Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Szél alatt ütött a győztes golfozó

2007.06.28. 14:12
A tavalyi győztes Lele Bolognesit a helyenként viharos erejű szél sem zavarta az alcsúti Pannonia Golf Klubban, újra megnyerte a legnagyobb magyar versenyt. A szervezők ígéreik, jövőre még nagyobb versenyt rendeznek, még nagyobb pénzdíjjal.

Kedden, mintha a British Open-en lett volna az ember, jellemezte a hangulatot tömören az alcsúti Pannonia Golf Klubban rendezett második DHL Nemzetközi Pro-Am verseny egyik nézője. Valószínűleg nem a 40-50 ezres tömegre gondolt, akik a szigetországban egy ilyen eseményt a helyszínen követnek - hiszen az idei év legrangosabb magyarországi golfversenyét csak egy szűk törzsszurkolói csapat kísérte figyelemmel - hanem a brutális szélre, amit a hét elején érkezett hidegfront hozott.

A gurítóra is nehezen játszották fel a labdát

"Ilyen időjárási viszonyoknál, ha valaki nem tud laposan, szinte a szél alatt ütni, eleve nincs esélye a jó eredményre, mert a magas labda röptét a széllökések jelentősen befolyásolják" - magyarázta a klub alelnöke Váczi János.


Kétmilliós kézfogás

A szél egy esetben segít, a nyitóütéseknél, a keddi napon például több versenyző is 350 méter fölé tudta ütni a labdát a hátszeles szakaszokon. Azonban a szembeszélben játszott szakaszoknál még a legjobb, legfelkészültebb játékosok is szenvedtek, és alig tudták feljátszani a gurítóterületre labdáikat a megadott ütésszámból.

Megérdemelt győzelem

Ennek ellenére a tavalyi győztes, címvédő Lele Bolognesi ismét hozta legjobb formáját és 75, 71-es eredményével nemcsak a kupát, hanem az első helyezettnek járó kilencezer eurós (2,2 millió ft) csekket is elvitte.

"Lele végig jól és kiegyensúlyozottan játszott, megérdemelten nyerte a versenyt" - nyilatkozta Alois Windbrechtinger a Pannonia Golf Klub tulajdonosa. A Pro-Am verseny lényege, hogy a meghívott profi versenyzők mellett amatőrök is részt vehetnek a küzdelemben. Bár együtt játszanak, az eredményeket külön számolják, és az amatőrök természetesen nem kaphatnak pénzdíjat.

Amerikai ötlet

Váczi János szerint eredetileg Amerikában találták ki a Pro-Am ötletét, hiszen a Forma-1 jellegű, az egész kontinenst beutazó PGA Tour körversenyen mindig óriási az érdeklődés, hogy a nemzetközileg ismert profi sztárgolfozókkal lehessen játszani.

"Ha például egy Pittsburgh melletti pályán van hivatalos Tour verseny a helyi tehetősebb golfrajongók óriási összeget hajlandóak egy jótékonysági számlára fizetni, hogy Tiger Woods, vagy Phil Michelson csapattársai lehessenek. Ez életre szóló élmény minden amatőr golfozó számára" - magyarázta Váczi.

Jövőre még többen, még több pénzért

A hazai verseny szervezői elégedetten nyilatkoztak a kétnapos eseményről. "A hangulat kiemelkedően jó volt, a pályát pedig sikerült a greenkeeper csapatnak egy rangos nemzetközi versenynek megfelelő állapotba hozni. Jövőre ismét megrendezzük a versenyt, szeretnénk még több külföldi profi játékost hozni, akik reményeink szerint az ideinél is magasabb pénzdíjért küzdhetnek majd" - mondta Alois Windbrechtinger.