Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Tudtuk, ez egy egész más kávéház

2007.10.10. 15:11
Az Alba Volán jégkorongcsapata itthon hosszú évek óta verhetetlennek számított, míg az osztrák bajnokságban eddig csak vereséget tud felmutatni. a klubvezetés ennek ellenére nem aggódik, tudják, ez egy egész más közeg. Ocskay Gábor szakosztály-igazgatót az itthoni támadások sem zavarják, de boldogabb lenne, ha olyan lenne a magyar hokiközeg, mint amilyen Szlovéniában van.
Ocskay Gábor

Az Alba Volán jégkorongcsapata idén kettős életet él, hiszen a magyar bajnokság mellett az osztrák ligában is elindult. A fő hangsúly persze a szomszéd ország ligáján van, hiszen ott a hazainál lényegesen erősebb csapatok versenyeznek. Itt azonban eddig nem sok sikert értek el, a lejátszott hét meccsükből hetet elvesztettek. A magyar első osztályból ki nem állás miatt majdnem kizárták a fehérváriakat. Ocskay Gábor, a csapat szakosztály-igazgatója ennek ellenére bizakodó a jövőt illetően.

Minden meccsen a maximum kell

"Csalódott talán csak az eredmények miatt lehetnék, de nem vagyok, hiszen a játékosainknak még meg kell tanulniuk ezt a ritmust, és azt, hogy folyamatosan négyezer ember előtt játszanak. 105 nap alatt 36 tétmeccsen lépnek jégre, miközben húszezer kilométert utaznak. Tavaly is körülbelül ennyit játszottak, de itthon azért nem kellett minden meccsen a maximumot nyújtaniuk."

A szakosztály-igazgató reméli, előbb-utóbb elkezdenek nyerni legalább idehaza.

"Január negyedikén, az alapszakasz végén, minden pont elveszik és a rájátszásban az utolsó négy játszik a legjobb helyezésért. Ha komplett csapattal, sérülések nélkül tudunk szerepelni, akkor okozhatunk meglepetést. Azzal azonban tisztában kell lenni, egy másik kávéházba kerültünk. A Graznál például arra panaszkodnak, hogy a 12 kanadai játékosuk csak középszintet képvisel."

Itthon csak a bajnoki döntőért fizetnek

"Az itthoni jegybevételek kicsivel még a várakozás alatt vannak, pedig minden eddiginél több bérletet adtunkk el, és komoly a meccsenkénti jegyeladás is. Ha figyelembe vesszük a hazai csapatsportok nézőszámait, az állandó 2000-2200 fő nem rossz teljesítmény." - mondta Ocskay, aki saját bevallása szerint végigjárta a szamárlétrát, de a mostani szakosztály-igazgatói posztot is nagyon élvezi.

Ugyanakkor a magyar bajnokság is fontos számukra, hiszen a város és a főbb szponzorok is csak akkor támogatják a csapatot, ha bajnoki döntőt játszik. Éppen ezért volt számukra fontos a hazai szövetség döntése, amely három meccsen történt ki nem állásuk miatt a kizárás helyett csak pénzbüntetéssel sújtotta őket. Ha mégis kizárták volna a csapatot, a szponzorok többségét elveszítették volna.

A szlovén út lenne a helyes

Annak ellenére, hogy többen a kizárás mellett erősködtek, Ocskay továbbra sem nevezi meg őket. A szakosztály-igazgató szerint majd szembesülnek vele, hogy ezt az utat kell járni.

"A szlovénok példája lenne követendő itthon is. Nem sokkal jobbak mint mi, mégis sokkal jobbak mint mi. Más a hozzáállás, más a közeg. Kisebb ország, mégis az A-csoportban tud szerepelni."

Az Alba Volán-FeVita jégkorongcsapata a bajnoki kupával

Ocskay elmondása szerint lesznek, akiket elküldenek a keretből, mert föl se fogták, a három meccs lemondásával mekkorát tudtak volna ütni a klubon. Miután ezek nem meghatározó játékosok, így nem lesznek személyi gondjaik, de a csapat egyébként is erősítésre szorul, hogy meg tudjon felelni a magyarnál jóval erősebb ligában.

A szurkolók hibátlanok

"Ugyanakkor nem szabad elmenni a fehérvári szurkolók mellett sem, akik az eddigi meccseken egyetlenegyszer sem fütyültek. Pedig nem ahhoz vannak szokva, hogy verik a csapatukat. Tisztában vannak vele, hogy olyan játékosokat tudunk így idehozni,akiket máskülönben csak a tévében látott volna. A kinti körülmények már-már az NHL-t idézik, és amikor az első meccsünkön négyezer örjöngő szurkoló mellett az ellenfél edzője, Pat Cortina - aki mellesleg a magyar válogatott edzője is - a nyakamba borult, úgy éreztem, megéri csinálni.

A jövővel kapcsolatban még nincsenek konkrét tervek, hiszen sok múlik az idei szereplésen. Az osztrák ligában nincs kiesés, nevezni lehet. Az osztrákok szeretnék, ha több osztrák csapat lenne a bajnokságban, de ezt idén sem sikerült elérniük, ezért szerepel ott a Jesenice, Ljubljana és az Alba is.

Jövőre is "osztrákok" lennének

"Ha erővel és anyagilag bírjuk, és nekik is megfelel, remélem tud működni tovább a dolog. De ez még egy három kérdőjeles kérdés. Ha a nyolcba tudunk kerülni akkor valószínű az indulás. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, bárhol is végzünk, nagy valószínűséggel elviszik legjobb játékosainkat. Elég csak a szlovéneket példaként hozni, hiszen a válogatottjuk első két sora az osztrák bajnokságban játszik."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?