Talmácsi motorja miatt kiesett Angliában

2007.06.24. 16:47
Huszonnyolc befejezett verseny után Talmácsi Gábornak fel kellett adni a gyorsaságimotoros-világbajnokság brit futamát. A 125 köbcentisek között a nagydíjig a vb-összetettet is vezető apriliás magyar az ötödik helyről állt ki Doningtonban. A brit versenyt az eddig nagyon peches olasz Pasini nyerte, a világbajnokságban már nem Talmácsi, hanem a vasárnap harmadik Hector Faubel vezet.

Jól indult a doningtoni versenyhétvége az Aspar Aprilia magyar motorosának, a pénteki edzéseken a legjobb volt, az időmérők azonban már nem sikerültek ilyen jól a számára. Így is a negyedik helyről, azaz az első sorból rajtolhatott vasárnap.

Sajnos a rajt sem a legjobb volt a magyar számára, mert gyorsan a nyolcadik helyre esett vissza, az első kör végén már csak a tizedik volt.

Az élen a feltámadó KTM-ek, például Koyama ésCorsi haladt, jól állt az eddig elképesztően peches és csak edzéselsőségeket gyűjtő Mattia Pasini, valamint az apriliás, a vb-en második Hector Faubel is.

Az élbolya, amibe Talmácsi is beletartozott, együtt haladt, nem voltak sűrű előzések, a magyar viszont nem tudott zárkózni. A vébén mögötte, harmadik helyen álló Lukas Pesek számára rémes versenyt futott, a rajt után a huszadik volt és zárkózni sem tudott.

Ez az ötödik kör után változott, Talmácsi folyamatosan jött előre, egészen az ötödik helyig jutott, miközben Mattia Pasini megszilárdította vezető helyét.

A 13. körben a magyar hatodik helyen haladt, amikor Corsi és De Rosa kicsúszott és így a magyarnak ajándékozták a negyedik helyet. Corsi a következő körben újabb karambolba keveredett, akkor is vissza tudott azonban jönni a pályára.

Talmácsinak át kellett adni a helyét a csapattárs Gadeának, miközben az élen Pasini egyre behozhatatlanabb előnyre tett szert.

A magyar apriliás leszakadt a vezetőktől és nem tudott közelebb kerülni Pasinihez, végül a 19. körben kiderült, valószínűleg motorja nem engedte már korábban sem előbbre. Ekkor ugyanis lelassult, a gép megadta magát alatt. Talmácsi 28 befejezett verseny után nem ment végig futamot.

A hátralévő időben már csak a győztesre és a vb-ben Talmácsi mögött 13 ponttal álló Hector Faubelre kellett figyelni. Kiegyenlített volt a verseny, Pasinire nem tudtak az ellenfelek rámászni. Az olasz annyi szerencsétlenség után az élen végzett, a spanyol harmadik lett, így átvette a vezetést Talmácsitól az összetettben. Faubel előnye három pont a magyarral szemben.

Gyorsaságimotoros-világbajnokság, Brit Nagydíj

MotoGP: 1. Casey Stoner (ausztrál, Ducati) 51:40.739 p 2. Colin Edwards (amerikai, Yamaha) 51:52.507 3. Chris Vermeulen (ausztrál, Suzuki) 51:56.417
250 kcm: 1. Andrea Dovizioso (olasz, Honda) 48:40.173 p 2. Alex de Angelis (San Marinó-i, Aprilia) 49:02.275 3. Aojama Hirosi (japán, KTM) 49:43.310 ...15. Tóth Imre (Aprilia) 49:58.272
Az állás: 1. Jorge Lorenzo (spanyol, Aprilia) 153 pont, 2. Dovizioso 142, 3. de Angelis 135, ...26. Tóth 1