Kovács nyert, Janics feladta az országos bajnokságot

2007.06.09. 18:40
A szegedi kajak-kenu országos bajnokság szombati napjának legnagyobb várakozással kísért versenye a női ötszáz egyes volt. Három világklasszis mérkőzött ugyanis egymással: Kovács Katalin, Janics Natasa és a vb-címvédő Benedek Dalma. Janics és Kovács között háromszázhúsz méterig nagy volt a harc, Kovács vezetett, amikor Janics hajrá helyett csökkentette a csapásszámot, és hétvégi tempóra váltott, nyolcadik lett. Ez a helyezés elfogadhatatlan tőle, az olimpiai távon Kovács indulhat az Európa-bajnokságon.

Jóllehet az év elején biztossá vált, hogy a három kitűnő kajakosnőnek, Benedek Dalmának, Kovács Katalinnak és Janics Natasának az egyesben való szereplést válogató versenyen kell kiharcolnia, senki sem gondolta, hogy ilyen feszült légkörben kerül erre sor a szegedi országos bajnokságon.

Kovács példás alázata

Az olimpiai bajnok Janics még április közepén hagyta ott edzőjét, Fábiánné Rozsnyói Katalint, azóta külön készül, Szegeden. Az olimpia óta egyéniben nagy versenyen nem indult. A címvédő Benedek Dalma tavalyi sikerei után edzőt váltott, azóta viszont egyesben visszaesett valamelyest. A huszonegyszeres világbajnok Kovács 2003 óta nem indult egyéniben, ő viszont példás alázattal készült, vagyis komoly versenyre lehetett számítani.


A bajnokság képekben!

A legesélyesebb az előzetes felmérések alapján Kovács volt, hiszen idén már legyőzte mindkét vetélytársát ötszáz méteren: Janicsot - fél hajóval - a válogatón, Benedeket a Világkupán. Mindenki emlékeztetett ugyanakkor arra, az olimpiát megelőző versenyeken is ő volt az esélyesebb, Janics ellenben hajszállal legyőzte.

Hobbikajak

A két versenyző most is nagy csatát vívott Szegeden, Kovács jobban rajtolt, egy hajóval vezetett féltávnál, aztán fogyott az előnye, és mindenki Janics hajráját várta, hiszen neki nagy erőssége, ha a végén sprintelni kell.

A várt hajrá azonban ezúttal elmaradt, mi több: Janics - egyelőre érthetetlenül - nem kapcsolt rá, háromszáz méternél visszavett a tempóból, a végén hobbikajakozásra váltott, és az összes versenyző elment mellette.

Kovács így az ezer méter mellett ötszázon is indulhat az Európa-bajnokságot, és amennyiben érmes lesz, akkor a világbajnokságon is biztos a helyezése. Janicsnak a kétszáz marad az Eb-n.

Háromszor edzett naponta, nagyon elszánt volt Janics

Csonka Gábor, Janics menedzsere úgy fogalmazott a versenyt megelőzően, hogy pártfogoltja, nagyon keményen - napi három alkalommal - edz, a visszaesésére tehát pillanatnyilag nincs magyarázat, annál is inkább, mert csütörtökön is ragyogó időt ment. Gyanítható, hogy az első helyre nem látott esélyt, a második pedig nem kellett neki, ezért adta fel.

Csonka, aki a szegedi klub vezetője egyszersmind a hazai szövetség elnökségi tagja is egyben, egyértelműsítette, hogy Janicstól elfogadhatatlan, ha nem az első vagy a második helyen végez. Arra alighanem még álmában sem gondolt, hogy mindenkitől leszakadva a nyolcadik helyen evez a célba.

"Gratulálok Katinak, nagyszerűen versenyzett, ahogy kellett, megérdemelte a sikert" - mondta Csonka. "Natasa esetében pszichés feladásról van szó, ami egyúttal túl mutat önmagán. Nyilvánvaló, hogy edző nélkül nem lehet felkészülni. Szükség van egy olyan szakemberre, akinek ezer közül is megismeri a hangját a lelátóról, és aki biztatni tudja. Azt hiszem, se sajnálni, se biztatni nem kell Natasát, aki most kicsit elmenekül a világ elől, aztán hétfőtől készülhetünk az olimpiára és a kétszáz méterre. Hogy miként, azt a jövő héten el kell döntenünk. Igazán szomorú akkor lennék, ha ezt a futamot az olimpia évében látom" - tette hozzá.


