A csoda még segíthet Nagy Tímeán

2007.10.08. 15:28
A szentpétervári vívó-világbajnokság éremtáblázatán a negyedik helyen végeztek a magyarok. A férfi kardcsapat bravúrja után nagyot lépett előre az olimpiai kvalifikáció felé, női párbajtőrben viszont nehéz helyzetbe kerültek a magyarok.

A magyar csapat két-két arany-, illetve bronzéremmel zárta a szentpétervári vívó-világbajnokságot: győzött a párbajtőröző Kulcsár Krisztián és a Nemcsik Zsolt, Szilágyi Áron, Lontay Balázs, Decsi Tamás összeállítású kardcsapat. Harmadik lett a tőröző Mohamed Aida, továbbá a Kulcsár Krisztián, Boczkó Gábor, Imre Géza, Kovács Iván alkotta párbajtőregyüttes.

Kardcsapással zárkóztak fel

A női tőrcsapat negyedik helyével már szinte biztosította olimpiai részvételét, a férfi párbajtőrözők a bronzéremmel ugyancsak nagyon kedvező helyzetbe kerültek a pekingi részvételt illetően. Mindkét társulat a harmadik a rangsorban.

Jó pozícióban van a férfi kardválogatott is, amely a kvalifikációs listán - a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapja alapján - a 14. helyről a harmadikra jött fel. Ez a pozíció azért is szerencsés, mert Pekingben csak egyszer kell vívniuk az elődöntőért - érvényes ez a másik két csapatra is -, és papíron könnyebb ellenfelet kapnának, ha megtartanák ezt a harmadik helyezést.

A női kardcsapat ugyanakkor meglehetősen távol került az ötkarikás szerepléstől, gyakorlatilag csak az egyéni kvalifikáció lehetősége maradt meg, erre leginkább Nagy Orsolyának van esélye.

Női párbajtőrben és férfi tőrben csupán egyéni versenyt rendeznek Pekingben, nemzetenként maximum ketten indulhatnak, eltérően a többi számtól, amelyben hárman. Előbbi szakágban Szász Emese áll biztató helyen, de jelenleg ő is éppencsak tagja a pekingi mezőnynek, az európai ranglistáról jutna be.

Nagy Tímea
Neki és csapattársainak is adott a feladat, az európai Világkupa-versenyeken kell sorozatban kiemelkedően vívniuk. Kulcsár Győző szövetségi kapitány a számolgatások eredményéről azt mondta, matematikailag még a többi magyar vb-résztvevőnek is van esélye.

Budapest, Róma, Saint Maur

"Most majd minden versenyre el kell utaznunk, mégpedig nagy létszámban, mert nemcsak az a fontos, hogy nagyon jó eredményeket érjünk el, hanem az is, hogy másoktól pontokat vegyünk el" - fogalmazott a pekingi kvalifikációs esélyeket illetően.

A magyarok azért is vannak nehéz helyzetben, mert a tengerentúli versenyeken eddig nem szerepeltek jól.

Szász után - a mieink közül - Hormay Adrienn és Mincza Ildikó következik a rangsorban, elsősorban amiatt, mert Montrealban jól vívtak. A három gyereket nevelő címvédőt, Nagy Tímeát épp ez érinti hátrányosan, elfoglaltságai miatt Sydney-ben nem indult, a többi versenyen pedig nem szerepelt jól. Nagy jelenleg a negyvenedik, igaz vannak előtte olyanok, akiknek az eredménye már nem számít.

Nagy hajrá kell Nagynak

Az ő helyzete sem reménytelen, de a három kétszeres értékű Világkupán, Budapesten, Rómában és Saint-Maurban kiválóan kell teljesítenie. Három győzelem vagy érmes helyezés esetén előtte is megnyílhatna az út, hogy címvédőként újra az aranyéremért vívhasson.

Az előző olimpiai ciklusban a férfi párbajtőrözők nagyon rosszul szerepeltek a világbajnokságon, utána viszont óriási hajrával befutottak a még olimpiai kiküldetést érő helyezésre, és Athénban ezüstérmesek lettek.

Párbajtőrben a magyarok közül Király Hajnalka áll legjobban, ő azonban francia színekben versenyez.

Férfi tőrben a realitást tekintve kevés az esély, legfeljebb a legutolsó zónaversenyről lehet eljutni az olimpiára.

A kvilifikáció márciusban zárul, vagyis több magyar vívónak izgalmas tele lesz.