Horváth Viktor aranyérmes, a csapat második az öttusa Eb-n

2007.06.09. 21:12
A rigai öttusa Európa-bajnokság hagyományos férfi versenyét Horváth Viktor nyerte. A magyar csapat második lett, három kvótát szerzett az olimpiára, de csak két versenyző indulhat el a pekingi játékokon.

Horváth Viktor nyerte a rigai öttusa Európa-bajnokság hagyományos férfi versenyét. A második helyen az orosz Rusztem Szabirhuzin, a harmadikon a lengyel Marcin Horbacz végzett. Tibolya Péter hatodik, Balogh Gábor hetedik, Fülep Sándor tizennegyedik lett.

Csapatban az oroszok győztek, a Horváth, Balogh, Fülep trió a dobogó második fokára állhatott fel, a harmadik helyet a fehéroroszok szerezték meg.

Az egyéni verseny első nyolc helyezettje - Horváth, Szabirhuzin, Horbacz, az orosz Andrej Mojszejev, a litván Tadas Zemaitis, Tibolya, Balogh és az ugyancsak orosz Ilja Frolov - olimpia kvótához jutott. (A pekingi játékokon egy országból maximum két versenyző indítható a férfiak és a nők mezőnyében is, így ha többen kvalifikálják magukat, az adott szövetség dönti el, kit nevez.)

A szombati versenyben Horváth Viktor a remek lovaglásának köszönhetően szerezte meg a győzelmet. Jól lőtt - ebben a számban ötödik volt -, aztán vívásban és úszásban a közvetlen élmezőny mögött zárt, tizenharmadikként és tizenkettedikként. Egyenletes teljesítményével az élbolyban pozícionálta magát a lovaglásra. Mivel a vetélytársak közül sokan sokat hibáztak, ő pedig rontás nélkül ment végig a pályán, egyszerre csak az élre került, és mivel jó futónak számít, győzelmét már nem veszélyeztette senki. A 3000 méteren jól osztotta be erejét és nagy fölénnyel ért a célba.

Két világbajnoki ezüst (2001, 2006) mellé Európa-bajnoki aranyérmet szerzett. Korábban kontinensviadalon hatodik hely volt a legjobb eredménye.

Három számig sokkal közelebb állt a győzelemhez a címvédő Balogh Gábor, a lövészetet megnyerte, vívásban pedig második lett, úszásban is őrizte vezető helyét. A lovaglás viszont nem jött össze neki. A hatodik akadályig hibátlanul ment, de a következő erőkifejtésre rosszul érkezett, alig tudta elkerülni, hogy romboljon, lova pedig megjegyezte a találkozást az akadállyal, s a továbbiakban sorozatosan "büntetett", egymás után húzta el a rudakat. A hét verés érembe került, de végül a kvótaszerzés összejött.

Remekül helyt áll az újonc, csak az egyéni versenyre nevezett Tibolya Péter, aki végig szívósan küzdött. A középmezőnyből kiváló lovaglással kvótaszerzős pozícióba került, s a kínálkozó lehetőséget meg is ragadta.

Fülep Sándornak a negyedik számig volt esélye az olimpiai kvalifikációra, a lovaglás viszont nem jött össze neki, így a futásra nem maradt esélye az első nyolcba kerülésre.