Miért Sarapovát akarja legyőzni Szávay?

2007.09.12. 10:18
A világranglista huszonharmadik helyére előre teniszező, Szávay Ágnes félt kissé az amerikai versenyektől, mégis ott vált elismert játékossá. Nem érzi, hogy nyomás lenne rajta, továbbra is csak a saját játékára figyel. Életszemlélete tavalyi betegsége után megváltozott, új célokat talált magának, ezért három ázsiai tornán már sokat tehet.

Július elején még nagyon visszafogottan nyilatkozott Szávay Ágnes edzője, Kuhárszky Zoltán tanítványa esélyeiről a US Openen, csak annyit mondott: a tanulás a legfontosabb feladat, és hogy hozzászokjon a klímához, valamint a speciális légkörhöz. Titkon azért remélte, hogy már a nyár végére bejuthat a legjobb harmincba, bár azzal is elégedett lett volna, ha csak az év végére sikerül.

Alaptalan félelem

Szávay egy hónapja a New Haven-i tornán döntőbe jutott, az amerikai bajnokságon pedig a negyeddöntőbe, és a huszonharmadik helyre lépett előre, a külföldi újságírók érdeklődését is felkeltette, Budapesten is kíváncsiak voltak rá.

A teniszező elismerte, tartott egy kicsit a kemény pályától, mert eddig nem játszott jól rajta, de a félelme alaptalannak bizonyult, néhány új elemet vitt bele a játékába, ami rendre segítette, nemcsak a fonákja húzta ki a bajból szoros állásnál.

Úgy érzi, kezdik respektálni a legjobbak is, gratuláltak a győzelmeihez, azt is érezte egyúttal, hogy a selejtezőből feljutott német Klösel már tart tőle, nem mert a szemébe nézni.

"Kicsit szokatlan az engem körülvevő felhajtás, valamennyi olyan esetben izgulok, ha interjúkat kell adnom, még nem tudtam megszokni. Nem érzem, hogy nyomás lenne rajtam, továbbra is csak a saját játékommal törődök, és azzal, hogy mindig megnyerjem a következő pontot."

Gyerünk Ági

Örült, hogy sokan szurkoltak neki itthon és a helyszínen, eljutottak hozzá a bekiabálások. "Nagyon sok magyar eljött, hogy megnézzen, a morajból pedig kiszűrődött: hajrá kislány, gyerünk Ági! Felemelő érzés volt."

Az elmúlt két hónap legfontosabb pillanatának Hantuchova legyőzését tekintette, mert akkor indult el a sorozata, és önbizalmat adott neki, hogy egy toptízes játékos ellen is eredményes a játéka.

"Hülyén nézne ki, ha most azt mondanám, hogy a formám alapján benne vagyok a legjobb tízben, ezzel a kérdéssel nem is foglalkozom, csak azt szoktam mondani: a ranglista irányadó. Ha majd a tizedik helyre előrelépek, akkor leszek a tizedik legnagyobb tudással rendelkező játékos. A cél idén annyi, hogy az első tizenhat között emeljenek az Austral Openen" - magyarázta. A svájci Patty Schnyder azt nyilatkozta, hogy a korosztályából ő viheti a legtöbbre.

Federer sem gondolja, hogy tökéletes

A januári Grand Slam-tornáig még három ázsiai versenyen indul - Peking, Szöul és Tokió -, október közepén pedig Zürichben, majd rá egy hétre Linzben játszik, és akkor fejeződik be számára a szezon. Mivel ranglistapontokat nem veszíthet, ha tartja a formáját, akkor könnyen megvalósítható, hogy a legjobb tizenhat közé kerüljön. Párosban ugyanakkor kevesebbet fog játszani, mint eddig.

"Az a feladatom, hogy végig normálisan, saját erőmet kiadva játsszak a következő öt tornán. Petrovát persze szeretném mihamarabb még egyszer legyőzni, mert kicsit bántott, amikor megjegyezte, csak szerencsésebb voltam, nem jobb nála. Sarapovát is szeretném mihamarabb legyőzni, mert az egész mezőnyt tekintve ő a legellenszenvesebb."

Nem értett egyet azzal a felvetéssel, hogy a neheze csak most következik számára, mert "tizenegy évesen is nehéz volt, csak akkor másként. Akkor meg kellett tanulnom teniszezni, most pedig fejlődnöm kell, Szinte mindenben, fizikailag és fejben egyaránt. Hiba lenne, ha tökéletesnek gondolnám magam, hiszen még Roger Federer sem gondolja, hogy ő az lenne."

Baromi jó másodikra ászt ütni

És hogy tudatosan szervált-e második adogatásból ászt? Goran Ivanisevics nyilatkozta egyszer: már csak az élteti, hogy másodikra ászt üssön Wimbledonban. "Baromi jó érzés, amikor bejön. Az első szervám erős, a másodikban több a fals."

A betegsége dacot szült benne, különösen, amikor leírták, de az életszemlélete is megváltozott. "Örülök, hogy egészséges vagyok, örülök, az életerőmnek, mert egy éve még a lépcsőzés is kifárasztott."

Szávay New Yorkban elveszítette az útlevelét, de ennek ellenére felszállhatott a repülőre, ami alighanem már az ismertségének szól. Mióta landolt, nem igazán tudott pihenni.

Szávay Blankáé a gratuláció

A jövő heti pekingi versenyt célzatosan választotta ki, ismerkedni akar a környezettel, mert nagy álma, hogy a jövő évi olimpián is játsszon. Erre minden esélye megvan a jelenlegi helyezésének köszönhetően.

Végül megragadta az alkalmat, hogy gratuláljon tizennégy éves testvérének, Blankának, aki Pécsen nemzetközi tornát nyert. "Nekem azon a versenyen nem sikerült győznöm, így tudom mit jelent, amit elért a húgom. Az akaratereje, a hozzáállása példás" - összegzett.