A víz alatti vívás az olimpiai aranyak titka

2007.09.06. 10:59
A korábbi francia sportminiszter, Jean-Francois Lamour öt perccel kinevezése után őt hívta fel telefonon, és újra megköszönte, hogy olimpiai bajnok kardvívót faragott belőle. A vívóedző Szepesi László magas állami kitüntetésben részesült Párizsban, saját hazájában ellenben nem lehetett próféta. "A szakma lefelé húz" - ismerte el kritikusan. A magyar futball szintjére talán nem jut el a hazai kardvívás.

"Emlékszem, komoly lelkiismeret-furdalásom volt, amikor végül elfogadtam a franciák ajánlatát a válogatott kardcsapat irányítására: egy csomó tehetséges fiatal tanítványt hagytam itthon a Vasasban, akik aztán abba is hagyták a vívást" - emlékezett vissza Szepesi László az 1982-es pillanatra, amikor elhagyta hazáját.

Fotó: Huszti István

"A francia szövetség akkori elnöke, utóbb a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) elnöke később elmondta, sokat harcolt értem, mert itthonról bárki mást ki akartak küldeni, csak engem nem, ők viszont ragaszkodtak hozzám."

Kétéves szerződést kötött, amit többször meghosszabbítottak, végül több mint tizenegy évet töltött az országban. Nem érkezett konkrét tervekkel, furcsa önbizalom és magabiztosság lengte körül - ő utólag szakmai tudásnak mondaná -, ami sokat segített elképzeléseinek megvalósításában.

Nem sejtette, amennyiben nem lesz sikeres, a franciák talán meg is szüntetik az egész kard szakágat. A francia kardvívás ugyanis, akkor már több mint két évtizede eredménytelen volt, és a szövetség Szepesivel az utolsó kísérletet tette arra, hogy a kardvívást - a többi fegyvernemhez hasonlóan - nemzetközi színvonalra emelje. Még olyan szövetségi állásfoglalás is volt, hogy hagyják a fenébe az egészet, és inkább a szúrófegyverekre koncentráljanak, mivel a "francia mentalitás nem illik a kardvíváshoz".

Szepesivel aztán tíz éven át tartó példátlan sikersorozat kezdődött - nyolc olimpiai és világbajnoki érmet szereztek -, Jean-Francios Lamour három olimpián öt érmet, ebből két aranyat.

"Már huszonhét éves volt, amikor először találkoztam vele, nem tett rám jó benyomást, szakállas volt, technikailag sem tartozott a legképzettebbek közé. Kézműtétje után volt éppen, és határozott szándéka volt, hogy abbahagyja a vívást. A motivációja, akarata ellenben legendás volt."

Francia pillanatok

1984 - Los Angeles, olimpia
"Először hallottam a francia himnuszt, és annál nagyobb boldogság nem is tölthetett volna el, hogy ez az olimpián történt. Egyáltalán nem számítottunk ilyen sikerre, Lamour törött lábbal nyerte az olimpiát, három helyen repedt el a sípcsontja, és a franciák jól kihasználták, hogy a keleti blokk otthon maradt. Csapatban az olaszokkal vívtuk a döntőt, vesztettünk."

1997 - Lausanne, világbajnokság
Lamour talán élete legtökéletesebb vívását mutatta be, világbajnok lett, eközben négy világbajnokot győzött le, köztük a magyar Nébald Györgyöt is. A csapat bronzérmes lett.

1988 - Szöul, olimpia
"Az olimpiáig egyszer sem tudtuk legyőzni a bolgárokat, nagyszerű csapatuk volt, ezekben az években legtöbbször ők vívták a döntőket az oroszokkal. Végül a legutolsó pillanatban a véletlen sietett a segítségemre. Egyik tanítványom, Delrieu mérkőzése adta az ötletet, amivel később simán vertük az olimpián a bolgár csapatot. Az elődöntőben azonban egy tussal kikaptunk a szovjetektől. Végül aztán ők is ugyanígy veszítettek a magyarok ellen, így a magyar kardcsapat olimpiai bajnok lett, ami az én örömömet is teljessé tette. Az egyéni versenyen két tanítványom jutott döntőbe, Lamour imponáló vívással aranyérmet szerzett, Delrieu negyedik lett. Lamourt az sem feszélyezte, hogy a francia olimpiai csapatnak akkor már több mint egy hete nem sikerült aranyérmet nyernie. Már elmúlt éjfél, amikor odajött hozzám a francia sportminiszter és azt mondta, ő nem várja ki az izgalmakat, lefekszik, annyira biztos a sikerben. Nem csalódott másnap, amikor felkelt, Lamour olimpiai címet védett."

1992 - Barcelona, olimpia
"Lamour már nem volt fiatal, 36 éves múlt. A döntőbejutásért kikapott az olasz Marintól, pedig ha sikerül győznie, akkor a későbbi győztes Szabó Bencének sokkal keményebb ellenfele lett volna, még azt is megkockáztatom, hogy talán le is tudta volna győzni. De így is nagyon szépen teljesített. Amikor a bronzmeccset megnyerte, úgy ünnepelték, mintha ő lett volna az olimpiai bajnok. Csapatban is nyert egy bronzot, így az egész francia olimpiai csapatból (akinek ő volt a zászlóvivője), egyedül ő jött haza két olimpiai éremmel. Egyik érmét én őrzöm a szekrényemben, ragaszkodott hozzá, hogy nekem adja."

Szepesi franciaországi edzősködése előtt több mint tíz éven át dolgozott a magyar vívás nagy öregje, Bay Béla mellett, a TF vívómester-képzésében, mint tanársegéd. Talán ennek is köszönhetően, türelmes volt, nem akarta azonnal és mindenáron átalakítani francia tanítványai vívását. Viszont újításával, a taktikai feladatmegoldások víz alatti tanításával, új tanítványai jelentős és feltűnő sikereket értek el. (A mester franciaországi tapasztalatairól, a víz alatti vívásról, a vívók edzés- és versenyterheléséről írta doktori disszertációját.)

"A víz alatti gyakorlatokat kezdetben a technikai végrehajtás precizitása érdekében végeztük: a víz lassító közege a mozdulatok pontosságát segítette. Ugyanakkor a taktikai feladatok megoldásában, tanulásában a háromméteres mélység feltűnően hasznos segítséget adott az egyéni iskolában az edzés-versenyeken már tanult feladatok memorizálásában. Összetett, bonyolult koordinációs mozdulatsorról volt szó - ezek időzítésén múlt sokszor a siker -, a víz alatti gyakorlás nagymértékben elősegítette. Különösen fontos volt a levegő nélküli lemerülés: csak ez tette lehetővé a lennmaradást. A levegő nélkül, a három méteres mélységben végzett munka a mozdulatok precíz végrehajtásán túl, a taktikai mozdulatsorok beidegzését és azok időzítését jelentősen elősegítette, amit a versenyek egyértelműen visszaigazoltak. A három méter mély víz alatti gyakorlás nagy előnye volt, hogy a legkisebb technikai hiba a víz alatt megsokszorozódott: a vívó képtelen volt a medence mélyén maradni - feldobódott a víz felszínére."

Szepesi módszere azonban a lelki felkészítésben, a koncentrálás erősítésében is nagy szerepet játszott.