Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Világhírű edző vette át a kajaknégyes felkészítését

2007.10.01. 19:51
A kajakosként ötszörös világbajnok, olimpiai bronzérmes Bakó Zoltán huszonhat éve kezdte edzői pályafutását, de hétfőn tartotta első edzését magyar versenyzőknek. A norvég Knut Holmannt három olimpiai arany-, két ezüst- és egy bronzéremhez segítő Bakó a megbetegedett Séra Miklós csoportját átvéve október elsejétől magyar klasszisok sorával dolgozik együtt a pekingi sikerek reményében.

A két olimpiai elsőség mellett egy ezüstre is büszke Horváth Gábor egyszerre számolt be tanítványként és főnökként, a Domino-Honvéd szakosztály-igazgatójaként a megegyezésről.

Az elnök is örült, hogy így alakult

"Bakó Zoltán elvállalta a felkészítésünket, és hétfőn két edzéssel kezdtük meg a közös munkát. A csoportnak rajtam kívül Vereckei Ákos, Storcz Botond, Kökény Roland, Gyökös Lajos, Beé István, Gyertyános Gergely és Dobos András a tagja. Az új edző alkalmazásának anyagi feltételeit a szövetség segítségével szakosztály költségvetéséből, illetve szponzori bevételből teremtjük elő."

Bakó szerződtetését dr. Baráth Etele, az MKKSZ elnöke is támogatta, de csak azzal a feltétellel, ha a többi klub és edző is részesül a szövetségi támogatásból: "Az olimpiai felkészülésre fordítható pluszforrásokból a pekingi játékokra készülő versenyzőket foglalkoztató klubok és edzők javadalmazására egyaránt külön keretet alakítunk ki. Örömömre szolgál, hogy immár közéjük tartozik Bakó Zoltán is" - jelentette ki a szövetség első embere.

Bakó Zoltán 1981 és 83 között edzőként, 1992 és 96 között szaktanácsadóként, 1986-tól 92-ig, valamint 1999 és 2003 között vezetőedzőként dolgozott a norvég kajak-kenu válogatott mellett. Itthon sosem edzősködött, de másra már vállalkozott: ajándék nagykereskedését és hajóépítő üzemét hagyja oda a férfi válogatott egyik legerősebb csoportjának irányításáért.

Sífutás és melegvíz

"Az ajándéktárgyakkal mostantól más foglalkozik, a hajóépítés menedzselése pedig napi egy-két óránál többet nem vesz igénybe, így szinte folyamatosan a csapattal leszek" - mondta Bakó Zoltán. "Az edzések mellett máris egyeztettük az éves programot: októberben dunavarsányi csapatépítő edzőtáborral kezdünk, de lesz sífutó táborunk és tavaszi melegvízi tréningeket is tervezünk. Ugyanakkor nem leszünk többet távol az indokoltnál, mert a csoport javát családos emberek, a feladatukat profin végző kajakosok alkotják."

Arra a felvetésre, hogy szerepvállalása hasonlatos-e Knut Holmann 1999-es reaktiválási programjához, Bakó így reagált. "Nekem is deja vu-m van, de senki se gondolja rólam, hogy akkor és most mágusként nyúltam, nyúlok a rutinos versenyzőkhöz. Látok bennük fantáziát, de a rengeteg munka, a hatalmas elszántság, a kölcsönös bizalom és egy adag szerencse is kell ahhoz, hogy a közös meló visszapillantva sikeres együttműködés legyen. Röviden szólva: egyelőre bő háromszáz kőkemény napra szerződtünk egymással." Holmann három olimpiai bajnoki címet nyert, az elsőt Atlantában, a kapcsolatuk akkor azonban megszakadt. Holmann új edzővel készült fel, de mivel sehogyan sem ment neki, visszahívta Bakót. A sydneyi olimpián Holmann duplázott, az ezer után, amikor már nem volt rajta nyomás, az ötszázat is megnyerte a nagy szélben.

Bízik a tavalyi világbajnok négyes összetételében

Miután Janics Natasa különvált Fábiánné Rozsnyói Katalintól, a versenyző menedzsere felvette a kapcsolatot Bakóval, de megállapodás nem született. Most, hogy a neves edző szerepet vállalt itthon, ez a kérdés újra napirendre kerülhet.

A szűk egyévnyi program kimeneteléről Bakó a következőket mondta: "a férfi kajakosok öt olimpiai számából reálisan kettőben lehetünk sikeresek, Vereckei Ákos K-1 500-as számában és K-4 1000 méteren. Beé István és Gyertyános Gergely megcélozza a K-2 500-as számot, mely lehetőség kiharcolásáért szintén mindent megteszünk. A négyessel kapcsolatban nem akarok találgatásokba belemenni: az összetételt tekintve első körben a tavaly világbajnokságot nyert kvartettben bízom.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!