Betegen ugrott a vb-pontverseny élére Talmácsi

2007.09.02. 20:14
Hiába indult betegen, infúzió után a gyorsaságimotoros-világbajnokság 125 köbcentisei között a San Marinó-i nagydíjon Talmácsi Gábor, higgadtsága és az előtte haladók hibájából második lett. A magyar motoros újra vezet a világbajnoki összetettben, tíz ponttal.

Egy peches brünói futam után érkezett a gyorsaságimotoros-világbajnokság 125 köbcentis kategóriájában Misanóba Talmácsi Gábor. A magyar motoros a második helyen állt a San Marinó-i futam előtt, tíz ponttal volt lemaradva a vb-összetettben a cseh futamon győztes Hector Faubel előtt.

Az Adriai-tengerhez közeli pályán pénteken nem lehetett időmérőt tartani, mert az eső ellehetetlenítette a vezetést.

Betegen a motoron

Volt más gond is, az Apriliával versenyző magyar motoros péntek óta vírusfertőzéssel bajlódott, szombaton infúziót kapott. Talmácsi a negyedik helyet harcolta ki az egyetlen időmérő edzésen, így az első sorból rajtolhatott. A lábadozó Talmácsi az ötödik legjobb időt érte el már vasárnap, az utolsó szabadedzésen.

"Gábor még gyenge, de valamivel már jobban van, ezért most, a futam előtt még egy infúziót kap" - mondta az MTI érdeklődésére Stefano Favaro, Talmácsi menedzsere.

Izgalmak a végén

A verseny a hajráig gyakorlatilag unalmas volt. Talmácsi rosszul rajtolta, ami talán amiatt is lehetett, hogy a mögüle érkező Simone Corsi keresztben motorozott el előtte. Visszesett az ötödik helyre.

Aztán visszavette a negyedik helyet a magyar motoros, de ezután keveset változott az állás. Egy ideig még Faubel és Corsi is harcolt az első helyért, de aztán Mattia Pasini került az élre és ő onnan nem is engedte át a vezetést. A hazai pályán versenyző olasz az év elején nagyon peches volt, nem tudta befejezni a versenyeket, így misanói remeklése nem kavar be Talmácsi vb-reményeibe.

Úgy tűnt, Talmácsi nem tud beleszólni a dobogós helyekbe, ötödikként haladt.

Talmácsi Gábor mosolyog a pódiumon az első helyen végzett olasz Mattia Pasini és a harmadik helyen végzett japán Kojama Tomojosi mellett

Négy körel a vége előtt jött a fordulat, amikor a harmadikként haladó Pesek mellett Faubel és Talmácsi is elment. A cseh aztán ötödikként egyszerűen felbukott, kiesett.

Ezután következett a második Corsi és Faubel zaklatott párharca, amiből mindenképp ki akart maradni a magyar. Jól tette, mert az utolsó előtti körben Corsi épp Talmácsi előtt akart manőverezni, összeütközött Faubellel és mindketten kiestek. Corsi talán hozzáért a magyar Apriliájához, de ez már azután történt, hogy Faubellel megtörtént az összeakaszkodás.

Ezután már nem volt más dolga a magyarnak, hogy behozza a második helyre a motorját. Ez sikerült, húsz pontot kapott és így tíz ponttal vezet öt versennyel a vége előtt a világbajnoki összetettben.

Faubeléket sajnálja, az orvosoknak köszöni

"Nagyon nehéz hétvégém volt, elkapott egy vírus, köszönöm az orvosoknak, hogy segítettek. Nagyon értékes a második hely, fontos pontokat szereztem és ezzel ismét az élre kerültem. Sajnálom a fiúkat, Corsit és Faubelt, hogy a végén kiütötték egymást, de az ő hibájuk volt" - nyilatkozott a célba érés után Talmácsi Gábor.

