Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Talmácsi harmadik Hollandiában

2007.06.30. 17:48
Izgalmas versenyt futottak a gyorsaságimotoros-világbajnokság 125 köbcentis kategóriájában a hollandiai Assenben, Talmácsi Gábor az utolsó métereken még második volt, de végül a vébében vezető csapattárs, Hector Faubel megelőzte. Mattia Pasini nagy fölénnyel nyert. Talmácsi a második az összetettben.

Huszonnyolc befejezett futam után a múlt héten, Doningtonban nem tudott végig menni versenyen Talmácsi Gábor. A hétvégéig a gyorsaságimotoros-világbajnokság 125 köbcentis kategóriájában éllovas magyar emiatt visszaesett a második helyre, igaz, az apriliás csak három ponttal áll a vezető spanyol csapattárs, Hector Faubel mögött.

Gyengébb edzés, jó rajt

Talmácsi fő fegyvere eddig azonban épp saját és motorja megbízhatósága volt, ezzel tudott a mezőny fölé kerekedni, ezért is kellemetlen az egy héttel ezelőtti kiesés.

A hollandiai Assenben aztán nem a legjobban sikerült az edzésszakasz. Az első időmérő hatodik helye után még reménykedhetett a magyar, de a második gyakorláson esett az eső, így nem léphetett előre. A második sorból indulni nem túl kecsegtető a rajtoknál általában gyengébb Talmácsi számára.

Jól sikerült a magyar motoros rajtja, gyorsan feljött a negyedik helyre. Az élen rövid ideig küzdött Simone Corsi az előző vetrsenyig peches, de Doningtonban első Mattia Pasinivel, de az olasz az élre állt és a verseny végéig már nem is adta át a helyét.

Talmácsi a dobogós helyekért küzdött, a hatodik körben a harmadik, a kilencedikben második. Ezután kicsit visszaesett, a 13. körben az ötödik is volt.

A vége nem kellett volna

A hajrára megint erőre kapott a magyar motoros, a vébében a futam előtt három ponttal vezető Faubel visszaesett. A vége nagyon izgalmas lett, Talmácsi végig küzdött a második helyért, az utolsó kanyarnál úgy tűnt, euzt el is veszi a csattárs Gadeától, végül tőle vette el Hector Faubel.

Nem tudni, mi történt, Talmácsi mutogatott a kezével, Faubel meg elhúzott mellett. A magyar egy ponttal hátrébb csúszott az össztettben Faubel mögött.

"Nagyon örülök a harmadik helynek. A motor nem volt túl gyors, ezért a kanyarokban próbáltam előrébb kerülni. A hajrában Hector nagyon erős volt és megelőzött. Ennek ellenére boldog vagyok, hogy dobogós helyen végeztem" - nyilatkozta Talmácsi a verseny utáni sajtótájékoztatón.

Gyorsaságimotoros-világbajnokság, Holland Nagydíj

125 kcm (22 kör, 100,21 km): 1. Mattia Pasini (olasz, Aprilia) 38:58.171 p 2. Hector Faubel (spanyol, Aprilia) 39:04.286 3. TALMÁCSI GÁBOR (Aprilia) 39:04.317 4. Sergio Gadea (spanyol, Aprilia) 39:04.525 5. Simone Corsi (olasz, Aprilia) 39:04.625 6. Kojama Tomojosi (japán, KTM) 39:04.804
Az állás a 9. futam után (még 8 van hátra): 1. Faubel 138 pont, 2. Talmácsi 131, 3. Gadea 105
250 kcm (24 kör, 109,32 km): 1. Jorge Lorenzo (spanyol, Aprilia) 40:25.904 p 2. Alex de Angelis (San Marinó-i, Aprilia) 40:29.761 3. Alvaro Bautista (spanyol, Aprilia) 40:34.587 ...22. Tóth Imre (Aprilia) 1 kör hátrány
Az állás a 9. futam után (még 8 van hátra): 1. Lorenzo 178 pont, 2. Andrea Dovizioso (olasz, Honda) 155, 3. de Angelis 155,...26. Tóth 1
MotoGP (26 kör, 118,43 km): 1. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 42:37.149 p 2. Casey Stoner (ausztrál, Ducati) 42:39.058 3. Nicky Hayden (amerikai, Honda) 42:43.226
Az állás a 9. futamon után (még 9 van hátra): 1. Stoner 185 pont, 2. Rossi 164, 3. Dani Pedrosa (spanyol, Honda) 119.

