Aliz
6 °C
14 °C

Janics visszamegy edzőjéhez, ha olimpiát akar nyerni

2007.10.17. 21:38
A jövő heti elnökségi ülés előtt megoldódott Janics Natasa ügye. A kétszeres olimpiai bajnok kajakos áprilisban vált külön edzőjétől, Fábiánné Rozsnyói Katalintól, aki nem engedte, hogy párosban Kovács Katalinnal együtt induljon a szegedi Világkupán. Fábiánné a párost nem készíti fel, az olimpiai keretnek viszont ő az irányítója. Ha Janics kivívja az olimpiai indulási jogot, akkor újra együtt kell edzenie vele.

Lezárult a vita, összeülhet az olimpiai világ- és Európa-bajnok Kovács Katalin-Janics Natasa páros - így összegezhető az a szerdai megbeszélés, amelyen Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke külön-külön tárgyalt Fábiánné Rozsnyói Katalinnal, Vécsi Viktorral és Janiccsal, Tatán.

Janics Natasa továbbra is Vécsi Viktorral készül Szegeden, míg a jövő márciusi, melegvízi edzőtáborban Sári Nándor kajakedző is segíti majd a szakmai munkát.

Fábiánné Rozsnyói Katalin hozzájárult ahhoz, hogy Kovács Katalin ezt követően Janiccsal készüljön fel az olimpiai páros válogatóra, ennek a párosnak a felkészülését azonban nem ő irányítja majd. (A héten megjegyezte, mivel három évvel idősebb lett a páros, egyáltalán nem biztos, hogy annyira uralják majd a hazai mezőnyt, mint 2004-ben.)

Azt egyelőre nem tudni, ki fogja a duót felkészíteni, de könnyen előfordulhat, hogy Fábiánné férje, vagyis a sportág első olimpiai bajnoka, Fábián László.

Fábián "Öcsi" a kilencvenes évek végéig edzősködött, többnyire férfiakkal dolgozott, többen állítják: nagy része volt abban, hogy 2004 nyarán a két versenyző egymásra talált, és együtt indulhattak az olimpián. Ebből adódóan alighanem mindketten elfogadják őt.

Baráth Etele hangsúlyozta, hogy az olimpiai válogatók után, a játékokat megelőző héthetes edzőtáborban Fábiánné foglalkozik majd a női kajak szakággal, vagyis aki utazik Pekingbe, annak akkor már nála kell készülnie.

Janics áprilisban hagyta el edzőjét, azóta klubjánál, Szegeden végezte a munkát. Idén csak kétszáz egyesben indult világversenyeken, az Eb-n és a vb-n is nyert. Kiválásával ugyanakkor felbomlott a Kováccsal alkotott, Athénban aranyérmes és azt követően évekig verhetetlen párosuk is, mivel Fábiánné azt mondta: ő csak olyan egységet készít fel, amelynek tagjai nála készülnek. (A kapitánnyal, Angyal Zoltánnal is összekülönbözött e tekintetben.)

A mesteredző májusban, majd múlt pénteken jelezte Janicsnak, ha az általa megadott időben jelentkezik nála, folytathatják a közös munkát. Janics egyik alkalommal sem élt a lehetőséggel. Ha viszont a válogatókon kivívja a jogot, akkor vissza kell térnie.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?