Móric
14 °C
17 °C

Videóbíróval nyert a kardcsapat a vb-n

2007.10.06. 17:01
A döntőben 45-43-ra nyert a franciák ellen, így aranyérmet szerzett a magyar férfi kardcsapat a szentpétervári vívó-világbajnokságon. A fináléban többször is a videó megtekintése után hoztak ítéletet, a győztes találat is azon múlt.

Aranyérmet szerzett a magyar férfi kardcsapat a szentpétervári vívó-világbajnokságon, miután a döntőben 45-43-ra nyert a franciák ellen.

Remekül vívott a Nemcsik Zsolt, Lontay Balázs, Szilágyi Áron, Decsi Tamás összeállítású együttes, az utolsó pár előtt már 40-33-ra vezetett, a vége mégis nagyon izgalmas lett.

Kezdésként Nemcsik 5-2-re verte Boris Sansont, majd Lontay 6-5-re kikapott Julien Pillet-től, Szilágyi viszont 5-4-re nyert Nicolas Lopez ellen (15-12). Aztán Lontay 5-2-re múlta felül Sansont, Nemcsik 5-5-öt vívott a csereként beállt Vincent Anstett-tel, Szilágyi pedig 6-5-re kikapott Pillet-től (30-25). Az utolsó körben Lontay 5-5-tel tartotta a lépést Anstett-tel, Szilágyi 5-3-ra verte Sansont, így a végső asszó előtt 40-33-volt az állás.

Nem sokkal később váratlanul nagyon izgalmassá vált az összecsapás, Pillet ugyanis fokról fokra jött fel, Nemcsik nem találta a tempót, a francia pedig 42-42-nél utolérte őt. A vezetést azonban nem tudta átvenni. Nemcsik 43-42-re, majd 44-42-re módosította az állást, utóbbi tushoz a videóvisszajátszásra is szükség volt. Ezután Pillet ért el találatot, majd ismét Nemcsik - kétszeri videózás után.

Előbb a magyar kérte a kontrollt - megtehette, mert az előző alkalommal igaza volt, ezért megmaradt a lehetősége -, a bíró megítélte a találatot, majd a francia újbóli elemzést szorgalmazott. Újra lepörgették a képeket, és megint Nemcsik kapta a pontot (45-43).

Felszabadult magyarok, óriási öröm a páston, kilenc év elteltével ismét aranyérmes a magyar csapat. Ezt megelőzően 1998-ban, a svájci La Chaux-de-Fonds-ban győzött legutóbb a magyar válogatott.

Ha akadt is egy-egy megingás, a társak hoztak annyit, hogy az összteljesítmény valamennyi összecsapáson elég legyen a sikerhez. Szilágyi és Lontay plusz 2-es, Nemcsik mínusz 2-es találati mutatót ért el a döntőben.