Vetkőztek, mert győztek

2007.06.06. 12:27
Legutóbb egy brazil műsorvezetőnő vetkőzött kamerák előtt kedvenc focicsapata, a Milan BL-győzelme után, de Olaszországban ez évek óta bevett szokás. Modell és színésznő is megtette már, a teniszező Goran Ivanisevics szintén, bár ő magát ünnepelte. Meztelenkedett már újságíró, F1-es csapatfőnök és magyar futballedző is.

Adásban vetkőzött félmeztelenre a Milan BL-győzelme után egy brazil riporternő az egyik olasz csatorna műsorában. Korábban többször is történt már hasonló az olaszoknál, főleg Romában, amikor a helyi klubok, a Lazio és az AS nyertek bajnokságot.

Az égszínkék mezű klub megszerezte története második olasz bajnoki címét 2000-ben, és a Finnországban született modell, Anna Falchi ledobta felsőjét a megtelt Stadio Olimpico gyepén, majd húzott magára Lazio-trikót nyolcvanezer rajongó és a tévénézők előtt.

Egy év múlva a bajnok a városi rivális lett, a klub elsőszámú hölgyrajongója, a színésznő Sabrina Ferilli a Circo Massimóban tartott ünnepléskor vonult fel mintegy félmillió Roma-drukker előtt fehérneműben.

Férfiak is vetkőzésre vetemedtek viszont egy-egy sportsiker után. Amikor 2001 júniusában - napokkal a Roma győzelme után - Goran Ivanisevics sokadik próbálkozásra, szenzációs finálé után végre megnyerte első és egyetlen Grand Slam-tornáját Wimbledonban, hazájába visszatérve az ünneplő tömegbe dobálta összes ruháját, kivéve alsónadrágját.

Nem sportoló volt, de fogadásból kellett pucérkodnia egy skót újságírónak, Bob McKenzie-nek, aki 2004-ben azt találta mondani: "Ha a McLaren idén versenyt nyer, meztelenül futom végig Silverstone-t." Kimi Raikkönen meglepetésre első lett Belgiumban, így ő egy év múlva az angol pályán beváltotta ígéretét.

Szintén klasszikus eset Chris Horner 2005-ös monacói akciója, amikor az F1-es Red Bull Racing főnökének meztelenül kellett fürdőznie, mert skót pilótája, David Coulthard megszerezte a gárda első dobogós helyét.

Magyarországon néhány hónapja fordult elő hasonló, amikor a REAC futballcsapatának edzője, Aczél Zoltán úgy próbálta motiválni csatárát, Torma Gábort az idei szezonban a Zalaegerszeg elleni mérkőzés előtt, hogy megfogadta: ha játékosa két gólt lő, meztelenül kocog a stadionban. Célját elérte, Torma kettőt vállalt, a tréner futott, ám alsógatyáját megtarthatta.

Aczél a klub honlapján azt is megfogadta, ha a REAC bentmarad az első osztályban, az utolsó forduló utáni napon meztelenül megy el a rákospalotai stadion melletti benzinkúthoz megvenni a sportnapilapot. A REAC 14. lett, vagyis jövőre is NB I-es, de nem tudni, hogy Aczél beváltotta-e ígéretét.