Lékó megint nagyot bukott Kramnyik ellen

2007.09.30. 16:07
A mexikóvárosi sakkvilágbajnokság tizenkettedik fordulójában Lékó Péter súlyos vereséget szenvedett a világbajnoki címvédő orosz Vlagyimir Kramnyiktól. A magyar versenyző átmenetileg előnybe került, utána azonban tehetetlenül vergődött a táblán, csak az volt a kérdés, meddig húzza. Anand újabb lépéssel közelített a vb-cím felé, Gelfandnak jó esélye van a második helyre.

A nyolc résztvevős mexikói sakkvilágbajnokság tizenkettedik játéknapján a világbajnoki címvédő Vlagyimir Kramnyikot kapta ellenfélül Lékó Péter. 2004-ben ők ketten vívták a vb-döntőt, és Lékónak már fél pont is elég volt ahhoz, hogy megszerezze a vb-koronát. Kramnyik azonban tökéletesen harcolt ellene, legyőzte, az összesítésbeli 7:7-es döntetlen pedig egyúttal azt jelentette, hogy megvédte elsőségét.

Kattintson, és nézze meg a játszmát!

Abban a partiban a magyar nagymester nem talált tervet, és tehetetlenül nézte, hogy beszorul, és nem tud szabadulni. Akkor azt hihettük, még egyszer ilyen nem fordulhat elő, nem játszhat annyira rosszul Lékó.

Ez a tétel megdőlt Mexikóvárosban, mert Lékó ezúttal is reménytelenül vergődött a végjátékban, bár az elején talán biztatóbban állt. Kramnyik d4-gyel nyitott, erre Lékó huszárlépéssel felelt, a játszma pedig a katalán megnyitás alakzatát vette fel. Kramnyik gyakorta játssza ezt a változatot, és az egyik legnagyobb stratégának tekinthető, Morozevicset is legyőzte pár napja ebben a felállásban.

A tizenharmadik lépésben meg is fogta Lékót, negyvenöt perc kellett ahhoz, hogy tervet találjon ellene, miként védekezzen a h-vonalra keveredő vezér ellen. Kramnyiknak nem ez az első újítása, Lékót pedig nem először lepik meg ellenfelei elsősorban rá szabott, gyengeségeire építő kombinációkkal, és nem először kerül vészes időzavarba.

Egy nagy rossz királylépés

A huszonnegyedik lépésben még úgy látszott, a magyar játékos sikeresen "bekkelhet", előnybe kerülhet, mivel futójával ütötte riválisa bástyáját. Kiderült viszont, hogy ez a minőségelőny csak látszólagos, világos vezér könnyű sakkot adott, és a nagy hiba ezek után következett.

Lékó a sarokba húzta a királyát, így Kramnyik vezére betört a hetedik sorra, és a huszárjával megindult a király felé, ráadásként folyamatosan veszélyeztetve a bástyát.

Lékó védekezett, de a támadásról sem tett le, igaz ennek körülbelül akkora hatékonysága volt, mint Kaszparovnak Putyin elnök döntéseire. A harmincötödik lépésre már kettős tisztelőnybe került Kramnyik, Lékó pedig úgy akart meghalni, hogy legalább ad egy sakkot, ne bántsák emiatt.

Ez a veszélyeztetés sikerült, a harminckilencedik lépés után azonban gyorsan belátta, nincs értelme a további kilátástalan harcnak, inkább arra tartalékol, hogy Morozevics ellen esetleg teljes ponttal gazdagodjon. Akkor még talán harcban lehet a harmadik helyért, bár már annak is igen csekély az esélye.

Gelfand a második hely küszöbén

Az izraeli Gelfand sötéttel verte Aronjan, ezzel pedig az előzetesen lesajnált, legrosszabbul rangsorolt játékos hatalmasat lépett a második hely felé. Az örmény Aronjan talán túlzott bátorsággal játszott, végül tiszthátrányba került. Az indiai Anand szokásos gyors döntetlennel került közelebb élete első nagyvilágbajnoki címéhez.