Gyorsaságimotoros-világbajnokság, San Marinó-i nagydíj

125 kcm (23 kör, 96,14 km): 1. Mattia Pasini (olasz, Aprilia) 39:47.944 p 2. TALMÁCSI GÁBOR (Aprilia) 39:52.718 3. Kojama Tomojosi (japán, KTM) 39:56.520 4. Sergio Gadea (spanyol, Aprilia) 40:03.763 5. Pol Espargaro (spanyol, Aprilia) 40:11.916 6. Randy Krummenacher (svájci, KTM) 40:13.103
A vb állása (még öt futam van hátra): 1. TALMÁCSI 189 pont, 2. Hector Faubel (spanyol, Aprilia) 179, 3. Kojama 145
250 kcm (26 kör, 108,68 km): 1. Jorge Lorenzo (spanyol, Aprilia) 42:54.427 p 2. Aojama Hirosi (japán, KTM) 42:58.005 3. Hector Barbera (spanyol, Aprilia) 43:01.468 ...17. Tóth Imre (Aprilia)
A vb állása (még öt futam van hátra): 1. Lorenzo 241, 2. Alex de Angelis (San Marinó-i, Aprilia) 187, 3. Andrea Dovizioso (olasz, Honda) 186, ...27. Tóth Imre 1
MotoGP (28 kör, 117,04 km): 1. Casey Stoner (ausztrál, Ducati) 44:34.720 p 2. Chris Vermeulen (ausztrál, Suzuki) 44:39.571 3. John Hopkins (amerikai, Suzuki) 44:50.722
A vb állása (még öt futam van hátra): 1. Stoner 271 pont, 2. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 186, 3. Dani Pedrosa (spanyol, Honda) 168

Körről-körre

1. kör: Talmácsi gyengén rajtolt, visszaesett az ötödik helyre, az élen Mattia Pasini, mögötte Hector Faubel és Simone Corsi haladt.

2. kör: A magyar visszajött a negyedik helyre.

3. kör: Hármas csata a harmadik helyért: Corsi, Talmácsi, Lukas Pesek.

4. kör:Talmácsi már a harmadik, a vezető helyről Pasini a negyedik helyre esett vissza, ami rossz ebben, hogy a vébében vezető Faubel az első.

5. kör: Pasini és Talmácsi előzgetik egymást és Corsi is Faubel elé kerül.

6. kör: Faubel ugrik az élre, Talmácsi tartja a harmadik helyét.

7. kör: Pasini visszakapaszkodik, előbb Talmácsit előzi meg, majd Corsit és második.

8. kör: Újra Pasini vezet a versenyben.

9. kör: Az élről rajtoló Pesek beelőzi a magyart, aki most ötödik.

10. kör: Pasini, Corsi, Faubel, Pesek, Talmácsi a sorrend. Az apriliás magyar motorja nem tűnik igazán gyorsnak és a betegség sem lehet a segítségére.

11. kör: A sorrend változatlan, Pesek támadja Faubelt.

12. kör: Pasini egyre biztosabban vezet, most Talmácsi próbál közelebb kerülni Pesekhez.

13. kör: Az élen haladó Pasini 2,2 másodperccel vezet. Talmácsi hármasa egyre szorosabb.

14. kör: Pesek megelőzte Faubelt és ők ketten eltávolodtak kissé a magyartól.

15. kör: Semmi sem változik, Talmácsi tisztesen követi az első négy helyezettet.

16. kör: Pasini már majdnem három másodperccel vezet.

17. kör: Pasini mögött négyen együtt, változatlan sorrendben.

18. kör: Pesek próbál a második helyre lépni, de majdnem visszaesett.

19. kör: Úgy tűnik, Talmácsi nem nagyon tud beleszólni a dobogós helyek sorsába. Aztán Pesek kockáztat feleslegesen és Faubel és Talmácsi is elmegy mellette.

20. kör: Négy és fél másodperccel előzi meg a másodikat Pasini, Talmácsi negyedikként halad.

21. kör: A sokat hibázó Pesek most is hozza a formáját, egyszerűen felbukik. Corsi és Faubel nagyot csatázik egymással. Ebből a negyedikként haladó magyar jöhet ki a legjobban.

22. kör: Pasini, Corsi, Faubel a sorrend. Faubel és Corsi összehozza a második helyet a magyarnak. Faubel leütötte a pályáról Corsit.

23. kör: Talmácsinak csak be kellett kocognia a második helyre, tíz ponttal vezet a vébében.