A Polgár-nővérek is legyőzhetők

2007.06.24. 23:17
Nagy sikert hozott az első Aquaprofit Polgár Sakknap, hiszen száztizenöten hívták ki az egyaránt kétszeres olimpiai bajnok Polgár-nővéreket. Polgár Zsuzsa, Zsófia és Judit közül pillanatnyilag csak a legfiatalabb Judit sakkozik aktívan, így a legtöbb, egyben legnehezebb ellenfelet ő kapta, mondta is: erős a csapat. Végül hatszor kapott ki, szerinte öt elfogadható. A szervezők ígérik, jövőre már egész napossá bővítik a rendezvényt.

Kevéssel délután két óra után három mosolygós Polgár-nővér jelent meg a sajtó előtt, és meglehetősen régen lehetett olyat tapasztalni itthon, hogy külföldről is újságírók érkeznek magyar sportolók kedvéért. A három Polgár lány, Zsuzsa, Zsófia és Judit 1988-ban és rá két évre is olimpiai bajnokságot nyert, tíz éve viszont nem szerepeltek Magyarországon együtt.

Hősök

A főszervező, az Aquaprofit Zrt. vezetője, Nádasi Tamás nem is véletlenül kezdte azzal, hogy a három klasszis a világban jobban ismert, mint itthon. "Szeretnénk elplántálni a sakk szeretetét, hogy a következő generációknak is legyen példaképük" - mondta Nádasi, aki maga is elnökségi tag a hazai szövetségben, és a nagykanizsai bajnokcsapat szponzora. Jövőre már az a célja, hogy egész napos legyen a rendezvény, esetleg még többen játsszanak, hiszen így sem ülhetett asztalhoz valamennyi érdeklődő.

Az esemény fővédnöke, Vizi E. Szilveszter külföldön tartózkodott, de levelében azt írta, hogy az isteni adomány megtartása és hasznosítása elsőszámú feladat. A nővéreket nemcsak példaképeknek, hanem hősöknek nevezte. Kitért a szülők állhatatos nevelőmunkájára is, egyúttal figyelmeztetett, hogy a sakkban, csakúgy, mint az életben valamennyi lépésnek jelentősége van.


Kattintson a képre!

Hosszú séta

"Nincs különbség a férfi és női agy között" - állapította meg, és utalt arra, hogy ennek bebizonyítása Polgárék nélkül nehezebb lenne.

"Nagy élmény, hogy újra együtt vagyunk, biztos vagyok benne, hogy izgalmas esemény lesz" - mondta elöljáróban Judit. "Hosszú séta lesz" - jegyezte meg Zsuzsa, aki érdekes játszmákat várt, és szerinte nem elsöprő jelentőségű az eredmény.

A Magyar Sakk Szövetség elnöke, Kunos Péter kifejtette, akkor örülne a legjobban, ha így együtt látná őket sakkolimpián játszani, de ennek pillanatnyilag igen kevés a realitása. Judit ugyan aktívan versenyzik, Zsófia viszont nem, és Zsuzsa is inkább visszavonulóban van. "Ha az elkövetkezendő húsz évben játszom, akkor biztosan magyar színekben teszem" - jelentette ki Zsófia. Polgár Zsuzsa már kettős, amerikai-magyar állampolgár, de amerikai színekben sem játszik 2004-es háttérbe húzódása óta.

Polgár Zsuzsa kisfia is sakkozik

"Nem volt könnyű döntés, amikor elvállaltam a játékot az amerikai csapatban, de végül rászántam magam. A nyolcéves kisfiam, Tomi sakkozik, természetesen beszél magyarul, a tizenegy év alattiak bajnokságát már meg is nyerte New Yorkban" - magyarázta Polgár Zsuzsa.

A szimultánon alig látszódott, hogy csak Judit versenysakkozik, hiszen volt, akit már néhány lépés után feladásra kényszerült.


Kattintson a képre!

Jordán döntetlene

Az egyformán kétszeres olimpiai bajnok sakkozók közül Judit negyvenegy mérkőzéséből huszonkilencet nyert meg, hatot vesztett el, hatszor remizett. Zsuzsa harmincnyolc partijából harmincegyszer fogadhatta ellenfele gratulációját, kétszer viszont neki kellett kezet nyújtania, ötször pedig döntetlenben állapodott meg. Zsófia harminchat mérkőzéséből huszonhárom győzelme mellett csak egyszer kapott ki, és tizenkétszer remizett.

A Nemzeti Színház igazgatója, Jordán Tamás ugyan a meccse előtt azt mondta, hogy ripityára foszlik a legenda, miszerint ő jól sakkozik, ám becsületére legyen mondva, döntetlent harcolt ki Zsófia ellen.

Hétéves játékos döntetlene

Judit előzetesen úgy vélekedett, hogy öt vereség benne van egy szimultánban, az elfogadható eredmény. Neki voltak a legkomolyabb ellenfelei, így elégedett lehet a teljesítményével, mégha egyik veresége egy váratlan elnézés után született. Beregi Péter színészt is megizzasztotta, utóbbi az arcáról le lehetett olvasni, többször meglepődött.

Maximálisan elégedett lehet viszont a hétéves Adzic Anna, aki döntetlent csikart ki ellene, pedig még csak nyolc hónapja tanult meg sakkozni. Könnyen lehet, hogy ő lesz a jövő következő nagy bajnoka.