Állami kitüntetést kapott Verebes Mágus és Illés Béla

2007.08.20. 20:12
A korábbi futballkapitány, Verebes József ugyanolyan magas rangú kitüntetést kapott, mint a kézilabdázók Európában is elismert főtitkára, Sinka László. A profi ökölvívók között megszerzett világbajnoki címét hétszer megvédő Erdei Zsolt is komoly elismerésben részesült.

Nem tudni, a korábban sportot felügyelő miniszternek, Lamperth Mónikának, vagy a mostani miniszternek, Bajnai Gordonnak a fejéből pattant-e ki az ötlet, hogy az augusztus huszadikán kitüntetettek közé becsempésszen két a magyar futballban pillanatnyilag is részt vállaló nevet.

Azt sem tudni, kik tanácsolhatták ezt a gesztust, de tény: Verebes József és Illés Béla is elismerést kapott, akik már akkor lettek szereplői a magyar futballnak, amikor az vegetál.

Verebes Mágus kétszer volt kapitány, első ténykedése alatt még ért el átmeneti sikereket, a második szerepvállalása a kilencvenes években hatalmas vereséggel, a hollandok elleni hetessel zárult. Az elmúlt tíz évben számottevő eredményként értékelhető teljesítménye nem volt, az elmúlt tíz évben élvonalbeli csapat kispadján nem ült.

A Sárvárról induló, pályafutását az MTK-ban befejező Illés tavaly vonult vissza, a hazai mezőnyben kétségtelenül nem mozgott reménytelenül, külföldre azonban egyszer sem került, és a válogatottban sem alkotott maradandót, még egy igazán emlékezetes meccs sem fűződik a nevéhez.

Sem Verebes, sem Illés rangos nemzetközi tornára nem jutott ki.

A névsor:

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND TISZTIKERESZTJE POLGÁRI TAGOZATÁT adományozta: világszerte elismert sportpályafutása, a magyar sport nemzetközi hírnevének öregbítése elismeréséül
Erdei Zsolt ökölvívónak, a WBO félnehézsúlyú világbajnokának.
A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ÉRDEMREND LOVAGKERESZTJE POLGÁRI TAGOZATÁT adományozta: A kézilabda sportban végzett eredményes sportolói, csapatvezetői és főtitkári tevékenysége elismeréséül
Sinka Lászlónak, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkárának. Eredményes labdarúgóedzői tevékenysége elismeréséül
Verebes Józsefnek, az Újbuda Lágymányosi Torna Club szakmai igazgatójának.
A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ARANY ÉRDEMKERESZT POLGÁRI TAGOZATÁT adományozta:
Benke Attiláné Balikó Györgyi válogatott tornásznak, a Magyar Torna Szövetség szakosztályvezetőjének, nemzetközi versenybírónak, az Európai Torna Szövetség tiszteletbeli tagjának,
Illés Béla labdarúgónak.
A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ARANY ÉRDEMKERESZT KATONAI TAGOZATÁT adományozta:
Furkó Kálmán ny. ezredesnek, a Magyar Kyokushin Karate Szervezet elnökének.