Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Korán kiestek a vébén a női párbajtőrözők

2007.10.01. 15:19
Hormay Adrien után Nagy Tímea, Szász Emese és Mincza-Nébald Ildikó is búcsúzott a szentpétervári vívó-világbajnokság női párbajtőr versenyétől, így a legjobb tizenhat közé - meglepetésre - egyetlen magyar sem került be.

Várakozáson alul szerepeltek a magyar női párbajtőrözők a szentpétervári vívó-vb egyéni számában.

Kudarcok ugyanazon a páston

Hormay Adrien már a 64 között búcsúzott, Nagy Tímea, Szász Emese és Mincza-Nébald Ildikó ezt a kört még sikerrel vette.

A 16 közé jutásért először Szász lépett pástra a román Loredana Iordachioiu ellen, és hamar kiderült, hogy nagyon meg kell küzdenie a továbblépésért. Riválisa öt találattal elhúzott (5-10), innen pedig már az is bravúr volt, hogy Szász felzárkózott és néhány másodperccel a vége előtt 12-13-ról egyenlített. A ráadásra a román párbajtőröző volt a kedvezményezett, de nem kellett kivívni az egy percet, Iordachioiu eredményes akcióval fejezte be az asszót.

Ugyanezen a páston Mincza-Nébald következett a holland Sonja Tol ellenében, ezen az ágon a következő körben akár két magyar is vívhatott volna egymással. Szász vereségével azonban már csak Mincza sikeréért lehetett szorítani, de az is elmaradt. A magas holland távolról igyekezett szurkálni, Mincza 8-9-nél ki is kiabált a magyar tábornak: "Nem tudom kivédeni, mert mindig csak úgy odakap." Ezzel együtt kiegyenlített volt a küzdelem, 13-13 után viszont kétszer a holland szúrása talált.

Nagy címvédőként bukott

A kétszeres olimpiai bajnok, címvédő Nagynak a lett Julija Vansovicát kellett volna legyőznie, erre előzetesen minden esélye meg is volt, ellenfele azonban türelmesen és pontosan vívott, így a magyar párbajtőröző nem tudott meglépni. Sőt, 7-8-nál neki kellett egyenlítenie, hogy hosszabbítás következzen. Ebben a lett volt a kedvezményezett. Nagy kezdeményezőként lépett fel, elindított egy akciót, kitörése azonban rövid volt, a visszaszúrás pedig eltalálta őt.

Kár érte

A korai búcsú már csak azért is kellemetlen a magyarok számára, mert a világbajnokságon hármas szorzóval számolják az olimpiai kvalifikációs pontokat, vagyis az itteni hiányt nehéz lesz pótolni.

További meglepetések is születtek, már az első fordulóban estek ki esélyes versenyzők, s a második körben a francia Laura Flessel-Colovic is befejezte szereplését.

Kulcsárt sokkolta

"Nagyon nehéz érzelmek nélkül beszélni arról, ami történt, pedig úgy kellene - kezdte értékelését Kulcsár Győző szövetségi kapitány. - A világbajnokság előtti sajtótájékoztatón mondtam, hogy szívem mélyén mindegyik versenyben várok egy érmet. Ez a vágyam most sérült, és nem is kicsit. A legrémesebb álmomban sem gondoltam, hogy nem lesz versenyzőnk a 16 között. Nem menti a teljesítményt az sem, hogy egy-egy tusokkal kaptunk ki, mert ezen a szinten nem szabadna ilyen helyzetbe kerülni. Nem a versenyzőkben keresem a hibát, ők megcsinálták, amit mondtam. Várjuk azért meg a csapatversenyt, bízom a lányokban, hogy összekapják magukat. Az mindenesetre igaz, hogy az olimpiai kvalifikáció plusz terhet rakott azok vállára, akik már most kedvező helyzetbe kerülhettek volna. Kiestek a magyarok, valamint hamar búcsúzott Flessel, Király, Duplitzer, Bokel, Branza és még nem is néztem át alaposan a táblát. Nagy Timi sem tudott élni a lehetőséggel, hogy jelentősen előrébb lépjen. A lett lányt mindenképpen le kellett volna győzni, erre nincs mentség."

Vívó-vb, Szentpétervár, női párbajtőr, egyéni verseny

A 32 között: Loredana Iordachioiu (román)-Szász Emese 14-13 Sonja Tol (holland)-Mincza-Nébald Ildikó 15-13 Julija Vansovica (lett)-Nagy Tímea 9-8
A 64 között: Szász-Sin A Lam (dél-koreai) 15-11 Mincza-Nébald - Imke Duplitzer (német) 15-12 Nagy-Olena Krivicka (ukrán) 13-9 Cristiana Cascioli (olasz)-Hormay Adrien 15-12