Körről körre

1. kör: Talmácsinak jól sikerült a rajt, a negyedik helyre jön fel az első kanyarok után. Az élen Corsi és Pasini váltogatták egymást. A magyar a kör végén is negyedik, riválisa, a vébében vezető Hector Faubel csak a hatodik.

2. kör: Pasini vezet, Talmácsi már a harmadik, de Corsi vissza is veszi a helyet tőle, a szintén apriliás Gadea is velük küzd.

3. kör: Faubel feljött a magyarra, a rivális nagyon gyorsnak tűnik. Pasini elhúzott a mezőnytől. Faubel megelőzte Talmácsit, ez a vb-összetett miatt sem jó hír.

4. kör: Talmácsi megint a negyedik, de nem Faubelt előzte vissza, hanem a visszaeső Corsit.

5. kör: Három Aspar Aprilia egymás mögött: Gadea, Faubel, Talmácsi, jócskán előttük Mattia Pasini.

6. kör: Csúnyát esett a brit Webb, nagyobb baja nincs, Talmácsi szorosan Faubelen, majd fellép a harmadik helyre.

7. kör: Talmácsi a harmadik helyen és rámászott Gadeára, hamarosan előzheti a csapattársat.

8. kör: Talmácsi szorosan a harmadik helyen, Faubel a negyedik.

9. kör: Talmácsi előzött, már második és távoldik Gadeától.

10. kör: Gadea mégsem akar leszakadni, Faubel egy hellyel visszaesett, az üldözőbolyban Koyama és Lukas Pesek is.

11. kör: Pasini jócskán elhúzott, több mint három és fél másodperccel vezet Talmácsi előtt. Gadea visszaesett és most már Simone Corsi támadja, sőt, el is veszi tőle a második helyet.

12. kör: Gadea is megelőzi Talmácsit, a magyar már a negyedik.

13. kör: Talmácsi folyamatosan esik vissza, már az ötödik, de a hatodik Koyama is veszélyezteti pozícióját.

14. kör: Nyolc körrel a vége előtt Talmácsi elmegy Corsi mellett, így megint negyedik, de Faubel előtte van, ami a vébé miatt nem a legjobb hír.

15. kör: Faubelre mászott rá Talmácsi, de időközben a harmafdik apriliás, Gadea elhúzott előlük.

16. kör: A negyedik helyen haladó Talmácsi hamarosan megelőzheti Faubelt, úgy tűnik, gyorsabb, mint a spanyol.

17. kör: Most nem Talmácsi támad, hanem őt támadja Simone Corsi, aki megint gyorsnak tűnik. Majd visszaesik az olasz.

18. kör: Együtt a három apriliás, majd Corsi megelőzi Talmácsit, aki most az ötödik.

19. kör: Talmácsi Faubel előtt a harmadik, elképesztően nagyot vívnak a második-harmadik helyért négyen. A magyar már Gadeára ért fel és egyészen gyors most. Pasini magabiztosan vezet.

20. kör: Mintha Faubel leszakadna, sőt, alssul a motorja, Talmácsi a második helyért harcol, nagyon küzd Gadeával, mögöttük Corsi nagyon igyekszik.

21. kör: Corsi támadja folyamatosan Talmácsit.

22. kör: Talmácsi versenyben a végéig a második helyért, Corsi visszaesett, Gadea még a második. Az ötödik helyről feltörekvő Faubel mögötte, de nagyon gyors, a végén Gadeát megelőzi, Talmácsi valamit mutat a kezével és elhúz mellette a Faubel. Ezt alaposan elszámította a magyar.