Federer legyőzhetetlen?

2007.09.10. 14:12
A svájci Roger Federer jelenleg verhetetlennek tűnik. A világranglistát három és fél éve vezető teniszező ahol elindul, többnyire nyer, ez alól csak a Roland Garros a kivétel, ahol eddig a nagy előd Pete Samprashoz hasonlóan képtelen nyerni.

A US Open vasárnapi megnyerésével Roger Federer tizenkettőre növelte Grand Slam-tornán aratott győzelmeinek számát és már csak két győzelem választja el attól, hogy beállítsa az amerikai Pete Sampras tizennégy győzelmes jelenlegi csúcsát. A kisebb tornákon aratott győzelmeivel már több mint ötven diadalnál jár.

Minden rekordot megdönthet

Ha komoly sérülés nem jön közbe, ez valószínűleg már jövőre sikerülni fog a svájci teniszezőnek, aki 2004. februárja óta folyamatosan vezeti az ATP világranglistáját.

Ezzel a teljesítményével mellesleg ő töltötte a leghosszabb időt egyhuzamban a világranglista élén, eddig fél évvel megdöntve Jimmy Connors 160 hetes rekordját. A US Open rajta előtt pedig Steffi Graf 186 hetes történelminek vélt rekordját is a múltnak adta.

Wimbledonban öt éve nem nyert más

A három nyelven beszélő, anyai ágon dél-afrikai vérrel is rendelkező teniszező gyerekkorában a futballal is próbálkozott, de leginkább Boris Becker, Stefan Edberg és Pete Sampras hatására a tenisz mellett döntött. Fiatalon többször is ütői odavagdosásával jelezte, ha nem ért egyet a bírói ítéletekkel, az elmúlt évek és a világelsőség azonban jó hatással voltak rá.

Roger Federer (balra) és a legyőzött Novak Djokovic (fotó: AFP)

Több, ATP-tornán elért siker után, 2003-ban megszerezte első Grand Slam-győzelmét Wimbledonban, miután a döntőben Mark Philippousist verte három játszmában. Az angol nyílt teniszbajnokságon azóta sem tudta senki legyőzni, így sorozatban ötször nyerte meg a sokak által legjelentősebbnek tartott teniszversenyt.

Csak a Roland Garros ne lenne

Emellett háromszor nyert Australian Opent (2004, 2006, 2007) és vasárnapi sikerével sorozatban négyszer nyerte meg az amerikai nyílt teniszbajnokságot. Jelenleg ő az egyetlen férfi teniszező, aki egymás után három évben Wimbledonban és a US Openen is nyerni tudott. Egyedül Franciaországban, a Roland Garroson képtelen diadalmaskodni.

A Grand Slam-örökranglista:

1. Pete Sampras (amerikai) - 14 bajnoki cím
2. Roger Federer (svájci) és Roy Emerson (ausztrál) - 12
4. Björn Borg (svéd) és Rod Laver (ausztrál) - 11
6. Bill Tilden (amerikai) - 10
7. Andre Agassi, Jimmy Connors, Ivan Lendl (mind amerikai), Fred Perry (brit) és Ken Rosewall (ausztrál) - 8

Tavaly és idén is eljutott a döntőig, de ott a spanyo Rafaell Nadal mindkétszer jobbnak bizonyult nála. 2005-ben is a spanyol volt a végállomás, de akkor már az elődöntőben összekerültek. (A jelenlegi GL-csúcstartó Pete Sampras is képtelen volt Párizsban tornát nyerni sikerekkel teli pályafutása során.)

2004 elején megnyerte az Australian Opent, ezzel a győzelmével átvette a vezetést a világranglistán, és azóta sem adta át a helyét másnak az élen. Ebben az évben nyert Wimbledonban és New Yorkban is, így meglepetésnek számított, hogy az athéni olimpián hamar búcsúzott.

Azóta sorra aratta tornagyőzelmeit, a világranglistán már-már behozhatatlannak tűnő előnnyel vezet. 2006 volt eddigi legsikeresebb éve, hiszen három Grand Slam-tornán és a Mesterek tornáján is diadalmaskodott.

Magánemberként is elismerik

Ezek után nem is meglepő, hogy az idei Australian Opent szettveszteség nélkül nyerte, miként a szokásoknak megfelelően Wimbledonban és a US Openen sem talált legyőzőre. Számtalan rekordot tart, és sportemberi nagyságát jól jelzi, hogy a svájci posta tavaly egy őt ábrázoló bélyeget dobott a piacra, míg ugyanebben az évben a UNICEF nagykövetévé nevezték ki, idén pedig a Time magazin a világ száz legnagyobb hatású embere közé sorolta.

Hiába vezetett Djokovic

Vasárnapi diadala során ellenfele a szerb Djokovic az első szettben brékelőnyhöz jutott, majd amikor a játszma megnyeréséért adogatott, akkor úgy veszítette el saját adogatójátékát, hogy közben öt szettlabdája volt. A rövidítésben Federer aztán már nem kegyelmezett.

A második játszmában is a szerb került jelentős előnybe, hiszen már 4:1-re ellépett, de nem tudott egyenlíteni, pedig ezúttal két szettlabdája volt Federer szervajátékánál. A tie-breaket a svájci különösebb gond nélkül hozta, és már 2-0-ra vezetett. A harmadik szettben fej-fej mellett haladt a két sztár, de aztán a hajrában Federer váratlanul elnyerte riválisa adogatását, és ezzel megnyerte a tornát.

"Nagy meccs volt. Djokovicnak nagyon sok esélye volt, hogy megverjen. Erről zenét lehetne írni vagy regényt" - mondta Federer, aki elárulta: egyre inkább foglalkoztatja Sampras rekordja. "Igen, sokat gondolok rá. Remélem, sikerül a csúcsdöntés!"

Világranglista helyezések:

Hagyományos világranglista (zárójelben a korábbi helyezés):
1. ( 1.) Roger Federer (svájci) 7605 pont
2. ( 2.) Rafael Nadal (spanyol) 5385
3. ( 3.) Novak Djokovic (szerb) 4295
4. ( 4.) Nyikolaj Davigyenko (orosz) 3255
5. ( 5.) Andy Roddick (amerikai) 2540
6. ( 6.) James Blake (amerikai) 2290
7. ( 7.) Fernando Gonzalez (chilei) 2185
8. (15.) David Ferrer (spanyol) 1940
9. ( 9.) Tomas Berdych (cseh) 1925
10. (10.) Tommy Haas (német) 1880

ATP Race (az idei eredmények alapján):
1. ( 2.) Federer 1171 pont
2. ( 1.) Nadal 1012
3. ( 3.) Djokovic 802
4. ( 5.) Davigyenko 485
5. ( 4.) Roddick 466
6. ( 7.) Ferrer 382
7. ( 8.) Blake 321
8. (12.) Haas 316
9. (13.) Moya 315
10. ( 9.) Ljubicic 303