Mohamed Aida bronzérmes a vívó-vb-n

2007.10.04. 18:44
Olasz döntőt hozott a vívó-világbajnokság csütörtöki versenynapja, miután a legjobb négy között egyedüli más nemzet színeit képviselő Mohamed Aida az elődöntő hosszabbításában kikapott a címvédő Granbassitól. A tavalyi győztes a fináléban elbukott Vezzalival szemben, aki így ötödik világbajnoki aranyát nyerte meg.

A szentpétervári vívó-világbajnokság csütörtöki versenynapján bonyolították le az utolsó, hatodik egyéni versenyszám döntőjét. A magyarok közül a női tőrözők vívtak legkiegyensúlyozottabban, hiszen mind a négy induló - Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Ujlaky Virginie - bekerült a legjobb tizenhat közé. Magabiztosan vívtak, mindannyian fölényesen nyertek két csörtét.

Két magyart vert ki a legjobb négyig Mohamed

A nyolcaddöntőben Mohamed Aida Varga Gabriellával vívott, és úgy verte, hogy mindössze három találatot kapott tőle, miközben tizenötöt adott. Mohamed a következő körben is magyarral találkozott, Knapek Edinával nagyon szoros asszót vívott, riválisa még 8-6-ra is vezetett, ekkor azonban három tust adott zsinórban, és a négyes döntőbe került.

A négy között a címvédő olasz Granbassival mérkőzött, aki a nyolc között a negyedik magyart, Ujlaky Virginie-t búcsúztatta. A tavalyi vb-n Mohamed a bronzéremig jutott - akkor is három olasz mellett állt a dobogón -, most tovább akarta lépni, de ezúttal sem sikerült neki.

Az első találatot a balkezes Mohamed adta, az olasz azonban rögtön egyenlített. Az első három perc leteltekor 6:4-re vezetett a magyar versenyző, pontos valamint harcos támadásokat vezetett, jól védekezett.

Három tus zsinórban, a hosszabbításban kikapott

A pihenő után újra Mohamed vitt be egy találatot (7:4), erre néggyel válaszolt az olasz és fordított. Legutóbbi akciója végén kifordult a bokája, úgy látszott, ez megzavarta, a pást végébe szorult, de a következő találatot is ő adta.

A harmadik három percben is az olasz szúrt pontosan elsőként, vagyis már hárommal vezetett. A hajrában Aida mindent egy lapra feltéve támadott, három tust ért el zsinórban és 13-nál utolérte ellenfelét. A "hosszabbítás" huszadik másodpercében azonban kapott egy találatot, így tizennégy év után nem vívhat újra világbajnoki döntőt. Akkor, Essenben, veszített.

"Nem vagyok felhőtlenül boldog. Tavaly egy rossz év után, nehéz asszókon keresztül jutottam el ugyaneddig, akkor annyira megörültem ennek, hogy az elődöntőben szinte meg se tudtam szúrni Vezzalit. Most viszont tovább akartam lépni. Granbassit már vertem meg többször, szerintem tartott is egy kicsit tőlem. Utólag úgy gondolom, hogy nekem kellett volna őt leszorítanom, és jobb lett volna, ha én indulok el többször. Az igazat megvallva, nem számítottam arra, hogy ennyire támadólag lép fel. Összességében azért örülök, a világbajnokság előtt kérdezték tőlem, mit szeretnék, azt mondtam, egy bronzot és egy aranyat. Hátra van még a csapatverseny" - összegzett Mohamed az MTI-nek.

"Mindenki várakozáson felül jól teljesített - kezdte értékelését Bernát Zoltán szövetségi kapitány. - Igazából a csapatversenyre készültünk, mivel ha abban jól szerepelünk, már most biztosíthatjuk olimpiai részvételünket. Ez a mai vívás és eredmény csak bónusz. A realitás az volt, hogy egy versenyzőnk bekerül a nyolc közé, három jutott el idáig. Ez egyszerűen csodálatos".

Eredmények:

negyeddöntő:
Margherita Granbassi (olasz)-Újlaky Virginie 15-10 Mohamed Aida-Knapek Edina 10-9 Valentina Vezzali (olasz)-Ilaria Salvatori (olasz) 15-7 Giovanna Trillini (olasz)-Nam Hjun Hi (dél-koreai) 15-4
a 16 között:
Knapek-Cristina Stahl (román) 7-6 Mohamed-Varga 15-3 Újlaky-Janna Ruzavina (orosz) 15-10
a 32 között:
Újlaky-Caroline Golubickij (német) 15-8 Knapek-Li Hje Szun (dél-koreai) 15-9 Varga-Hanna Thompson (amerikai) 13-5 Mohamed-Mysleydis Campanyla (kubai) 15-9
a 64 között:
Újlaky-Katja Wa:chter (német) 15-8 Knapek-Barbara Koppenwallner (osztrák) 15-11 Varga Gabriella-Saskia van Erven (holland) 15-3 Mohamed-Tatyjana Szavcsenko (ukrán) 15-6