A párbajtőröző Kulcsár világbajnok lett

2007.10.03. 18:42
Egyetlen kivétellel valamennyi asszóját egy tussal nyerte és világbajnok lett a párbajtőröző Kulcsár Krisztián a szentpétervári vb-n.

A döntőben a francia Eric Boisse ellen 15-12-re nyert és világbajnok lett a párbajtőröző Kulcsár Krisztián a szentpétervári vívó-világbajnokságon.

A döntőt is szorossá tette

A remekül vívó Kulcsár a végére tette izgalmassá a döntőt is, akár a többi asszójának, ennek is az utolsó három perce lett szoros.

Másfél percig nem esett találat, aztán Kulcsár elhúzott Boisse-tól. A francia próbálkozott a támadásokkal, de a magyar vívó többször is jól védett és visszatámadott. Az első három percben 4-0-ra, a folytatásban 5-2-re vezetett. Boisse ebben a szakaszban, 5-1-nél, nagyon szimpatikusan a földre szúrt találatot jelezte és nem kérte.

A második három perc közepén 5-3-nál a franciának nem sikerült a felzárkózás, mert a magyar párbajtőröző két találatot vitt be.

Az utolsó három perc lett megint izgalmas, hiába kezdte 8-3-ról Kulcsár. 10-7-ig magabiztosan jött a francia, de ekkor egy kettős találattal 11-8-ra módosul az állás. Feljött kettőre is Boisse, sőt, 11-9 után 13-12-re alakult az állás, itt már több találatot is tanakodást követően adott meg a zsűri.

13-12 után azonban Kulcsár nem csak az időre figyelt, hiszen a vívóidő lejártakor ezzel az állással is ő lett volna a világbajnok. Ezzel szemben két találat után, hat másodperccel a vége előtt 15-12-re befejezte a döntőt és aranyérmet nyert.

Eddig még nyolc között sem

A 2004 után visszavonult Kulcsár Krisztián az újrakezdés után lett világbajnok, pályafutása során először. Akárcsak a női párbajtőr bajnoka, Nagy Tímea, ő is háromgyerekesen lett először sportága egyéni legjobbja vb-n. Miközben a 36 éves aranyérmes visszafogott mosollyal nyugtázta a nagy sikert, a magyar csapat tagjai feldobálták őt.

A 36 éves Kulcsár ezt megelőzően még a legjobb nyolc közé se került be világbajnokságon, Eb-n pedig egyszer, 2000-ben volt bronzérmes. Emellett csapatban kétszeres olimpiai második (1992, 2004) és kétszeres világbajnok (1998, 2001).

Ezt megelőzően férfi párbajtőr egyéniben 1982-ben született magyar diadal világbajnokságon, akkor Pap Jenő bizonyult a legjobbnak.

Egyedül maradt a negyeddöntőre

Kulcsár szárnyalása már kedden elkezdődött, amikor a csoportküzdelmek után ugyancsak egy tussal bizonyult jobbnak a lengyel Krzysztof Mikolajczaknál, s ezzel került fel a főtáblára.

A négy főtáblás magyar közül legkevésbé Kulcsár számított esélyesnek, már csak azért is, mert az athéni olimpia után civil elfoglaltsága mellett inkább csak vívogatott, mint komolyan vívott, igazán csak tavaly állt ismét edzésbe. A világranglista-vezető Boczkó Gábor, a tavaly Európa-bajnok Kovács Iván, illetve Imre Géza is esélyesebbnek tűnt előzőleg, de menet közben, szoros csatákban mindhárman kiestek.

Kovács is jól vívott - a második körben például legyőzte a címvédő kínai Vang Lejt (Wang Lei) -, de a 16 között kikapott a később bronzérmes Confalonieritől. Imre a 32, Boczkó a 64 között esett ki. Utóbbi hosszabbításban maradt alul azzal a román Adrian Poppal szemben, aki a selejtezőben a négyszeres világbajnok orosz Pavel Kolobkov ellen nyert ki-ki asszóban.

Izgalmas asszókkal a döntőbe

A negyedöntőre tehát már csak Kulcsár maradt állva és a negyedik asszóját is egy tussal nyerte, az ukrán Makszim Hvoroszt ellen. Az első három perc után 2-0-ra, a másodikat követően 4-3-ra vezetett, a vívóidő lejártakor pedig 8-8 volt az állás.

Ismét következett az idegtépő ráadás, de most nem Kulcsáré volt a kedvezmény, ami azt jelentette, hogy ha lejár az egy perc és nem esik találat, akkor az ukrán nyer. Kulcsár ennek megfelelően agilisan lépett fel, elkezdte leszorítani ellenfelét a pást végébe.

Egy "összeakaszkodásnál" kigyulladt a piros lámpa, a magyar tábor pedig örömujjongásban tört ki, mert megszületett a küldöttség első szentpétervári érme.

Ötödik asszóját is egy találattal nyerte meg Kulcsár, az olasz Diego Confalonierit 15-14-re verte az elődöntőben. Ez az összecsapás akár simább is lehetett volna. A magyar vívó a második három percben már 7-3-ra is vezetett, innen egyenlített ellenfele. Az első szünetben edzője, egyben nagybátyja Kulcsár Győző csak annyit mondott a folytatásra vonatkozóan: "ugyanígy", 7-7-nél pedig közölte: "Nem vagy elég szigorú."

Hatott a megjegyzés, Kulcsár Krisztián 9-7-tel vonulhatott a második pihenőre, úgy, hogy a kilencedik tus az utolsó pillanatban esett. Látszott, hogy Confalonieri meg akarja tréfálni a magyar vívót, aki kivárt és hátrálva megszúrta a támadó olaszt. Aztán a szünetet követően 12-8-ra meglépett, majd 13-9-re és 14-11-re vezetett, a vége mégis nagyon "meleg" lett. Az olasz feljött, következhetett a döntő összecsapás. Előbb együttes, majd zöld lámpa, ami magyar diadalt jelentett.

A 64 között: Kovács Iván-Szaka Sunszuke (japán) 15-13 Kulcsár-Fabian Kauter (svájci) 15-14 Imre Géza-Tarsch Bakos (kanadai) 15-14 Adrian Pop (román)-Boczkó Gábor 9-8
A 32 között: Kovács-Vang Lej (Wang Lei, kínai) 15-9 Kulcsár-Bas Verwijlen (holland) 14-13 Anton Avgyejev (orosz)-Imre 15-13
A 16 között: Kulcsár-Avgyejev 15-14 Diego Confalonieri (olasz)-Kovács Iván 15-11
Negyeddöntő: Kulcsár-Makszim Hvoroszt (ukrán) 9-8 Confalonieri-Ulrich Robeiri (francia) 15-13 Eric Boisse (francia)-Silvio Fernandes (venezuelai) 15-13 Jérome Jeannet (francia)-Dmitro Sumak (ukrán) 15-12
Elődöntő: Kulcsár-Confalonieri 15-14 Boisse (francia)-J. Jeannet (francia) 15-10
Döntő: Kulcsár Krisztián-Eric Boisse (francia) 15-12
Férfi párbajtőr, világbajnok: Kulcsár Krisztián 2. Eric Boisse 3. Diego Confalonieri és Jérome Jeannet ...15. Kovács Iván ...19. Imre Géza ...33. Boczkó Gábor