Árpád
-2 °C
4 °C

Polgár Judit vaksakkozik a világbajnokkal

2007.10.10. 11:35
A világranglista huszadik helyén álló magyar sakkozó a két évvel ezelőtti világbajnokkal, a bolgár Veszelin Topalovval is megmérkőzik, háttal ülve a táblának. Naponta két partit játszanak ebben a formában.

Polgár Judit és a bolgár Veszelin Topalov mérkőzése nyitja október tizenhatodikán az úgynevezett vaksakk Világkupát, amely kiemelt eseménye lesz a bilbaói nemzetközi sakkfesztiválnak. Mindkét sakkozó éles stílusban szokott játszani, vélhetően ezért választották a szervezők az övékét első meccsnek.

A hat szereplőt - a magyar és a bolgár nagymester mellett az indiai Pentala Harikrishna, a norvég Magnus Carlsen, a kínai Hsziang Pu (Xiang Bu) és az ukrán Szergej Karjakin ül asztalhoz - felvonultató, és október huszadikáig tartó viadalon a felek naponta két partit váltanak, oda-visszavágós alapon.

A jelenlegi világranglista alapján Polgár a huszadik, és a mezőnyben a harmadik legmagasabb Élő-pontszám az övé. Topalov a negyedik a rangsorban, Carlsen a tizenhetedik. A torna nagy érdekessége lesz, hogy a tábla mellett improvizatívan, feszültségeket keresve játszó Topalov mire megy a táblának háttal ülve.

Topalovot kivéve várhatóan valamennyi sakkozó részt vesz a november végén egyenes kieséses rendszerű oroszországi sakk Világkupán, amelyik győztese a bolgárral mérkőzne a jelenlegi tervek szerint azért, hogy a Kramnyik-Anand párosmérkőzés győztesét kihívja.

Szpasszkij elemez

Egy-egy meccs az úgynevezett vaksakk szabályai szerint rapid hosszúságú lesz, azaz minden játékosnak összesen 25 perc áll a rendelkezésére mérkőzésenként, amelyet "emlékezetből", vagyis anélkül vívnak a felek, hogy látnák a sakktáblát.

Az e műfajban első alkalommal kiírt Világkupa újszerű lesz a pontozást illetően is, amennyiben a győzelemért 3, a döntetlenért 1 pont jár, csak a vereséget "honorálják" itt is nulla ponttal.

A bilbaói Sheraton Hotelben zajló tornán a partikat a nézőknek olyan sportági hírességek elemzik majd, mint például az ex-világbajnok Borisz Szpasszkij vagy Lubomir Lubojevic.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?