Szávay elveszítette a negyeddöntőt a US Openen

2007.09.05. 20:52
Az amerikai nyílt teniszbajnokságon szerdán már az elődöntőért játszott Szávay Ágnes, magyar játékos ilyen magasságokba még sohasem jutott el. Az orosz Szvetlana Kuznyecova volt az esélyes, de Szávay már annyiszor megmutatta: felesleges az esélyekről beszélni, ha ő van a pályán. Ezúttal azonban nem volt egy súlycsoportban ellenfelével, egy óra hét perc alatt 6:1, 6:4-re veszített. Így is a huszonharmadik helyre léphet előre, ami rekord.
    Mielőtt belevágunk, vegyük át a legfontosabbakat:

  • Szávay Ágnesnek élete első olyan Grand Slam-tornája az amerikai, amelyiken nem kellett selejtezőt játszania. Párizsban és Wimbledonban a selejtezőből indult, az első kört sikerrel vette, a másodikban kiesett.
  • A Kiskunhalason született - decemberben tizenkilenc éves - versenyző Palermóban július közepén tornát nyert, feljött a világranglista 37. helyére.
  • Augusztus utolsó hétvégéjén, New Haven-ben döntőbe jutott, miután előtte az akkor még a toptízhez tartozó szlovák Hantuchovát legyőzte. A döntőben 6:4-re nyerte az első szettet az orosz Kuznyecova ellen, a másodikban meghúzódott a háta, három gémet veszített zsinórban és könnyek közt adta fel a meccset. Most jön a visszavágó.
  • Szávay edzéseit Kuhárszky Zoltán irányítja, aki korábban a világranglista negyedik helyéig jutó német Anke Hubert készítette fel.
  • A nyolc közé jutást 150 ezer dollárral honorálták, az elődöntőért még egyszer ennyi jár, vagyis 56 millió forintot kapna, ha nyer.
  • Szávay egyedi ruhákat visel, Makány Márta tervezi. A teniszezőnek eddig egyetlen szponzora van, a Kész Kft., gyanítható, hogy ez a helyzet megváltozik a hazatérése után.

Szávay Ágnes neve mellé az elmúlt három hónapban folyamatos oda lehetett írni, hogy élete legnagyobb sikerét érte el. Most sincs másként, de ha a negyedik kiemelt orosz Szvetlana Kuznyecovát legyőzné, akkor arra már nemcsak a szaklapok, hanem az egész világ felfigyelne rá. Annál is inkább, mert Szávay az egyetlen játékos, aki nem kiemeltként eljutott a legjobb nyolcig.

Jól jelzi a magyar teniszező felfutását, hogy az első meccsén még csak egy újságíró volt rá kíváncsi, az orosz Nagyja Petrova legyőzése után viszont már abban az interjúszobában nyilatkozott, amelyikben a legnagyobb sztárok, Sarapova, Federer vagy Henin szoktak, és legalább tízen faggatták.

Szávay eddig még játszmát sem veszített, bár az előző fordulóban az ukrán Vakulenkóval ellen megizzadt. Érzi a fáradságot a magyar játékos, de a hátsérülését kiheverte, így most maximálisan lemérheti a képességeit a három évvel ezelőtti győztes Kuznyecovával szemben. Kuznyecova nagyon veszélyes játékosnak, "sötét lónak" nevezte Szávayt, és azt gondolta, hogy jól kell szerválnia, mert akkor nagy baja nem történhet.

Lányi András menedzser aggódott a meccs előtt, leginkább amiatt, mert nem tudta, milyen hatást vált ki Ágiból, hogy a huszonnégy ezres Arthur Ashe stadionban kell fellépnie. Kedden sms-t váltott pártfogoltjával, aki megnyugtatta őt, jó formában várja a találkozót.

A meccs magyar idő szerint fél kevéssel nyolc előtt kezdődött, előtte az orosz Csakvetadze 6:4, 6:1-re legyőzte az iraeli Peert, és csatlakozott az elsőként kiemelt belga Heninhez, aki kedden Serena Williamst simán, két játszmában elintézte.

Első gém: Kuznyecova kezdte az adogatást, Szávay letámadta, és az első pont az övé lett. A második és a harmadik az oroszé. Ági egyenlített, mert fonákkal nagyon bátran és hosszan fogadott. Kuznyecova ezek után kétszer jól szervált, és övé az első játék. (0:1)

Második gém: Ági erős tenyerese pontot ért, majd Kuznyecova a hálóba ütött. Szávay ezek után röptét rontott, majd hosszút ütött, Kuznyecova pedg a vonalra bombázott. A bréklabdát azonban könnyen hárította egy nagy szerva után. Újabb fogadóesély jött, ezt pedig kihasználta az orosz. (0:2)

Harmadik gém: Kuznyecova négy gyors pontot csinált, mert Szávay kissé elhamarkodottan támadott, és jól szervált. (0:3)

Negyedik gém: Szávayé az első pont, hosszan ütött Kuznyecova. Ászt ütött Szávay. Ez az ász tíz eurót jelent a Habitat for humanity alapítványnak. Szávay ászai után ugyanis a nemzetközi szövetség ennyit juttat el az alapítványhoz. Az orosz egy hálón megpattanó labda után átvette az irányítást, és 30:15-re alakította az eredményt. Az orosz hibája és egy ász után megszerezte az első játékát. (1:3)

Ötödik gém: Két Szávay ponttal és egy orosz ásszal kezdődött. 15:40 lett, mert egy tökéletes fonák egyenessel rohanta le ellenfelét Szávay. Mindkét bréklabdát hárította az orosz, mert Ági rosszul rövidített ellenfele második szervájánál. Egyenlő után a hálóba vágott egy tenyerest Szávay, majd egy erős szerva után csak a hálóig tudta eljuttatni a labdát. (1:4)

