Szilárda
-4 °C
2 °C

Landis a Sportdöntőbíróságnál fellebbez

2007.10.11. 11:10
A 2006-os Tour de France utólag kizárt győztese a legmagasabb fórumokon keresi igazát, hogy bebizonyíthassa, nem doppingolt.

Floyd Landis amerikai kerékpáros a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul, hogy visszaszerezze a doppingvétség miatt elvett 2006-os Tour de France-elsőségét.

Mindent megtesz az igazáért

Floyd Landis (fotó: AFP)

"Tudom, hogy az ellenem zajló akció egyszerűen hibás, és most minden energiámmal azon leszek, hogy bebizonyítsam, tisztán nyertem" - mondta Landis, akit szeptember 20-án egy háromtagú választott bíróság talált bűnösnek, ezért kétéves eltiltással büntette, valamint megfosztotta a tavalyi Tour-győzelmétől.

A kerekes a 17. szakasz után produkált pozitív mintát, amelyben túl magas tesztoszteronszintet mutattak ki. Ezek után a USADA, az Egyesült Államok doppingellenes ügynöksége a viadalon levett hét, először negatív eredményt hozott mintáját is újraellenőriztette, és az egyik francia laboratóriumban - speciális módszerekkel - elvégzett vizsgálatok szintén magas tesztoszteronértéket mutattak ki. Az ártatlanságát hangoztató sportoló a laborban elkövetett hibáknak tulajdonította az eredményt.

A bírák - Patrice Brunet, Richard McLaren és Christopher Campbell - 2:1 arányban gondolták úgy, hogy a 31 éves kerekest meg kell fosztani végső győzelmétől (a tavalyi Tour-győztes ezzel a spanyol Oscar Pereiro lett), valamint érvényben kell hagyni kétéves eltiltását, amely 2007. január 30-tól lépett életbe.

Az első győztes, akit diszkvalifikálnak

Landis a döntés után úgy vélte, az eset megrázó minden kerékpárosnak és sportolónak, hiszen a bíróság úgy adott igazat az USADA-nak, hogy az még az ügy legalapvetőbb elemeit sem tudta bizonyítékokkal alátámasztani. A CAS-nál lefolytatott eljárásban a szurkolók is segítenek neki, már több millió dollárt utaltak át a versenyző alapítványa javára.

Amennyiben a fellebbezés nem jár sikerrel, végérvényesen Landis lesz a harmadik, akit győztesként diszkvalifikálnak a Tour 105 éves történetében. Elsőként Maurice Garint zárták 1904-ben, mert kerékpár helyett vonatra pattant, majd az 1996-os elsőt törölték a győztesek közül, miután idén bevallotta, doppingszerek segítségével nyerte meg a versenyt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!