Szávay: Az edzőm nem engedte a folytatást

2007.08.27. 15:39
Egy hét alatt hozta lázba az egész országot a tizenkilencedik évét betöltő Szávay Ágnes. Klasszisokat legyőzve jutott el a New Haven-i tenisztorna döntőjébe, ott azonban vezetése után egy sérülés megállította. Éltében másodszor kellett feladnia meccset - ezúttal könnyek közt.

A New Havenben mutatott teljesítményét, formáját látva Szávay Ágnes a magyar idő szerint hétfő délután kezdődő amerikai nyílt teniszbajnokságon akár a legjobb tizenhat közé is eljuthatna, ha hátsérülése nem gátolná. Szávay a világranglista negyedik helyén álló Szvetlana Kuznyecova elleni meccset könnyek közt adta fel, dereka nem bírta tovább a terhelést. Az első szettet 6:4-re megnyerte, a másodikban háromgémes hátrányba került.

Inkább kikaptam a pályán

Blogjában így ír erről: "Én még életemben csak egyszer adtam fel mérkőzést sérülés miatt. Ha nem volt vészes bajom, inkább kikaptam a pályán, de nem adtam fel soha! Most az edzőm nem engedett tovább játszani, és be kell látnom, igaza van! Nekem volt már tizenhárom évesen egy komoly mély hátsérülésem, ami háromnegyed évig tartott."

Az edző, Amber Donaldson edző vigasztalta Szávayt New Havenben

Érzése szerint egy hirtelen mozdulat után rándult meg a hátában egy izom, a rándulás után nem tudott rendesen adogatni. Őszintén leírta még: hitt abban, hogy a múlt heti verseny az övé lesz, és bárkit képes legyőzni.

Szávay az egész torna alatt nagyszerűen gyorsította a játékot, keményen ütött, egyesben a döntőig még csak játszmát sem veszített, valamennyi ellenfelét kontroll alatt tartotta, nem hagyta őket kibontakozni. Kuznyecova ellen is bátran, agresszíven, és ami ennél sokkal fontosabb, pontosan játszott, mert hosszan fogadni, fonákjával is többször zavarba hozta riválisát.

Nyújtani sokszor és óvatosan

"Nyújtani és masszíroztatni kell nagyon sokat és óvatosan. Ezenkívül gyulladáscsökkentőt kell majd szednem rá" - adta meg a gyógyulás receptjét, és bízik benne, nem kell visszalépnie a versenytől. Annál is inkább, mert nem kapott rossz sorsolást, és csak kedden kell először pályára lépnie.

Első ellenfele a US Openen a selejtezőből érkező német Sandra Klösel, a második a harminckettedik helyen kiemelt holland Michaella Krajicek, aki egyébként a legfrissebb ranglistán már két hellyel mögötte van.

Petrova és Hantuchova kerülhet az útjába

Utána az orosz Nadgya Petrovával játszik, és ha őt is legyőzné, akkor ismét összecsaphat a múlt héten is megvert szlovák Daniela Hantuchovával. Ennyire azonban nem szeretne előreszaladni, pillanatnyilag csak a következő meccsével foglalkozik.

A magyar játékos a két európai Grand Slam-torna után abban reménykedett, még idén a legjobb harminc közé kerülhet, ez már szeptember elejére sikerülhet neki. Ha kibírja a háta, és legyőzi Kuznyecovát, akkor már a huszonnyolcadik helyre léphetett volna előre.

Kuznyecova dicsér

"Néhány hihetetlenül jó játékot produkált - mondta a világranglista negyedik helyén álló Szvetlana Kuznyecova a WTA hivatalos oldalának adott interjúban Szávayról. - A szervezetet azonban nem lehet a végtelenségig kihasználni. Nyolc napon belül a nyolcadik mérkőzését játszotta és a tenisz manapság már nem csak könnyű ütögetés. Nagyon keményen suhintjuk meg a labdát, mindenki láthatta, hogy ő is mekkora erőt tett egy-egy ütésbe. Sírt, amikor megsérült, nagyon sajnáltam és azt hiszem, mondtam neki valamit, amitől aztán felvidult, de már nem emlékszem, hogy mit." A New Havenben tornagyőztes orosz teniszezőnő rendkívül szimpatikusan hozzátette: Szávay nagyon jól játszik és szívből reméli, hogy a sérülése rendbe jön a US Openre.