Szávay a sírból hozta vissza a pekingi döntőt

2007.09.23. 18:56
A pekingi 600 ezer dollár összedíjazású tenisztorna döntőjében Szávay Ágnes döntő szettben, 2 óra 55 perc alatt múlta felül a világranglista harmadik helyén álló szerb Jelena Jankovicot. Ilyen komolyan rangsorolt ellenfelet még egyszer sem győzött le, most igen, drámai csatában. Az első szettben három játszmalabda után veszített, a másodikban 1:5-ről sorrendben hat játékot hozva nyert, és egyenlített. A döntő szettre már ő irányított, és 6:2-vel érte el élete legnagyobb sikerét.

A világranglista huszonharmadik helyén álló Szávay Ágnes szettet sem veszítve jutott el a China Open döntőjébe, szombaton a kínai Peng ellen az sem zavarta, hogy nagy volt a zaj a labdamenetek alatt, mindössze három játékot engedélyezett. Fonákoldalról tökéletesen ütött, agresszíven, kevés hibával támadott, élmény volt nézni a játékát.

A döntőben a szülése után visszatérő amerikai Lindsay Davenportot búcsúztató szerb Jelena Jankovic volt az ellenfele, aki idén már a harmincadik tornáján játszik, és helyenként nagyon idegesen játszott Pekingben. A formája alapján megállapítható, hogy jól fogad, de olykor kapkod, és nem annyira labdabiztos.

Szávay kétszer jutott döntőbe idén, salakon nyert Palermóban, kemény pályán, Kuznyecova ellen fel kellett adnia a meccset New Havenben. Jankovic hétszer került döntőbe, négyszer nyert, háromszor azonban veszített, ő le tudta győzni Kuznyecovát is.

Szávay a pekingi győzelemért mintegy tizenhatmillió forintra számíthat, ellenfelének ennek felével kell beérnie. Szávay nem titkolta, azért vállalta a pekingi tornát, mert egy év múlva az olimpián is szeretne részt venni, és most feltérképezte a viszonyokat.

Ezenkívül is hasznos tapasztalatokkal zárta a döntőt, hiszen kissé megilletődötten kezdett, 1:3-ról viszont egyenlített, bátran játszott, az alapvonalról jól ütött, a hálónál ha voltak is kisebb megingásai, nem húzott el riválisa. Mi több, 5:5-nél neki volt esélye, hogy előnybe kerüljön, egy kidolgozott támadás után viszont szélesen ütött meg egy labdát fej felül. Ez nem zavarta meg, a rövidítésben 5-0-ra elhúzott, akkor azonban mintha tudatosult volna benne, mit érhet el, és megijedt a lehetőségtől. Hiába volt három játszmalabdája, 7:6-ra Jankovic nyert. A második játszmában ellenben olyat mutatott, amit ritkán látni, 1:5 után sorrendben hat gémet nyert, megalkuvás nélkül küzdött, valamennyi labdára rástartolt, és ezzel megtörte nyakbántalmakkal küszködő riválisát. A harmadik szettben már az ő akarata érvényesült, és nyert.

"Mindig jó tornát nyerni, különösen úgy, hogy ellenfelemnek már meccslabdája is volt" - mondta fülig érő szájjal. "Olyan sok lehetőségem volt, de sajnos kapkodtam és nem koncentráltam eléggé" - idézte az MTI Jankovicot. "Az ellenfelem nem hibázott és én egyszerűen kiengedtem a kezemből a mérkőzést. A harmadik játszmában már fogytán volt az energiám és az egész jobb felemet merevnek éreztem, teljesen összeomlottam, katasztrófa volt a játékom" - ismerte be őszintén. Hozzátette, sokat fogunk még hallani Szávayról.

Első gém: magyar idő szerint kevéssel negyed egy előtt Jankovic kezdte az adogatást, és egy könnyű pontot ért el. A második pont is a szerbé lett, nagyon rossz Szávay-fonák után. Rögtön javított utána a magyar, de két rossz tenyeres azt jelentette, elveszítette az első játékot. (0:1)

Második gém: Jankovic hosszan fogadott, majd szélesen ütött el, ezek után két nagy szerva jött, és nullára nyert Szávay. (1:1)

Harmadik gém: Az első hosszabb labdamenet, Szávayt megfuttatta Jankovic, és pontot ért el. Majd fonákról gyorsítani akart, de a hálóba vágta a labdát. Aztán elért egy szép pontot, majd kétszer ugyanúgy rontott, másodszorra pedig irányította a menetet. (1:2)

