Bodrogi: Az olimpián magyarként indulok

2007.10.01. 16:03
A világbajnoki ezüstérmes kerékpározó, Bodrogi László kérvényezni fogja a francia állampolgárságot. A magyar versenyző azért döntött a váltás mellett, mert itthonról semmilyen támogatást nem kapott. Az olimpián ennek ellenére még magyar színekben indul, de csak azért, mert a kvótát magyarként szerezte.

A múlt héten az egyéni időfutamban világbajnoki ezüstérmes Bodrogi László még ebben az évben francia állampolgárságért folyamodik. Ugyanakkor az országúti kerékpáros a jövő évi pekingi olimpián biztos, hogy magyarként versenyez.

Az olimpián magyarként

Bodrogi László (fotó: AFP)

Ezt maga az érintett nyilatkozta az MTI-nek azok után, hogy a tekintélyes cyclingnews.com arról írt vele kapcsolatban: ha időben megkapja a francia állampolgárságot, akkor Pekingben már választott hazája színeiben szerepel majd.

"Mivel magyarként szereztem kvótát az olimpiára, ezért nincs lehetőség országot váltani. Ha indulok az olimpián, akkor magyarként teszem - mondta a több éve Franciaországban élő Bodrogi. - Év végéig beadom a francia állampolgársági kérvényemet, és szeretném, ha kettős állampolgár lennék."

Vita a vb-indulás körül is

A Credit Agricole csapat klasszisa csütörtökön, a stuttgarti világbajnokság egyéni időfutamában végzett a második helyen, és ez a magyar kerékpársport történetének legjobb eredménye. Bodrogi éppen azt fájlalja, hogy itthonról ugyan elengedték a vb-re, de semmiben nem segítették, támogatták.

Bodrogi vb-szereplésével egyébként is gond volt, hiszen a bajnoki címet - és ezzel az indulás jogát - Szeghalmi Bálint, a Team Cornix versenyzője szerezte meg, de a hazai szövetség mégis Bodrogit nevezte be. Ezután a Team Cornix bejelentette megszűnését, mivel nem látta biztosítottnak, hogy a jövő évi pekingi olimpián is az a versenyző állhat majd rajthoz, aki megszerzi a kvótát.