Tudtuk, ez egy egész más kávéház

2007.10.10. 15:11
Az Alba Volán jégkorongcsapata itthon hosszú évek óta verhetetlennek számított, míg az osztrák bajnokságban eddig csak vereséget tud felmutatni. a klubvezetés ennek ellenére nem aggódik, tudják, ez egy egész más közeg. Ocskay Gábor szakosztály-igazgatót az itthoni támadások sem zavarják, de boldogabb lenne, ha olyan lenne a magyar hokiközeg, mint amilyen Szlovéniában van.
Ocskay Gábor

Az Alba Volán jégkorongcsapata idén kettős életet él, hiszen a magyar bajnokság mellett az osztrák ligában is elindult. A fő hangsúly persze a szomszéd ország ligáján van, hiszen ott a hazainál lényegesen erősebb csapatok versenyeznek. Itt azonban eddig nem sok sikert értek el, a lejátszott hét meccsükből hetet elvesztettek. A magyar első osztályból ki nem állás miatt majdnem kizárták a fehérváriakat. Ocskay Gábor, a csapat szakosztály-igazgatója ennek ellenére bizakodó a jövőt illetően.

Minden meccsen a maximum kell

"Csalódott talán csak az eredmények miatt lehetnék, de nem vagyok, hiszen a játékosainknak még meg kell tanulniuk ezt a ritmust, és azt, hogy folyamatosan négyezer ember előtt játszanak. 105 nap alatt 36 tétmeccsen lépnek jégre, miközben húszezer kilométert utaznak. Tavaly is körülbelül ennyit játszottak, de itthon azért nem kellett minden meccsen a maximumot nyújtaniuk."

A szakosztály-igazgató reméli, előbb-utóbb elkezdenek nyerni legalább idehaza.

"Január negyedikén, az alapszakasz végén, minden pont elveszik és a rájátszásban az utolsó négy játszik a legjobb helyezésért. Ha komplett csapattal, sérülések nélkül tudunk szerepelni, akkor okozhatunk meglepetést. Azzal azonban tisztában kell lenni, egy másik kávéházba kerültünk. A Graznál például arra panaszkodnak, hogy a 12 kanadai játékosuk csak középszintet képvisel."

Itthon csak a bajnoki döntőért fizetnek

"Az itthoni jegybevételek kicsivel még a várakozás alatt vannak, pedig minden eddiginél több bérletet adtunkk el, és komoly a meccsenkénti jegyeladás is. Ha figyelembe vesszük a hazai csapatsportok nézőszámait, az állandó 2000-2200 fő nem rossz teljesítmény." - mondta Ocskay, aki saját bevallása szerint végigjárta a szamárlétrát, de a mostani szakosztály-igazgatói posztot is nagyon élvezi.

Ugyanakkor a magyar bajnokság is fontos számukra, hiszen a város és a főbb szponzorok is csak akkor támogatják a csapatot, ha bajnoki döntőt játszik. Éppen ezért volt számukra fontos a hazai szövetség döntése, amely három meccsen történt ki nem állásuk miatt a kizárás helyett csak pénzbüntetéssel sújtotta őket. Ha mégis kizárták volna a csapatot, a szponzorok többségét elveszítették volna.

A szlovén út lenne a helyes

Annak ellenére, hogy többen a kizárás mellett erősködtek, Ocskay továbbra sem nevezi meg őket. A szakosztály-igazgató szerint majd szembesülnek vele, hogy ezt az utat kell járni.

"A szlovénok példája lenne követendő itthon is. Nem sokkal jobbak mint mi, mégis sokkal jobbak mint mi. Más a hozzáállás, más a közeg. Kisebb ország, mégis az A-csoportban tud szerepelni."

Az Alba Volán-FeVita jégkorongcsapata a bajnoki kupával

Ocskay elmondása szerint lesznek, akiket elküldenek a keretből, mert föl se fogták, a három meccs lemondásával mekkorát tudtak volna ütni a klubon. Miután ezek nem meghatározó játékosok, így nem lesznek személyi gondjaik, de a csapat egyébként is erősítésre szorul, hogy meg tudjon felelni a magyarnál jóval erősebb ligában.

A szurkolók hibátlanok

"Ugyanakkor nem szabad elmenni a fehérvári szurkolók mellett sem, akik az eddigi meccseken egyetlenegyszer sem fütyültek. Pedig nem ahhoz vannak szokva, hogy verik a csapatukat. Tisztában vannak vele, hogy olyan játékosokat tudunk így idehozni,akiket máskülönben csak a tévében látott volna. A kinti körülmények már-már az NHL-t idézik, és amikor az első meccsünkön négyezer örjöngő szurkoló mellett az ellenfél edzője, Pat Cortina - aki mellesleg a magyar válogatott edzője is - a nyakamba borult, úgy éreztem, megéri csinálni.

A jövővel kapcsolatban még nincsenek konkrét tervek, hiszen sok múlik az idei szereplésen. Az osztrák ligában nincs kiesés, nevezni lehet. Az osztrákok szeretnék, ha több osztrák csapat lenne a bajnokságban, de ezt idén sem sikerült elérniük, ezért szerepel ott a Jesenice, Ljubljana és az Alba is.

Jövőre is "osztrákok" lennének

"Ha erővel és anyagilag bírjuk, és nekik is megfelel, remélem tud működni tovább a dolog. De ez még egy három kérdőjeles kérdés. Ha a nyolcba tudunk kerülni akkor valószínű az indulás. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, bárhol is végzünk, nagy valószínűséggel elviszik legjobb játékosainkat. Elég csak a szlovéneket példaként hozni, hiszen a válogatottjuk első két sora az osztrák bajnokságban játszik."