Korán kiestek a vébén a női párbajtőrözők

2007.10.01. 15:19
Hormay Adrien után Nagy Tímea, Szász Emese és Mincza-Nébald Ildikó is búcsúzott a szentpétervári vívó-világbajnokság női párbajtőr versenyétől, így a legjobb tizenhat közé - meglepetésre - egyetlen magyar sem került be.

Várakozáson alul szerepeltek a magyar női párbajtőrözők a szentpétervári vívó-vb egyéni számában.

Kudarcok ugyanazon a páston

Hormay Adrien már a 64 között búcsúzott, Nagy Tímea, Szász Emese és Mincza-Nébald Ildikó ezt a kört még sikerrel vette.

A 16 közé jutásért először Szász lépett pástra a román Loredana Iordachioiu ellen, és hamar kiderült, hogy nagyon meg kell küzdenie a továbblépésért. Riválisa öt találattal elhúzott (5-10), innen pedig már az is bravúr volt, hogy Szász felzárkózott és néhány másodperccel a vége előtt 12-13-ról egyenlített. A ráadásra a román párbajtőröző volt a kedvezményezett, de nem kellett kivívni az egy percet, Iordachioiu eredményes akcióval fejezte be az asszót.

Ugyanezen a páston Mincza-Nébald következett a holland Sonja Tol ellenében, ezen az ágon a következő körben akár két magyar is vívhatott volna egymással. Szász vereségével azonban már csak Mincza sikeréért lehetett szorítani, de az is elmaradt. A magas holland távolról igyekezett szurkálni, Mincza 8-9-nél ki is kiabált a magyar tábornak: "Nem tudom kivédeni, mert mindig csak úgy odakap." Ezzel együtt kiegyenlített volt a küzdelem, 13-13 után viszont kétszer a holland szúrása talált.

Nagy címvédőként bukott

A kétszeres olimpiai bajnok, címvédő Nagynak a lett Julija Vansovicát kellett volna legyőznie, erre előzetesen minden esélye meg is volt, ellenfele azonban türelmesen és pontosan vívott, így a magyar párbajtőröző nem tudott meglépni. Sőt, 7-8-nál neki kellett egyenlítenie, hogy hosszabbítás következzen. Ebben a lett volt a kedvezményezett. Nagy kezdeményezőként lépett fel, elindított egy akciót, kitörése azonban rövid volt, a visszaszúrás pedig eltalálta őt.

Kár érte

A korai búcsú már csak azért is kellemetlen a magyarok számára, mert a világbajnokságon hármas szorzóval számolják az olimpiai kvalifikációs pontokat, vagyis az itteni hiányt nehéz lesz pótolni.

További meglepetések is születtek, már az első fordulóban estek ki esélyes versenyzők, s a második körben a francia Laura Flessel-Colovic is befejezte szereplését.

Kulcsárt sokkolta

"Nagyon nehéz érzelmek nélkül beszélni arról, ami történt, pedig úgy kellene - kezdte értékelését Kulcsár Győző szövetségi kapitány. - A világbajnokság előtti sajtótájékoztatón mondtam, hogy szívem mélyén mindegyik versenyben várok egy érmet. Ez a vágyam most sérült, és nem is kicsit. A legrémesebb álmomban sem gondoltam, hogy nem lesz versenyzőnk a 16 között. Nem menti a teljesítményt az sem, hogy egy-egy tusokkal kaptunk ki, mert ezen a szinten nem szabadna ilyen helyzetbe kerülni. Nem a versenyzőkben keresem a hibát, ők megcsinálták, amit mondtam. Várjuk azért meg a csapatversenyt, bízom a lányokban, hogy összekapják magukat. Az mindenesetre igaz, hogy az olimpiai kvalifikáció plusz terhet rakott azok vállára, akik már most kedvező helyzetbe kerülhettek volna. Kiestek a magyarok, valamint hamar búcsúzott Flessel, Király, Duplitzer, Bokel, Branza és még nem is néztem át alaposan a táblát. Nagy Timi sem tudott élni a lehetőséggel, hogy jelentősen előrébb lépjen. A lett lányt mindenképpen le kellett volna győzni, erre nincs mentség."

Vívó-vb, Szentpétervár, női párbajtőr, egyéni verseny

A 32 között: Loredana Iordachioiu (román)-Szász Emese 14-13 Sonja Tol (holland)-Mincza-Nébald Ildikó 15-13 Julija Vansovica (lett)-Nagy Tímea 9-8
A 64 között: Szász-Sin A Lam (dél-koreai) 15-11 Mincza-Nébald - Imke Duplitzer (német) 15-12 Nagy-Olena Krivicka (ukrán) 13-9 Cristiana Cascioli (olasz)-Hormay Adrien 15-12