Tour: Rasmussen az élen, kómában egy elgázolt néző

2007.07.15. 20:23
A Tour de France nyolcadik szakasza megrostálta a mezőnyt, hiszen a Tignes-i célig három elsőkategóriás hegyet is meg kellett mászniuk a versenyzőknek. A vezetést a dán Rasmussen vette át, és mivel ő kiváló hegyi menő, az összetettbeli jó szereplés felé hatalmasat lépett előre.

A dán Michael Rasmussen nyerte az idei Tour de France országúti kerékpáros körverseny második hegyi szakaszát, és ezzel az összetettben átvette a vezetést.

Rogers bukott, próbálkozott, de fel kellett adnia

A Le Grand-Bornand és Tignes közötti 165 kilométeres etapon öt emelkedő várt a mezőnyre, ezek közül a három első kategóriás hegyre a szakasz második felében kellett felkapaszkodni.

A Rabobank dán kiválósága, aki tavaly megnyerte a hegyi pontversenyt, az első komoly emelkedő alján szakadt el a fő mezőnytől és gyorsan felért a szakasz elején meglépett szökevényekre, akik közül öten tudták felvenni a ritmusát. A hatos aztán a második komoly hegy elején háromfősre olvadt, részben a nagy tempó, részben pedig a lejtmenetben történt bukás miatt, melynek az ausztrál Michael Rogers, a német T-Mobile első számú versenyzője volt az "áldozata". Ő ezt követően rövid próbálkozás után fel is adta a versenyt.

Rasmussen lezárta riválisait

Rasmussen az utolsó kaptató elején leszakította az addig kitartó Antonio Colomót és David Arroyót is és a tizennyolc kilométeres emelkedőt magányosan leküzdve, nagy fölénnyel elsőként ért célba.

Az esélyesek közben sokáig csak egymásra figyeltek, s csak az utolsó hegyen - már több mint öt perc hátránynál - indultak meg a támadások, amelyekből többek között Christoph Moreau, Alejandro Valverde, Iban Mayo, Cadel Evans és az idei Giro d,Italián második Andy Schleck jött ki a legjobban, míg az Astana Würth két nagy sztárja, Alekszander Vinokurov és Andreas Klöden meglepetésre nem bírta a tempót.

Sinkewitz orrát törte

A második helyen végül kevesebb mint három perc hátránnyal Mayo futott be, mögötte Valverde, Moreau, Schleck, Evans és Andrej Kaszecskin egyszerre esett célba, Rasmussentől 3:12 perccel elmaradva. Vinokurov és Klöden 4:29 perc hátránnyal zárta a szakaszt.

A T-Mobile csapatra nagyon rájárt a rúd, hiszen Michael Rogers mellett Marcus Burghardtot sem láthatjuk már a hétfői pihenőnap után, ő sem bírta a vasárnapi szakaszt. A verseny után pedig csapattársukat, Patrik Sinkewitzet mentőhelikopterrel szállították kórházba, mert amikor egy luxemburgi szurkoló keresztezte a huszonhat éves versenyző útját, nem tudta kikerülni, és elgázolta. Sinkewitz orra eltört, a szerencsétlenül járt néző pedig kómába esett.

Eredmények:
8. szakasz, Le Grand-Bornand - Tignes, 165 km:
1. Michael Rasmussen (dán, Rabobank) 4:49:40 ó
2. Iban Mayo (spanyol, Saunier Duval) 2:47 p hátrány
3. Alejandro Valverde (spanyol, Caisse d,Epargne) 3:12 p h.

Az összetettben:
1. Rasmussen 39:37:42 ó
2. Linus Gerdemann (német, T-Mobile) 43 mp hátrány
2. Mayo 2:39 p h.