Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Világhírű edző vette át a kajaknégyes felkészítését

2007.10.01. 19:51
A kajakosként ötszörös világbajnok, olimpiai bronzérmes Bakó Zoltán huszonhat éve kezdte edzői pályafutását, de hétfőn tartotta első edzését magyar versenyzőknek. A norvég Knut Holmannt három olimpiai arany-, két ezüst- és egy bronzéremhez segítő Bakó a megbetegedett Séra Miklós csoportját átvéve október elsejétől magyar klasszisok sorával dolgozik együtt a pekingi sikerek reményében.

A két olimpiai elsőség mellett egy ezüstre is büszke Horváth Gábor egyszerre számolt be tanítványként és főnökként, a Domino-Honvéd szakosztály-igazgatójaként a megegyezésről.

Az elnök is örült, hogy így alakult

"Bakó Zoltán elvállalta a felkészítésünket, és hétfőn két edzéssel kezdtük meg a közös munkát. A csoportnak rajtam kívül Vereckei Ákos, Storcz Botond, Kökény Roland, Gyökös Lajos, Beé István, Gyertyános Gergely és Dobos András a tagja. Az új edző alkalmazásának anyagi feltételeit a szövetség segítségével szakosztály költségvetéséből, illetve szponzori bevételből teremtjük elő."

Bakó szerződtetését dr. Baráth Etele, az MKKSZ elnöke is támogatta, de csak azzal a feltétellel, ha a többi klub és edző is részesül a szövetségi támogatásból: "Az olimpiai felkészülésre fordítható pluszforrásokból a pekingi játékokra készülő versenyzőket foglalkoztató klubok és edzők javadalmazására egyaránt külön keretet alakítunk ki. Örömömre szolgál, hogy immár közéjük tartozik Bakó Zoltán is" - jelentette ki a szövetség első embere.

Bakó Zoltán 1981 és 83 között edzőként, 1992 és 96 között szaktanácsadóként, 1986-tól 92-ig, valamint 1999 és 2003 között vezetőedzőként dolgozott a norvég kajak-kenu válogatott mellett. Itthon sosem edzősködött, de másra már vállalkozott: ajándék nagykereskedését és hajóépítő üzemét hagyja oda a férfi válogatott egyik legerősebb csoportjának irányításáért.

Sífutás és melegvíz

"Az ajándéktárgyakkal mostantól más foglalkozik, a hajóépítés menedzselése pedig napi egy-két óránál többet nem vesz igénybe, így szinte folyamatosan a csapattal leszek" - mondta Bakó Zoltán. "Az edzések mellett máris egyeztettük az éves programot: októberben dunavarsányi csapatépítő edzőtáborral kezdünk, de lesz sífutó táborunk és tavaszi melegvízi tréningeket is tervezünk. Ugyanakkor nem leszünk többet távol az indokoltnál, mert a csoport javát családos emberek, a feladatukat profin végző kajakosok alkotják."

Arra a felvetésre, hogy szerepvállalása hasonlatos-e Knut Holmann 1999-es reaktiválási programjához, Bakó így reagált. "Nekem is deja vu-m van, de senki se gondolja rólam, hogy akkor és most mágusként nyúltam, nyúlok a rutinos versenyzőkhöz. Látok bennük fantáziát, de a rengeteg munka, a hatalmas elszántság, a kölcsönös bizalom és egy adag szerencse is kell ahhoz, hogy a közös meló visszapillantva sikeres együttműködés legyen. Röviden szólva: egyelőre bő háromszáz kőkemény napra szerződtünk egymással." Holmann három olimpiai bajnoki címet nyert, az elsőt Atlantában, a kapcsolatuk akkor azonban megszakadt. Holmann új edzővel készült fel, de mivel sehogyan sem ment neki, visszahívta Bakót. A sydneyi olimpián Holmann duplázott, az ezer után, amikor már nem volt rajta nyomás, az ötszázat is megnyerte a nagy szélben.

Bízik a tavalyi világbajnok négyes összetételében

Miután Janics Natasa különvált Fábiánné Rozsnyói Katalintól, a versenyző menedzsere felvette a kapcsolatot Bakóval, de megállapodás nem született. Most, hogy a neves edző szerepet vállalt itthon, ez a kérdés újra napirendre kerülhet.

A szűk egyévnyi program kimeneteléről Bakó a következőket mondta: "a férfi kajakosok öt olimpiai számából reálisan kettőben lehetünk sikeresek, Vereckei Ákos K-1 500-as számában és K-4 1000 méteren. Beé István és Gyertyános Gergely megcélozza a K-2 500-as számot, mely lehetőség kiharcolásáért szintén mindent megteszünk. A négyessel kapcsolatban nem akarok találgatásokba belemenni: az összetételt tekintve első körben a tavaly világbajnokságot nyert kvartettben bízom.