Nem kellemes edzőváltás az olimpiáért

2007.10.11. 14:53
Egyelőre nem lehet megmondani, melyik lesz a fő száma a Kozmann György, Kolonics György kenupárosnak, annyi viszont már biztos: egymás mellett készül fel a két versenyző. Eddig nemcsak két klubnak, de két edzőnek a kenusai voltak.

Kozmann György egy igen nehéz döntést hozott azért, hogy a pekingi olimpiára még harmonikusabb lehessen a Kolonics Györggyel alkotott világbajnoki arany- és olimpiai bronzérmes párosuk felkészülése.

Kozmann a héten elköszönt edzőjétől, Szabó Attilától, hogy immár ne csak a páros edzések idején, hanem az alapozó időszakban is Ludasi Róbert irányítsa mindkét klasszis tréningjeit.

A nyugalomért cselekedett Kozmann

"Békében váltunk el Szabó Toronnyal, de nem volt kellemes közölni vele a döntésemet" - mondta a négyszeres világ- és Európa-bajnok Kozmann György. "Koló és Robi már régóta mondogatta, jobb lenne így, ám csakis az olimpiai felkészülés nyugalma miatt adtam be a derekamat. Félreértés ne essék, nekem nem esik nehezemre a kiváló edzővel, Ludasi Róberttel dolgozni, ráadásul azért költöztem évekkel ezelőtt Paksról Csepelre, hogy minden percemet a Koloniccsal közös munkának szentelhessem."

Szabó Attila a sportnapilapban úgy nyilatkozott: igyekszik harag nélkül elrendezni az ügyet, és az élet majd eldönti, jó döntést hozott-e tanítványa. Bízik ugyanakkor abban, hogy hamarosan lesz olimpiai éremesélye versenyzője. Szabó készítette fel Sydney előtt Pulait és Novákot, akik ötszázon aranyérmesek lettek. Ludasi úgy reflektált, hogy edzőkollégájával nem szakmai, inkább emberi problémái akadtak.

A kenupáros mindennapjait, és a két sportoló lelki alkatát kevéssé ismerők aligha tudják, hogy Kolonics két olimpiai- és tizenöt világbajnoki aranya ellenére többnyire Kozmannak kell a sarkára állnia annak érdekében, hogy átvészeljék az ötödik éve zajló közös munka hullámvölgyeit.

Egyéni ambíciók nélkül

"Legutóbb a duisburgi vb ezres döntői után - hatodikok lettünk - kellett rászólnom Kolóra, fejezze be a sajnálkozást, mert másnap újabb világbajnoki finálé vár ránk. Ő a világ legjobb kenusa, de olykor fantasztikusan el tud bizonytalanodni. A lelkifröccs használt, másnap, teher nélkül, mondhatni meglepetésre, megnyertük az ötszázas versenyt.

A 2006-ban 1000 méteren, 2007-ben 500 méteren világbajnok duó fő számát ma már egyikük sem tudná megjelölni. "Maximum annyit mondhatok, hogy a páros versenyzés a mi világunk, az egyéni ambícióinkról és a nem olimpiai távú, kétszázas számokról lemondtunk" - magyarázta Kozmann.

Egyéni taktika a lelkivilágra

"Az ezres és az ötszázas táv közül azonban mostantól nem favorizáljuk egyiket sem, mert amikor az egyikre koncentrálunk, a másikban szereplünk jól. A Koló lelkivilágával kapcsolatos egyéni taktikám pedig maradjon az én titkom, mert a pekingi olimpián sok múlhat rajta."