Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarország a legjobb európai lábtoll-labdás

2007.10.11. 22:47
Október 7. és 10. közt rendezték Szolnokon a az 5. Lábtoll-labda Világbajnokságot. A világverseny után a vébé főszervezőjét, Fehér Jánost, a Magyar Lábtoll-labda Szövetség főtitkárát, a Nemzetközi Lábtoll-labda Szövetség (ISF) alelnökét kérdeztük a sportág jelenéről és jövőjéről.

Tizenkét éves a Magyar Lábtoll-labda Szövetség, igazán azonban csak most, a hat magyar bronzzal zárult szolnoki világbajnokságon lehetett ráfelfigyelni.

Fehér János: Azt szeretném, ha Magyarországon és Európában széles körben elfogadott sportág lenne a láb-toll-labda, sokan játszanák és komolyabban vennék itthon. Sajnos most még jóval nagyobb a hazai lábtollasozók nemzetközi elismertsége, mint a hazai. Pedig a láb-toll-labda igazi közönségsport Kínában, gyerekek és idősek egyaránt űzik, az utcákon összeverődnek az emberek egy-egy akrobatikusabb lábtollasozó körül. Azt szeretném, ha itthon is megtalálná a helyét.

Hat magyar érem a szolnoki vébén

A páros mérkőzésekkel ért véget szerdán az V. Lábtoll-labda Világbajnokság Szolnokon, a Főiskolai Sportcsarnokban. A Magyar Láb-toll-labda Szövetség szervezte világversenyen papírforma érvényesült: Vietnam szerepelt a legjobban a vébén, rögtön utánuk a sportág kitalálói, a kínaiak. A hét számban hat bronzot nyerő magyarok a sportág legjobb nem ázsiai csapata lett. Részletek >>>

Milyen gondokkal kell itthon megküzdeni?

Magyarországon több mint száz sportág létezik, a láb-toll-labda támogatottságát tekintve az utolsók közt kullog. Pedig nem csak önálló sportként állja meg a helyét, de kiegészítő mozgásként, ügyesség- és reflexfejlesztő hatása miatt jól illik más sportágakhoz. Például a labdarúgók, tollaslabdázók, röplabdázók jó hasznát veszik, de van olyan műugró is, aki lábtollassal melegít be az edzéseken. A magyar szövetség igyekszik a fiatalok közt minél szélesebb körben megismertetni, rendeztünk már diákolimpiai versenyeket is. Azonban hazánkban igen nehéz a régóta űzött tradicionális sportágak közé betörni, noha attraktív, kreatív és igen látványos sportágról van szó, ami e téren felveszi a versenyt sok más sportággal. Jól mutatja a hazai helyzetet, hogy az előbbiek ellenére igen szerény médiaérdeklődés kísérte a szolnoki vébét.

Hsziao Min kína sportminiszter-helyettes, a Kínai Olimpiai Bizottság alelnöke, a Lábtoll-labda Világszövetség elnöke talán segíthetett azzal, hogy eljött a vébére.

Valóban, a meghívásunkra Magyarországra érkezett kínai miniszterhelyettes asszony mindenütt elismerőleg nyilatkozott a szolnoki vébéről. A Bajnai Gordonnál tett látogatás révén most olyan helyekre is eljutott a sportág híre, ahol eddig semmit nem hallottak felőle.

Hogyan működik a magyar szövetség?

A lábtollas igen fiatal versenysport és mivel nem olimpiai sportág, részben ennek is köszönhető, hogy a magyar szövetség semmiféle állami támogatást nem kap. Saját erőből próbálunk működni, pályázatokon indulunk több-kevesebb sikerrel, a mostani vébét is kölcsönök felvételével tudtuk csak lebonyolítani.

Éremeső a magyaroknak

Miképp értékeli a szolnoki versenyt?

A magyar csapat igen szép eredményt ért el, hét számból hat bronzérmet szereztünk. A világbajnokság nagy eredménye ezen kívül számunkra az, hogy eljött hazánkba a sportág két nagyhatalma, Kína és Vietnam, a távolkeleti versenyzőktől ugyanis sokat tanulhatnak a többiek, a következő edzéseken már igen sokan a tőlük látott mozdulatokat gyakorolják majd. Fontos volt az is számunkra, hogy a kelet-európai térségből négy ország is jött: Szerbia, Szlovákia, Lengyelország és Bulgária is küldött csapatot a vébére. Ráadásul Bulgária kivételével ezekbe az országokba magyar közvetítésssel jutott el ez a sport, ők most indultak először világversenyen.

És a korábbi négy vébéhez viszonyítva?

A sportág is fejlődött, a mi versenyzőink is fejlődtek. Jó visszhangja van most a szolnoki vébének, a résztvevők elégedettségüket fejezték ki, és mi szervezőként nagyon örülünk, hogy a szerény lehetőségek ellenére sikeres és jó hangulatú versenyt tudtunk lebonyolítani.