Rasmussen vezet a nagyon mélyre süllyedő Touron

2007.07.25. 18:41
Az összetettben vezető Michael Rasmussen nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny királyetapját, ezzel tulajdonképpen eldöntötte a versenyt. Eközben a dán szövetség elnöke nem érti, miért hagyták egyáltalán rajthoz állni, hiszen a korábbi doppingvizsgálatokon nem jelent meg. A L'Equipe című francia sportlap ezalatt újabb doppingesetről számolt be, a 34 éves olasz Moreni szervezetében testidegen hormont mutattak ki.

Az Orthez és Gourette-Col d'Aubisque közötti, 218,5 kilométeres tiozenhatodik etapon öt kaptató szerepelt a programban, többek között két-két első és kiemelt kategóriás, így ez volt az utolsó lehetőség, hogy a hegyekben megtámadják a dán kerekest. Erre a távra a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szeparatista szervezet robbantást tervezett, de végüla mezőny gond nélkül továbbhaladt.

A szakasz elején egy ötfős szökevénycsoport alakult ki olyan kitűnő hegymászókkal a soraiban, mint Carlos Sastre, a hegyi pontversenyben vezető Juan Mauricio Soler Hernandez és Iban Mayo. A kvintettnek ennek ellenére igazán komoly előnyt nem sikerült szereznie, míg a két nagy favorit, Alberto Contador és Rasmussen az utolsó, kiemelt kategóriás emelkedőig csak egymásra figyelt.

A 16,6 km hosszú, 7 százalékos átlagos meredekségű legendás Col d,Aubisque-n aztán megindult az öldöklő küzdelem a sárga trikóért. A Discovery Channel spanyol kerekese háromszor is "megtámadta" Rasmussent, aki azonban az összes kísérletet féken tartotta, így Contadornak nem sikerült meglépnie. Az utolsó kilométeren aztán a Rasmussen robbantott, s otthagyta az erejével teljesen elkészülő vetélytársát, aki 1000 méteren több mint félpercet kapott a Rabobank klasszisától.

Rasmussennek mostani sikerével 3:10 percre nőtt az előnye Contadorral szemben, ami szinte bizonyosan elegendő lesz számára a szombati időfutamra, így nagy meglepetés lenne, ha nem ő érkezne Párizsba a sárga trikó tulajdonosaként. (Hacsak ki nem zárják közben, vagy őt is doppingoláson nem érik, de akkor vélhetően összeomlana a verseny.)

A két szakaszt is megnyerő, kedden Doppingvétségen ért kazah Vinokurov hatalmas meglepetésre mindent tagad. "Ez valami szörnyű tévedés. Sosem éltem tiltott szerekkel, én profi versenyző vagyok. Alighanem a Tour elején történt bukásom lehet az ügy mögött. A csapatorvosok szerint rengeteg vér gyűlt össze a combomban, ez vezethetett a pozitív teszthez. Szörnyű érzés így ott hagyni a versenyt, de nem pocsékolom azzal az időmet, hogy az ártatlanságomat bizonygatom. Állítólag apám vérét kaptam meg a transzfúzió során, de abban legfeljebb csak vodkát lehetett volna kimutatni."

Az sem meglepő, hogy egy összeesküvés-elmélet is előkerült. "Hónapok óta próbálnak kikészíteni. Sokakat féltékennyé tettek az Astana sikerei, és most megfizetjük az árát" - tette hozzá.

Eredmények:

16. szakasz, Orthez - Gourette-Col d,Aubisque, 218,5 km:
1. Michael Rasmussen (dán, Rabobank) 6:23:21 ó
2. Levi Leipheimer (amerikai, Discovery Channel) 26 mp hátrány
3. Alberto Contador (spanyol, Discovery Channel) 35 mp h.

Az összetettben (sárga trikó):
1. Rasmussen 76:15:15 ó
2. Contador 3:10 p hátrány
3. Cadel Evans (ausztrál, Lotto) 5:03 p h.
4. Leipheimer 5:59 p h.
5. Carlos Sastre (spanyol, CSC) 9:12 p h.
6. Haimar Zubeldia (spanyol, Euskaltel) 9:39 p h.

Csütörtökön a Pau és Castelsarrasin közötti 188,5 km-es szakasz vár a mezőnyre.