Janics visszamegy edzőjéhez, ha olimpiát akar nyerni

2007.10.17. 21:38
A jövő heti elnökségi ülés előtt megoldódott Janics Natasa ügye. A kétszeres olimpiai bajnok kajakos áprilisban vált külön edzőjétől, Fábiánné Rozsnyói Katalintól, aki nem engedte, hogy párosban Kovács Katalinnal együtt induljon a szegedi Világkupán. Fábiánné a párost nem készíti fel, az olimpiai keretnek viszont ő az irányítója. Ha Janics kivívja az olimpiai indulási jogot, akkor újra együtt kell edzenie vele.

Lezárult a vita, összeülhet az olimpiai világ- és Európa-bajnok Kovács Katalin-Janics Natasa páros - így összegezhető az a szerdai megbeszélés, amelyen Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke külön-külön tárgyalt Fábiánné Rozsnyói Katalinnal, Vécsi Viktorral és Janiccsal, Tatán.

Janics Natasa továbbra is Vécsi Viktorral készül Szegeden, míg a jövő márciusi, melegvízi edzőtáborban Sári Nándor kajakedző is segíti majd a szakmai munkát.

Fábiánné Rozsnyói Katalin hozzájárult ahhoz, hogy Kovács Katalin ezt követően Janiccsal készüljön fel az olimpiai páros válogatóra, ennek a párosnak a felkészülését azonban nem ő irányítja majd. (A héten megjegyezte, mivel három évvel idősebb lett a páros, egyáltalán nem biztos, hogy annyira uralják majd a hazai mezőnyt, mint 2004-ben.)

Azt egyelőre nem tudni, ki fogja a duót felkészíteni, de könnyen előfordulhat, hogy Fábiánné férje, vagyis a sportág első olimpiai bajnoka, Fábián László.

Fábián "Öcsi" a kilencvenes évek végéig edzősködött, többnyire férfiakkal dolgozott, többen állítják: nagy része volt abban, hogy 2004 nyarán a két versenyző egymásra talált, és együtt indulhattak az olimpián. Ebből adódóan alighanem mindketten elfogadják őt.

Baráth Etele hangsúlyozta, hogy az olimpiai válogatók után, a játékokat megelőző héthetes edzőtáborban Fábiánné foglalkozik majd a női kajak szakággal, vagyis aki utazik Pekingbe, annak akkor már nála kell készülnie.

Janics áprilisban hagyta el edzőjét, azóta klubjánál, Szegeden végezte a munkát. Idén csak kétszáz egyesben indult világversenyeken, az Eb-n és a vb-n is nyert. Kiválásával ugyanakkor felbomlott a Kováccsal alkotott, Athénban aranyérmes és azt követően évekig verhetetlen párosuk is, mivel Fábiánné azt mondta: ő csak olyan egységet készít fel, amelynek tagjai nála készülnek. (A kapitánnyal, Angyal Zoltánnal is összekülönbözött e tekintetben.)

A mesteredző májusban, majd múlt pénteken jelezte Janicsnak, ha az általa megadott időben jelentkezik nála, folytathatják a közös munkát. Janics egyik alkalommal sem élt a lehetőséggel. Ha viszont a válogatókon kivívja a jogot, akkor vissza kell térnie.