A kerékpársportot törölni kell az olimpiáról

2007.07.26. 13:20
Drogossá vált versenyzőkről ír az egyik tekintélyes francia újság a Tour de France legújabb botrányával kapcsolatban. A vezető Rasmussent csapata hazugságai miatt kizárta, és már az éjjel el kellett hagynia a szállodát. A volt sportminiszter a sportág olimpiai törlését szorgalmazta.

A francia sajtó felemásan reagált arra, hogy a Rabobank csapat visszaléptette dán sztárját, a Tour de France-on szerdáig élen álló Michael Rasmussent.

Kisöpörni a versenyzőket

"A Tour meghalt, a szervezőknek azonnal le kell állítaniuk a viadalt. A kerekesparádéból vicckaraván lett. Ha a rendezők meg akarják menteni a sportágat, akkor néhány évre beszüntetik a viadalt, hogy kisöpörjék ezeket a drogossá vált versenyzőket" - írja a Libération című újság.

A L'Equipe sportnapilap mindeközben úgy véli, hogy a sorscsapások kiváló alkalmat teremtenek a szervezőknek arra, hogy megtisztítsák a Tourt.

Ezen az állásponton van Francois Fillon francia miniszterelnök is. "Óriási károsodást szenvedett a Tour arculata, ugyanakkor itt a lehetőség, hogy fontos reformok lépjenek életbe."

Lamour kimondta azt, amire mások csak gondoltak

Christian Prudhomme versenyigazgató szerint nem lehet kigúnyolni a viadalt azzal, hogy büntetlenül hagyják a vétkeseket, igaz ennek ellentmond, hogy a tavalyi győztes amerikai Landistől hivatalosan még nem vették az első helyet.

Jean-Francois Lamour, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) alelnöke viszont minden eddiginél drasztikusabb lépést javasolt: "A kerékpársportot törölni kell az olimpia műsoráról." Lamour olimpiai bajnoki címet szerzett kardban, korábban francia sportminiszter volt.

Óriási csapás

Dühösen és kétségbeesetten reagált a Tour de France-ról történt kizárását követő médiaoffenzívára Michael Rasmussen, a dánok kerekessztárja.

"Elegem van. Tudom, hogy vége a karrieremnek, és ez óriási csapás a számomra. Fogalmam sincs, mihez kezdjek, kihez forduljak. A rabobankos csapattársaim is összeomlottak" - nyilatkozta az éllovasként kiálló versenyző az Algemeen Dagblad című dán napilapnak.

Hazugságok áldozata

A harminchároméves klasszis versenyzői jogát azért függesztették fel istállójának vezetői, mert azt hazudta, hogy júniusban Mexikóban edzett, miközben Olaszországban tartózkodott.

"Rasmussen saját hazugságainak áldozata lett. Túl hosszúra nyúlt az ellentmondások listája a holland munkaadók számára" - írta a dán Politiken.

"Rasmussen helikopterrel menekült ki a káoszból. A média kereszttüzének elkerülésére légi úton szállították el a hotelből. A Tour káoszba fulladt" - közölte a B.T.