Magyarország pályázhat az ifjúsági olimpiára

2007.07.06. 12:10
Ifjúsági olimpia létrehozásáról határozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 119. ülése, hogy megpróbálja felkelteni a fiataloknak a sport iránti, lanyhuló érdeklődését. Kamuti Jenő, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára szerint Magyarország számára is meggondolandó a rendezési jog megpályázása.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a guatemalai fővárosban, helyi idő szerint csütörtökön egyhangúlag döntött az Ifjúsági Olimpiai Játékok meghonosításáról. Ez lehet a NOB által teremtett első jelentős világméretű sportfesztivál azóta, hogy 1924-ben létrehozták a téli olimpiát.

Háromezernél is többen versenyezhetnének

A 14-18 év közötti korosztály számára rendezendő ötkarikás versenyekkel a NOB a számítógépek és a tévé képernyője elől a sportpályákra szeretné csalogatni a fiatalokat. Az első nyári ifjúsági olimpiát 2010-ben tervezik megtartani - a helyszínt jövő februárban választják ki -, két évvel később pedig az első téli ifjúsági ötkarikás játékokat bonyolítanák le. Ez utóbbiak helyszínéről a tervek szerint 2009 januárjában döntenek.

Egyelőre annyi körvonalazódott, hogy a nyári ifjúsági olimpián három és fél ezer versenyző vehetne részt - szemben a "felnőtt" játékokon versengő sportolók tízezres számával -, a télin pedig mintegy ezer fiatal sportoló mérhetné össze erejét.

A nyári játékok rendezési költségeit a NOB mintegy harmincmillió dollárra, a téliekét 15-20 millióra becsüli. Rogge szerint hat ország máris érdeklődik az ifjúsági olimpia megrendezése iránt, és a sporteseménynek kisebb országok is otthont adhatnának.

Sokat számíthatna a 2020-as pályázat előtt

Kamuti Jenő MOB-főtitkár az MTI megkeresésére azt mondta, érdemes végiggondolni az ifjúsági olimpia megrendezésének lehetőségét.

"Amennyiben komolyan vesszük a kandidálást a 2020-as ötkarikás játékokra, márpedig minden jel erre mutat, akkor jónak tartanám végiggondolni a második, azaz 2014-ben sorra kerülő ifjúsági olimpia megrendezésének ötletét. Ez az ötkarikás játékoknál kisebb nagyságrendű, de fontos esemény jó főpróba lehetne, és a sikeres rendezés biztosan sokat számítana a 2020-as pályázat elbírálásánál" - nyilatkozta.