Miért indulhatott el Contador, a sárga trikós?

2007.07.27. 13:27
A spanyol Alberto Contador nem tudott örülni annak, hogy megkapta a sárga trikót csütörtökön, a német Bild ugyanakkor azt feszegeti, miért indulhatott el egyáltalán, ha rajta volt a doppingdoktor listáján. Talán azért, mert amerikai csapat tagja?

"Már a neve is úgy hangzik, mint egy gyógyszer" - hirdeti a német bulvárlap, a Bild szalagcíme a spanyol Alberto Contadorról szóló írását, egyben sürgeti, hogy a tökutolsó legyen a győztes, remélve, hogy a belga Wim Vansevenant már csak tiszta, és egyébként is harmincöt éves, abba akarja hagyni.

"Én tiszta vagyok, valamennyi vizsgálaton átmentem" - állította büszkén a spanyol kerekes, aki csütörtökön felvehette a legjobbnak járó sárga trikót.

Zavartság

Aki többször visszanézte a felvételeket, milyen unottan és zavartan viselkedik a modellek közt, alighanem arra gyanakodott, hogy Contador lesz a következő, akitől elveszik, a Tour-botrány pedig ezzel tetőződik. Ő ugyan annak tulajdonította visszafogottságát, hogy nem ilyen körülmények közt - a dán Rasmussen kizárása után - akarta átvenni a trikót, de még csak egy mosoly sem hagyta el az arcát.

A Bild egyidejűleg azt a kérdést is felteszi, hogyan kaphatott egyáltalán rajtengedélyt Contador, amikor ő is ügyfele volt a doppingdoktor néven elhíresült Eufemiano Fuentesnek. Akik szerepeltek az orvos listáján, azoktól tavaly megvonták a rajtengedélyt, tavaly Contador sem mehetett, úgy tűnik, idénre kitisztult.

A német Jörg Jaksche azóta be is vallotta, hogy növekedési hormonnal kezelte őt az orvos, de az is bebizonyosodott, hogy az olimpiai bajnoki címét megtartható amerikai Tyler Hamilton is brutális kúrát kapott.

Életmentő műtét

A lapok arról is említést tesznek, hogy Contador ugyanabban a csapatban versenyez, mint a hétszeres győztes Lance Armstrong, akiről később igazolódott, 1999-es győzelménél EPO-t használt, csak akkor azt még nem tudták kimutatni a szervezetében.

A spanyol abban is hasonlíthat Armstrongra, hogy rajta is életmentő műtétet kellett végrehajtani pár éve, mert az egyik súlyos bukása után vérrög keletkezett az agyában. Ha késlekednek a beavatkozással, meg is halhatott volna. Contador amúgy 2005-ben a harmincegyedik helyen végzett.

Nagy lyukak vannak a hálóban

A háromszoros győztes amerikai Greg Lemond is szót kért. Szerinte az lenne igazságos, ha egyelőre nem osztanák ki a sárga trikót. "Ez jelzésértékű gesztus volna a szervezők részéről. Egyelőre túl nagy lyukak vannak a hálóban, és amíg nem újulnak meg az ellenőrzési módszerek, addig a kerekesek hozzáállása sem változik."

"Nézzék csak meg, hogy milyen sebességgel tekernek fel néhányan a hegyekre. Még talán gyorsabbak, mint annak idején Marco Pantani. Egyszerűen döbbenetes, hogy sokan még mindig jó kapcsolatot tartanak fenn olyan doppingdoktorokkal. Mintha az ő segítségük nélkül már nem is lehetne célba érni" - jelentette ki.

Álarcosbál

A Tour de France-on történt botrányok miatt csúcstalálkozót sürget a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a Nemzetközi Kerékpáros Szövetséggel (UCI), amely azonban elzárkózik a tárgyalásoktól.

"Anélkül, hogy a folyamatban lévő ügyeket kommentálnánk, rendkívül aggályosnak tartjuk a kerekesbotrányok megsűrűsödését. Szükségesnek látunk egy konferenciát annak a kiderítésére, hogy miként lehetne visszaállítani a sportág hitelességét" - jelentette ki Richard Pound WADA-elnök. Hozzátette: a találkozóra meghívnák a versenyszervezőket, szponzorokat, tévéadókat, orvosokat, kerékpárosokat és csapataikat is.

Az UCI reakciójában hevesen ellenezte a WADA ötletét, mondván, helytelennek tartja az efféle "pereket, álarcosbálokat".

"A WADA nem érti meg, hogy ha tiltott szereket találunk, az azt jelenti, hogy eredményesen küzdünk a dopping ellen. Felesleges ezért egy csúcsot összehívni, mi minden semleges hatóságnak készek vagyunk beszámolni a tapasztalatainkról" - fogalmazott a kerekesszövetség illetékese.