Nem sok esélyt adtam Áginak

2007.09.25. 09:26
Két teniszezőt - Ana Ivanovics és Anke Huber - már eljuttatott a legjobb tíz közé, Szávay Ágnessel is ez a célja Kuhárszky Zoltán edzőnek. A szakvezető itthonról izgulta végig tanítványa drámai döntőjét, novemberben együtt kezdik meg a felkészülést. Kuhárszky arra is képesnek tartja Szávayt, hogy az első legyen.

Június elején még azt mondta, hogy Szávay Ágnes tanulóidőszaka következik, nem is fontos, hogy jelentős eredményeket érjen el, csak szokjon hozzá a nagy tornák, így a közelgő US Open hangulatához. Akkor még a legjobb harminc közé kerülés volt az elsőként kitűzött cél.

Ági jó tanuló. Nagyon jó. Az eredmények ezt igazolták. Az edzőnek nem szabad plusznyomást ráraknia, kivált egy elbizakodott nyilatkozattal, ha találgatja, mire viheti, kiket verhet meg. Reális célok alapján építettük fel a karrierjét, ezeket a reális célokat teljesítette túl. Nem is kicsit. Számomra is meglepő, hogy ilyen gyorsan eljutott a huszadik helyezésig, hitetlenkedve néztem volna arra, aki ezt mondja nekem az év elején. A sikert mentális erejének köszönheti. Tény: tud teniszezni, sugárzik róla, hogy mindig nyerni akar, ez viszi előre, ezzel képes megtörni a háló túloldalán lévőt.

Pályaív

Kuhárszky Zoltán 1995 és 1999 között Anke Huber edzéseit irányította, tanítványa 1996-ban a negyedik volt a ranglistán - ekkor volt a legelőkelőbb pozícióban -, akkor az Australian Open döntőjébe is bejutott. Pályafutása alatt összesen tizennégy tornát nyert. Az olimpiai bajnok Jennifer Capriatival három hónapig dolgozott együtt - 2000-ben -, de akkor érzése szerint nem őrá volt szüksége az amerikai játékosnak, mert a világgal való viszonya is furcsa volt akkoriban. Tavaly nyárig a szerb Ana Ivanovicsot készítette fel, ő most a hatodik a világranglistán.

Mikor lehet azt kijelenteni róla, hogy világsztár lett?

Magyarországon most nagy sztár lett, de ez nem azonos a világsztársággal. Sokan felfigyeltek rá, de világsztár akkor lesz, ha a közeljövőben a Grand Slam-tornákon jól játszik. Efelé vitathatatlanul jó úton halad.

Amit a korához képest elért - decemberben lesz tizenkilenc -, miként kell értékelni?

Már volt, aki sokkal fiatalabban eljutott erre a szintre, de Ágit a betegsége miatt kieső év hátráltatta, igaz dacot is szült benne. Nem kell túlragozni, sokoldalú játékosról van szó, akik egysíkúak, azok könnyebben eljutottak magas szintre, mert csak egyfajta stílusban játszottak, de tartósan nem is maradtak az elitben. Ági nem ezek közé tartozik, fonák és tenyeres oldalról is megbízhatóan, erősen, pontosan üt.

Volt olyan pillanata a hétvégi pekingi döntőnek, amikor nem sok esélyt adott a sikerre?

Volt. Elég reménytelen helyzetbe került, nem szokott gyakran előfordulni, hogy innen fordítson valaki, de ehhez kell az ellenfél is. Sok esélyt nem adtam volna neki arra a második játszmában, hogy képes lesz felállni, de tudat alatt persze hittem abban, hogy még nincs vége a meccsnek, mert nem hirdették ki a végeredményt, nem adták át a kupát. Jankovic ellenben azt hitte, hogy ennek a meccsnek vége, már megnyerte. Aztán hatalmasat csalódott, visszaesett, és önmagához képest gyengén játszott. Már nem tudta önmagát adni, nem tudott arra a szintre visszatérni, amelyiken elkezdte a döntőt. Ági a hárított meccslabda után elkapta a fonalat, hitt önmagában, nem törődött semmivel, hihetetlen a lelki ereje, ezúttal is bizonyította.

Egyetért azzal, hogy a neheze csak most következik?

Nézőpont kérdése. Az biztos, hogy már nagyon nehéz ellenfelekkel kerül szembe hétről hétre, hónapról, hónapra. Egyelőre jól viseli a terheket, de sok buktató áll még előtte. Most már nehezebb lesz előrelépni, de elszánt, és ez megnyugtató. Sok torna elején már könnyebb dolga lesz, de a cél változatlanul annyi 2007-re, hogy az első tizenhatba kerüljön. A jövőben feltehetően lesznek majd hullámvölgyek, és az a nagy kérdés, azokat miként kezeli. Illetve, hogy a médiát, az iránta megnövekedett érdeklődéssel hogyan boldogul, mit hisz el magáról, mi játszódik le a fejében. Eddig azt igazolta, hogy rendben vannak a gondolatai.

Vezetheti egyszer a világranglistát?

Nem szívesen jósolok, inkább maradjunk a tényeknél. Megvan az ereje ahhoz, hogy a legjobb tíz közé kerüljön. Az első tíz között pedig már csekély a különbség, sok múlik a szerencsén, sok múlik más tényezőkön. De miért zárhatnánk ki eleve? Persze, lehet első, de addig igencsak rögös az út.

Mikor találkozik vele újra?

Novemberben, akkor vége a szezonnak, és megkezdjük a felkészülést az újra.

Százmillió közelében

A női profi teniszezőket tömörítő szervezet (WTA) legfrissebb adatai alapján Szávay Ágnes a 25. helyet foglalja el a 2007-es kereseti listán.

A világranglistán huszadik 18 éves magyar játékos az idei évben eddig 524 ezer 556 dollárt (93 millió forintot) hozott össze, vasárnapi pekingi tornagyőzelmével - a drámai fináléban a szerb Jelena Jankovicot győzte le - 88 265 dollárral gazdagodott.

A legtöbbet a világranglista éllovasa, a belga Justine Henin kereste, több mint négymillió dollárt.

A 2007-es kereseti lista:
1. Justine Henin (belga) 4 092 676 dollár
2. Serena Williams (amerikai) 1 946,491
3. Szvetlana Kuznyecova (orosz) 1 855 242
4. Venus Williams (amerikai) 1 800 437
5. Jelena Jankovic (szerb) 1 642 462
6. Ana Ivanovic (szerb) 1 549 349
7. Marija Sarapova (orosz) 1 243 420
8. Anna Csakvetadze (orosz) 1 095 261
9. Marion Bartoli (francia) 1 038 885
10. Daniela Hantuchova (szlovák) 875 717
...25. Szávay Ágnes 524 556