Hatodik gém: Nagy hibát követett el Szávay, egy kidolgozott helyzet után hosszút ütött. Kuznyecova ugyanakkor nem rontott hasonló helyzetben. Szávay ezek után pontot érő tenyeressel feljött, de az orosz újra pontot érően támadta le. Tenyeres egyenessel hárította a fogadóesélyt, de a másodikat nem tudta.(1:5)

Hetedik gém: Újra hosszút ütött Ági, majd nem igazán jól készített elő, bement a hálóhoz, de könnyen elütött mellette az orosz. A következő orosz pont három játszmalabdát jelentett, az elsőt egy gyönyörű fogadással hárította. A másodikat ellenben már nem tudta. Félóra sem kellett az orosznak. (1:6)

MÁSODIK JÁTSZMA:

Első gém: Szávay második szervája után kemény fogadást kapott, miután a hálóba vágta a labdát. A kettős hiba is nagyon rosszkor jött. Kuznyecova hibázott, aztán szépen befejezte a támadását. Szávay ásszal, majd egy ászértékű szervával válaszolt. 113 mérföldet mutatott a szervák sebességét mérő óra, ez pedig azt jelentette, hogy Szávay száznyolcvannnal adogatott, ami a hazai férfi mezőnyben is elismerésre méltó. Kuznyecova azonban jól ütött el, és jól támadott, elment ez a játék is. (0:1)

Második gém: egy pont itt, egy ott, majd a röptézni készülő Szávay lábához ütött az orosz egy labdát. Utána viszont kettős hibát vétett. Kuznyecova oktatófilm alapján játszott a következő labdamenetben, majd Szávay ki nem kényszerített hibája után 0:2 lett.

Harmadik gém: Kuznyecova majdnem a lelátóig futott egy röpte után, de esélye sem volt. Harminc semmi után kettős hiba következett, majd két gyönyörű Szávay pont, és meg is volt a játék. (1:2)

Negyedik gém: 1961-ben volt utoljára elődöntős magyar Grand Slam-tornán. A nemrégiben elhunyt Körmöczy Zsuzsa 1958-as párizsi győzelme után három évre jutott el az elődöntőig, ugyancsak Párizsban.
Négy gyors orosz pont, pedig voltak szép jelenetei Szávaynak. (1:3)

Ötödik gém: 15:15 után nyomás alá helyezte az oroszt a magyar, meg is lett a pont. Az orosz hibája után pedig a játék is. (2:3)

Egy éve beteg volt

Szávay egy éve ilyenkor mononukleózisban szenvedett, a betegség az immunrendszerét támadta meg, és pihenés helyett lényegében lábon hordta ki. Egy éve még abban is elfáradt, ha a lépcsőn kellett felmennie. Nagyon bántotta, amikor úgy vélekedtek róla, hogy ő is csak egy olyan tehetség, aki gyorsan kiégett, és hiába nyert GS-tornát a juniorok közt, a felnőttek közt nem megy majd semmire. Az alaptalan kritikák dacot váltottak ki belőle.

Hatodik gém: Megint két gyors orosz pont, majd egy hiba. Aztán két nagy, védhetetlen szerva.(2:4)

Hetedik gém: Szávay nem röptézett jól, Kuznyecova azonnal reagált erre, és átemelte. 30:30 után viszont pontosan röptézett, mielőtt jól megfuttatta riválisát. Kuznyecova támadni akart, de a háló nem engedte.(3:4)

Nyolcadik gém: 30:30 után parádés labdamenet után szerzett pontot Kuznyecova, Szávay nagy esélyt hagyott ki, utána viszont egyenlő lett. Két nagy szerva után mégis az oroszé lett a játék. (3:5) Most lehetett először látni Kuznyecova arcán, hogy megszenvedett.

Kilencedik gém: Irányította a játékot Szávay 40:15-ig, utána viszont kettős hibát vétett, a második szerváját pedig meggyilkolta az orosz. Kétszeri egyenlő után egy ásszal és kiváló fonák elütéssel a meccsben maradt a magyar. (4:5)

Tizedik gém: Kuznyecova döntőért adogatott, Ági erejéből egy pontra futotta, így eldőlt. (4:6) Majd jövőre.
Szávay neve mellett hárommal több kettős hiba szerepelt, a ki nem kényszerített hibákat tekintve öttel több, a nyerőütésekből öttel kevesebb. Két "bréklabdából" egyet sem értékesített, a hálónál sokkal biztosabb volt az orosz. Szávay - oldalán a cseh Vladimira Uhlirovával - párosban még versenyben van, a Csan Jüng-csan, Csia Jüng-csuang tajvani kettőssel csatázik majd csütörtökön a döntőbe jutásért.

Olimpiai éremesély

Az olimpia még messze van, és a versenyző felkészítői óva intenek a rendszeres latolgatástól, meddig viheti, mit érhet el a jövőben, annyit azért mindenképp lehet mondani: a pekingi olimpián, ahol minden nemzet csak két versenyzőt nevezhet, nem rosszak az esélyei. Mivel jövőre augusztusban lesz olimpia, vélhetően sokan nem tartják majd annyira fontosnak, és ha elindul, várhatóan kedvező helyen emelik ki, és a négyig akár el is juthat. Magyarországnak már van olimpiai érmes teniszezője, Tapavicza Momcsillónak hívják, és a bronzot még 1896-ban szerezte, öt sportágban is rajthoz állt. Szávay lehet a következő.