Nézze meg képeinket!

"Őszintén szólva, kicsit igazságtalannak éreztem, hogy ismét válogatóznom kell ebben a számban, hiszen ebben az idényben már Natasát és Dalmát is legyőztem egyszer-egyszer. Emiatt újabb három hét kemény, fegyelmezett munka következett a számomra, de most már vége, legalábbis a válogató időszaknak. Most nagyon boldog vagyok" - mondta kissé elérzékenyülve Kovács az MTI-nek.

Új helyzet, de mi lesz a megoldás?

Ez az eredmény új helyzetet teremthet, hiszen egyre inkább igazolódik, hogy Fábiánné Rozsnyói Katalin és csapata nélkül nem lehet számottevő eredményt elérni a magyar mezőnyben a nőknél. Az edzőnő a verseny előtt jelezte, bármikor visszafogadja Janicsot, nagy kérdés, sor kerül-e erre a soron következő néhány napban.

A férfiaknál a háromszoros világbajnok Vereckei Ákos vívta ki az ötszázas indulás jogát, aki tavaly kikapott Benkő Zoltántól, most azonban visszavágott. Benkőt Boros is megelőzte.

Szombati eredmények
férfiak, 500 m:

K-2:
1. Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor (Graboplast VSE, Kőbánya SC) 1:34.748 p
2. Holpert Ervin, Gönczy Gábor (Domino Honvéd) 1:36.350
3. Ács Bence, Dombi Rudolf (Építők Margitsziget) 1:36.794

K-4:
1. Sík Márton, Csamangó Attila, Boros Attila, Bozsik Gábor (Démász-Szeged, Tiszaújváros, Csepel) 1:23.839
2. Gyökös Lajos, Kökény Roland, Beé István, Horváth Gábor (Démász-Szeged, Domino Honvéd) 1:24.373
3. Hadvina Gergely, Molnár Péter, Kammerer, Kucsera (Szolnok, Tiszaújváros, Graboplast VSE, Kőbánya SC) 1:26.689

C-2:
1. Kozmann György, Kolonics György (Atomerőmű SE, Csepel) 1:49.925
2. Vódli Péter, Korisánszky Péter Dániel (Csepel) 1:51.665
3. Metka Márton, Nagy Péter (UTE, Graboplast VSE) 1:52.025

C-4:
1. Horváth Gábor, Joób Márton, Sarudi Pál, Balázs Péter (Démász-Szeged, Mezőgép KGF, BSE-ESMA) 1:39.845
2. Balázs Gábor, Metka, Sáfrán Mátyás, Mike Róbert (KSI, UTE) 1:40.583
3. Hüttner Csaba, Csabai Edvin, Fürdök Gábor, Sáfrán Mihály (Démász-Szeged, Kis-Dunai SE, Domino Honvéd) 1:42.455

nők, 500 m:

K-2:
1. Paksy Tímea, Benedek Dalma (MTK, Dunaferr) 1:46.862
2. Csipes Tamara, Hegyi Zomilla (Domino Honvéd, KSI) 1:49.892
3. Kákai Bettina, Medveczky Erika (Kis-Dunai SE) 1:56.666

1000 m:

K-4:
1. Horváth Fanni, Kollár Judit, Ábrahám Réka, Kollár Zsófia (Graboplast VSE) 3:51.644
2. Balogh Barbara, Hudák Petra, Jócsik Petra, Farkasdi Ramóna (Grabolpast VSE) 3:57.068
3. Galacsony Diána, Velenszky Marianna, Fiegler Tímea, Czilja Viktória (Tiszaújváros) 4:05.342

férfiak, 500 m: K-1:
1. Vereckei Ákos (Domino Honvéd) 1:43.631 p
2. Boros Gergely (Atomerőmű SE) 1:44.417
3. Benkő Zoltán (Graboplast VSE) 1:44.615 C-1:
1. Vajda Attila (Démász-Szeged) 1:59.337
2. Fürdök Gábor (Démász-Szeged) 1:59.853
3. Sáfrán Mátyás (KSI) 1:59.907

nők, 500 m:

K-1:
1. Kovács Katalin (MTK) 1:56.268
2. Benedek Dalma (Dunaferr) 1:56.484
3. Csengeri Adrienn (Domino Honvéd) 2:03.948 ...8. Janics Natasa (Démász-Szeged) 2:08.064