Negyedik gém: Az eddig biztos fonákütések nem az igaziak, kétszer hosszút ütött Szávay, egyszer pedig nagyon széleset. Jankovic rögtön az első bréklabdáját értékesítette. (1:3)

A mérkőzés képekben

Ötödik gém: ez sem indult jól, most újra a hálóban landolt a fonák, és utána is hiba jött. Aztán kétszer jól ütött el, Jankovic pedig szélesen, Ági is fogadóesélyhez jutott, de nem tudta kihasználni elsőre. Aztán a háló segített neki, úgy pattant le róla a labda, hogy lehetett volt visszaadni. A felzárkózás másodszorra sem sikerült, a harmadik labdát egy tökéletes fonákkal érte el, de azt is hárította a szerb. A negyedik után előnybe került Jankovic, a nyolcadik egyenlő után viszont újra Áginak volt bréklabdája, és ezt már ki is használta, mert Jankovic egy jócskán széles labdába beleröptézett, de csak a hálóba vágta. (2:3)

Hatodik gém: Egyre magabiztosabbak Ági fonákjai, Jankovic rontott is, majd egy pazar rövidítás már azt eredményezte, hogy negyven semmi lett neki. A kettős hiba csak arra volt jó, hogy ne semmivel egyenlítsen. (3:3)

Hetedik gém: Két rossz Szávay-ütés után a meccs eddigi legszebb labdamenetét láthattuk. Szávay elért egy rövidítést, utána megpróbálta átemelni felette, elütni mellette a labdát Jankovic, ez hetedikre sikerült, akkor is úgy, hogy Ági röptéjét, most nem segítette át a háló. (Jankovic is nevetett egyet a menet után.) Aztán könnyű pont a szerbnél. (3:4)

Nyolcadik gém: 40:0 után Szávay fonákja a hálóban, így nem sikerült a gyors egyenlítés, majd egy röptét is hosszan ütött meg. Egy fej feletti röptét viszont pontosan, így övé lett a játék. (4:4)

Kilencedik gém: Jankovic könnyen hozta, mert Áginak egyetlen jó ütése sem volt. (4:5)

Tizedik gém: A játszmában maradásért adogat Ági. Olyan fonák kereszt után az övé az első pont, ami lázba hozta a közönséget. Erre egyenessel válaszolt Jankovic. Egy nagy szerva után pályán kívül a fogadás, majd egy kettős hiba. Jankovic hosszú fonákja, vagyis nincs játszmalabda. Mi több: egy jól kihelyezett fonák, és máris 5:5

Tizenegyedik gém: Két Jankovic-pont után egy hiba. Szévay gönyörű pontja, nagyon megfuttata ellenfelét, aki a hálóig sem tudta visszaütni egy bombatenyeres után. Majd még egy gyönyörű pont már egy sorsdöntő bréklabdát ért, fej felül fejezte be a támadását, Jankovic tehetetlenül szaladgált. A rendkívül fontos bréklabdánál megint irányított, fej fölül akarta befejezni újra a támadását, de széleset ütött. Aztán egy hiba és egy nagy futás, de eredménytelenül. Átemelte őt Jankovic, és ugyan még visszakaparta a labdát, akkor viszont már nem kegyelmezett a szerb. (5:6)

Tizenkettedik gém: Az elhibázott játszmalabdának nem szabad nyomokat hagynia. Egy pont itt, egy ott, majd Ági irányított, Jankovic pedig nem tudta - kétszer egymés után - a pályára visszaütni a labdát. Aztán Szávay fonákja volt hosszú, egy bombaszervával azonban kiharcolta a rövidítést.

Rövidítés: Szávay Jankovic adogatásából ért el pontot egy nagy tenyeres után. Ági egy csodás második szerva után azonnal befejezte a labdamenetet. Megvan a harmadik pont is egy vonalra rakott tenyeres után. A negyediket egy pompás labdamenet végén érte el, az ötödik egy adogatásfogadás hozta meg. Jankovic egy rontott fonák után szépített. (5:1) A második szerb pontot egy tenyeres fogadás hozta. Két újabb Szávay hiba.(5:4) Végre ász, nagyon kellett. Két szettlabda, ebből az egyik elment, mert a hálóba vágta Ági a labdát, aztán hosszan ütött egy tenyerest. Teljes egál. (6:6) Jankovic rossz fonákja után a harmadik szettlabda jöhetett, de ezt is hárította a szerb. Sőt, egy rossz Szávay-röpte már neki volt játszmlabdája. Jankovic rögtön megcsinálta az elsőt. (6:7)