégy hivatalos személyt örökre kizár az ötkarikás játékokról.

Mayer meglátogatta a csapatot


Mayer felbukkanásába bukott bele Schröcksnadel (fotó: AFP)

"Távozom. Fanatikus osztrák vagyok, és úgy érzem, nem tudok segíteni a sikeres kandidálásban" - mondta Schröcksnadel, aki a síszövetség vezetői tisztéről nem távozik.

Ausztriában azért aggódnak, mert a 2006-os torinói doppingbotrány kihatással lehet a salzburgi pályázatra. Az ügy előzménye, hogy Walter Mayer, a sílövő-válogatott korábbi edzője nem lehetett ott hivatalosan a tavalyi játékokon, mert 2002-ben, Salt Lake Cityben részese volt egy vérátömlesztéses doppingnak. Ő azonban meglátogatta az osztrák sícsapatot. Ezt követően az olasz rendőrség két házkutatást is tartott a válogatott szállásán, és az akciók során száz injekciós tűt, harminc kisebb csomag gyógyszert és különböző vértranszfúziós eszközöket foglalt le.

Egymillió dolláros büntetés

A torinói botrányban érintett hat versenyzővel, Wolfgang Perner és Wolfgang Rottmann biatlonosokkal, illetve Martin Tauber, Jürgen Pinter, Johannes Eder és Roland Diethart sífutókkal kapcsolatban a múlt hónapban úgy döntött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), hogy többé nem indulhatnak ötkarikás játékokon. Az érintettek közül négyen a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordultak. A NOB aztán múlt csütörtökön úgy döntött, hogy egymillió dollárra bünteti ausztriai tagszervezetét a doppingbotrány miatt. Az osztrákoknak ugyanakkor nem kell befizetniük a pénzt a szervezet kasszájába, hanem a NOB levonja majd az összeget a nekik járó támogatásaiból.

Az ÖOC keddi ülésén úgy döntött, hogy a történtek miatt 14 hivatalos személynek soha többé nem kér akkreditációt egyetlen olimpiára sem. A legmagasabb pozíciójú érintett Markus Gandler, a sífutó- és sílövő-válogatott sportigazgatója. Rajta kívül még - többek között - Walter Mayer, valamint Volker Müller fizioterapeuta, Peter Baumgartl csapatorvos sem vehet részt egyetlen olimpián sem.

Guatemalában döntenek a 2014-es helyszínről

Ezzel az üggyel párhuzamosan fut a 2014-es téli olimpiai kandidálás, amelyben Salzburg mellett az oroszországi Szocsi és a dél-koreai Pjongcsang van versenyben. A NOB július 4-i, guatemalavárosi ülésén dönt a helyszínről.

Doppingoló kazahok, oroszok

Doppingvétség miatt kétéves eltiltást kapott két-két kazah és orosz sífutó.
A kazah Andrej Kondrisev és Jevgenyij Kosevoj szervezetében magas volt a tesztoszteronszint a február 12-i ellenőrzéskor vett mintában, míg a juniorkorú orosz Ruszlan Ocsilov nandrolont fogyasztott. Hármójuknak 2009. április 27-én jár le az eltiltása.
A nemzetközi szövetség (FIS) egyetértett az orosz szövetséggel Szergej Siriajev kétéves eltiltásában, amit a versenyző eritropoetin (EPO) alkalmazásáért kapott február huszonegyedikén.
A FIS mellékbüntetésként visszatartja a kazah szövetség 30 ezer svájci frankos támogatását, amíg a tagország nem demonstrálja, hogy elkötelezett híve a doppingellenes harcnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!