Szávay: Nem a félelem visz előre

2007.09.04. 12:52
Saját bevallása szerint nem játszott jól az ukrán Vakulenko ellen, de a szoros játékokat hozta és így jutott a US Openen a legjobb nyolc közé Szávay Ágnes. Negyeddöntős ellenfele, Szvetlana Kuznyecova örül, hogy másfél héten belül másodszor találkoznak. A magyar teniszezőnő kedden, magyar idő szerint eset héttől párosban játszik az elődöntőért.
Szávay Ágnes

"Elmondhatatlan amit érzek! Egyszerűen nem akarom elhinni! Próbálok úgy csinálni mintha "csak" egy WTA IV-es verseny lenne! Nem gondolok arra kiket vertem meg, és nem érdekel az sem, hogy ki a következő ellenfél. Csak csinálom mindazt amit az utóbbi 12 évben gyakoroltam. Óriási érzés, hogy nekem eddig sikerült eljutni! Győztem!" - írta blogján Szávay Ágnes a US Open nyolcaddöntőjében az ukrán Vakulenko ellen aratott hétfői, 6:4, 7:6-ra megnyert meccs után.

Szoros volt

A 18 éves magyar teniszezőnő egy óra negyvennégy perc alatt győzte le a világranglisátn nála húsz hellyel hátrébb álló ellenfelét. A meccs szorosan alakult, 0:2-es hátrányba került, de egyenlített és egy újabb bizonytalankodás után 5:4-nél hozta az első játszmalabdáját. A második játszma még szorosabban alakult, de a rövidítésben a kiskunhalasi már nem adott esélyt ellenfelének.

Érezte

"A játék mint azt sokan láttátok, nem ment igazán jól. Sok hibával játszottam, de a fontos illetve a szoros game-eket rendre az én nevem mellé írták. Ez döntött a mérkőzésen. Nem féltem akkor sem, amikor a második szett 4:4 után az ellenfél lebrékelt. Egyszerűen éreztem, hogy vissza tudom hozni. Az egyik edzőm mindig azt mondta: "Nem egy szett elvesztése ellen kell játszani, hanem azért, hogy azt megnyerjem." A vereségtől való félelem nem visz előre. Én a győzelemért játszom, és próbálok mindent megtenni érte az adott pillanatban."

Örülnek egymásnak

A következő riválisával, a világranglista negyedik helyén álló, 22 éves Szevtlana Kuznyecovával korábban egyszer találkozott a magyar: a US Open előtti, New Haven-i tornán játszották a döntőt. Az első játszmát 6:4-re megnyerte Szávay, a másodikban viszont hátsérülése miatt, 0:3-nál fel kellett adnia a meccset.

A szentpétervári teniszezőnő 2004-es bajnoki címe óta először jutott el a legjobb nyolc mezőnyéig Flushing Meadowsban, s elmondása szerint meccsről meccsre egyre jobb formába lendül.

"Ez van a Grand Slameken, nem kell mindjárt az első fordulóban életed legjobbját nyújtanod. Én is azt érzem, hogy mérkőzésről mérkőzésre jobban játszom, s egyre magabiztosabb vagyok."

Szevtlana Kuznyecova

Kuznyecova - a magyar teniszezőhöz hasonlóan - örül annak, hogy ismét összecsaphat Szávayval, mert saját bevallása szerint másfél hete, New Havenben még nem ismerte ellenfele játékát, szerinte emiatt vesztette el az első szettet, most azonban jobban fel tud készülni a találkozóra.

"Kemény meccs lesz, ebben biztos vagyok, de ha játszom a saját játékomat, akkor van esélyem a továbbjutásra."

Egyetlen nem kiemeltként

Arra egyébként, hogy magyar játékos a legjobb nyolcig meneteljen Grand Slam-tornán, legutóbb 2001-ben volt példa, akkor Mandula Petra jutott a Roland Garros negyeddöntőjébe.

A női egyes negyeddöntőiben egyedül már csak Szávay nem kiemelt versenyző, az ágán Kuznyecova mellett idei párizsi legyőzője, az orosz Anna Csakvetadze és az izraeli Shahar Peer van még versenyben.

A férfiaknál a címvédő Roger Federer is már negyeddöntős, akárcsak az orosz Jevgenyij Davigyenko, a német Thomas Haas és az amerikai Andy Roddick is.

Párosban is villoghat

Az egyes negyeddöntője előtt azonban kedden, magyar idő szerint körülbelül 19 órakor lép pályára Szávay a párosverseny negyeddöntőjében, cseh Vladimirova Uhrilova oldalán. A mérkőzést a harmadik legnagyobb pályára írták ki és a második a sorban. A napi program magyar idő szerint 17 órakor kezdődik. A 14. helyen kiemelt Szávay, Vladimira Uhlirova magyar, cseh kettős a Stephanie Foretz, Jaroszlava Svedova francia, orosz - és nem kiemelt - duó ellen veszi fel a küzdelmet, a tét az elődöntő.

US Open, eredmények

Női egyes, nyolcaddöntő:
Csakvetadze (orosz, 6.)-Paszek (osztrák) 6:1, 7:5
SZÁVAY ÁGNES-Julija Vakulenko (ukrán) 6:4, 7:6 (7-1)
Kuznyecova (orosz, 4.)-Azarenka (fehérorosz) 6:2, 6:3
Peer (izraeli, 18.)-A. Radwanska (lengyel, 30.) 6:4, 6:1
A negyeddöntőben: Henin (belga, 1.)-S. Williams (amerikai, 8.), Jankovic (szerb, 3.)-V. Williams (amerikai, 12.), SZÁVAY-Kuznyecova, Peer-Csakvetadze
Férfi egyes, nyolcaddöntő:
Federer (svájci, 1.)-Lopez (spanyol) 3:6, 6:4, 6:1, 6:4
Davigyenko (orosz, 4.)-Li (dél-koreai) 6:1, 6:3, 6:4
Haas (német, 10.)-Blake (amerikai, 6.) 4:6, 6:4, 3:6, 6:0, 7:6 (7-4)
Roddick (amerikai, 5.)-Berdych (cseh, 9.) 7:6 (8-6), 2:0-nél Berdych feladta