Szocsi rendezi a 2014-es téli olimpiát

2007.07.05. 01:34
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagsága Guatemalavárosban magyar idő szerint csütörtök éjjel az oroszországi Szocsinak adta a 2014-es téli olimpia rendezési jogát. A városban egyszerre adott a lehetőség a pancsolásra a szubtróusi partokon és a sielésre a közeli hegyekben.

Az utolsó hetekben rendkívül megerősített kampányt folytató, Putyin elnök teljes támogatását élvező Szocsi nyerte a 2014-es téli olimpia rendezési jogát.

A 2014-es téli olimpiáért versengő három város közül négy éve kettő - Pjongcsang és Salzburg - ugyancsak versenyben volt. Négy éve a kanadai Vancouver nyert a dél-koreai Pjongcsang előtt, de az első forduló után még utóbbi vezetett. Az első körből kieső Salzburg szavazói viszont a kanadaiakat támogatták, amelyik végül 56-53-ra nyert.

A szavazás első körében a négy évvel ezelőttihez hasonlóan Salzburg esett ki a három pályázó közül. "Ha a döntés az erőpolitizálásról és a pénzről szól, Salzburgnak nem lehetett esélye. Pedig abban biztos vagyok, hogy a mi koncepciónk volt a legjobb" - jelentette ki a csalódott osztrák kancellár, Alfred Gusenbauer. Arra utalt, hogy Szocsi és Pjoncsang többtízmillió eurót költött volna csak a pályázatra, mig Salzburg csak 13-at.

Persze Salzburg esélyeit inkább a pályázat körüli kapkodás, a pályázati igazgató lecserélése, valamint az osztrák sífutók doppingbotrányai ronthatták igazán.

Pjoncsang hiába jutott másodszor is az utolsó két pályázó közé, megint elbukta a szavazást. Igaz, a koreaiak csak azt tudták ajánlani, hogy közös csapattal indulnak az olimpián. Az oroszok ezzel szemben azzal kápráztatták el a választókat, hogy Szocsiban a tengerparton kellemes szubtrópusi a klíma, viszont a közeli hegyekben garantáltan lesz hó.

Putyin határozott kampánya

A szavazás előtt mindenki biztosra vette, hogy a négy éve versenyző két város verseng ezúttal is egymással - mindketten kiváló minősítést kaptak -, bár többen figyelmeztettek, hogy az orosz Szocsi a hajrában mindent beleadott, Putyin elnök is kampányolt, szívügyének tekintette a sikert. (Szocsi felkészültségét nagyon jóra értékelték.)

Még a helyszínen is igyekezett arról győzködni a tagokat, hogy a Fekete-tengeri város mellett döntsenek. Nem utolsósorban azzal érvelt, hogy Oroszország még nem kapott téli olimpiát, és épp itt lenne az ideje, jóllehet még egyetlen létesítmény sem készült el, a kormánygarancia viszont létezett.

Salzburg egy csatát hazájában megynert

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyik magyar tagja, Aján Tamás szerint nagyon kiegyenlítődött a verseny, és nagyon nagy volt a küzdelem a választást megelőző hónapokban.

Már a tavaszi szemlebizottsági jelentések után kiderült, a legkisebb költséggel Salzburg rendezné meg az olimpiát, az osztrákok még egymilliárd dollárt sem áldoznának, hiszen ők rendelkeznek a legjobb infrastruktúrával, a létesítmények kétharmada készen állt. Százmillió dolláros hasznot remélnének ellenben, ami kicsit túlzónak tűnik, kivált, mert a torinói olimpia huszonötmillió eurós veszteséget hozott. A salzburgiak, akik egy "hazai" kiválasztóversenyt Innsbruckkal szemben már megnyertek, előzetesen tartottak is attól, hogy az olcsóságuk hátrányukra válik, hiszen az oroszok fél, míg a dél-koreaiak negyedmillió dollárral ígértek többet a rendezés költségeként. Elismerték egyúttal, a pénzügyi háttér a legfontosabb a döntéshozatalkor.

Megbékélés, harmónia

Dél-Korea már jóelőre jelezte, amennyiben megkapják a jogot, mindent megtesznek, hogy a megbékélés jegyében közös csapattal képviseltessék magukat, előzetesen annyit el is értek, hogy Észak-Korea támogatta a rendezési törekvéseket.

A pályázók legfontosabb adatai:
Salzburg:
Lakosság: 150 000 fő
Korábbi jelentkezés: 2010-es téli játékok
Korábbi olimpia az országban: 1964-es és 1976-os téli játékok Innsbruckban
Korábbi olimpia a földrészen: 2006, Torino
Költségvetés: 965 millió dollár
Támogatottság: 43 százalék

Szocsi:
Lakosság: 328 000 fő
Korábbi jelentkezés: -
Korábbi olimpia az országban: 1980-as nyári játékok Moszkvában
Költségvetés: 1,5 milliárd dollár
Támogatottság: 79 százalék

Pjongcsang:
Lakosság: 5000 fő, az olimpiai térségben 47 000
Korábbi jelentkezés: 2010-es téli játékok
Korábbi olimpia az országban: 1988-as nyári játékok, Szöul
Korábbi olimpia a földrészen: 1998 Nagano (Japán)
Költségvetés: 1,26 milliárd dollár
Támogatottság: 83 százalék