Jusztina
3 °C
16 °C

Polgár Judit vaksakkozik a világbajnokkal

2007.10.10. 11:35
A világranglista huszadik helyén álló magyar sakkozó a két évvel ezelőtti világbajnokkal, a bolgár Veszelin Topalovval is megmérkőzik, háttal ülve a táblának. Naponta két partit játszanak ebben a formában.

Polgár Judit és a bolgár Veszelin Topalov mérkőzése nyitja október tizenhatodikán az úgynevezett vaksakk Világkupát, amely kiemelt eseménye lesz a bilbaói nemzetközi sakkfesztiválnak. Mindkét sakkozó éles stílusban szokott játszani, vélhetően ezért választották a szervezők az övékét első meccsnek.

A hat szereplőt - a magyar és a bolgár nagymester mellett az indiai Pentala Harikrishna, a norvég Magnus Carlsen, a kínai Hsziang Pu (Xiang Bu) és az ukrán Szergej Karjakin ül asztalhoz - felvonultató, és október huszadikáig tartó viadalon a felek naponta két partit váltanak, oda-visszavágós alapon.

A jelenlegi világranglista alapján Polgár a huszadik, és a mezőnyben a harmadik legmagasabb Élő-pontszám az övé. Topalov a negyedik a rangsorban, Carlsen a tizenhetedik. A torna nagy érdekessége lesz, hogy a tábla mellett improvizatívan, feszültségeket keresve játszó Topalov mire megy a táblának háttal ülve.

Topalovot kivéve várhatóan valamennyi sakkozó részt vesz a november végén egyenes kieséses rendszerű oroszországi sakk Világkupán, amelyik győztese a bolgárral mérkőzne a jelenlegi tervek szerint azért, hogy a Kramnyik-Anand párosmérkőzés győztesét kihívja.

Szpasszkij elemez

Egy-egy meccs az úgynevezett vaksakk szabályai szerint rapid hosszúságú lesz, azaz minden játékosnak összesen 25 perc áll a rendelkezésére mérkőzésenként, amelyet "emlékezetből", vagyis anélkül vívnak a felek, hogy látnák a sakktáblát.

Az e műfajban első alkalommal kiírt Világkupa újszerű lesz a pontozást illetően is, amennyiben a győzelemért 3, a döntetlenért 1 pont jár, csak a vereséget "honorálják" itt is nulla ponttal.

A bilbaói Sheraton Hotelben zajló tornán a partikat a nézőknek olyan sportági hírességek elemzik majd, mint például az ex-világbajnok Borisz Szpasszkij vagy Lubomir Lubojevic.