A század legnagyobb röheje a McLaren bukása

2007.10.22. 21:09
Miközben a skandináv sajtó a finn Kimi Räikkönen világbajnoki győzelmét ünnepli, addig a spanyolok a McLaren nagy bukásán röhögnek. A Forma 1-es szezon végeztével, volt olyan spanyol térség, ahol Hamilton bukását ünnepelték.

A finn sajtó nem fukarkodott a dicséretekkel Kimi Räikkönen világbajnoki diadalát illetően, ugyanakkor a lapok egyöntetűen megjegyezték, hogy a sikerben fontos szerepet játszott ferraris csapattársa, a brazil Felipe Massa. A spanyol sajtó ugyanakkor azon mulatott, hogy a szezonzáró Brazil Nagydíj előtt jobban álló McLaren-Mercedes képtelen volt megszerezni a vb-címet.

A harmadik finn győztes

"Hajszállal győzött Kimi Räikkönen" - ez volt a főcíme a mértékadó Helsingin Sanomatnak, amely - akárcsak a többi jelentős napilap - a címoldalon foglalkozott a sikerrel. "Bajnok - minden várakozással szemben" - írta a svéd nyelvű Hufvudstadsbladet (Hbl) emlékeztetve olvasóit, hogy korábban csak két finn pilóta, Keke Rosberg (1982) és Mika Häkkinen (1998, 1999) végzett az élen.

A Hbl megjegyzi még, hogy Räikkönen sikeréhez szükség volt csapattársa, Felipe Massa támogatására is, aki a rajtnál lezárta az utat Hamilton előtt. "Massa jó ideig vezetett, aztán a második kerékcserénél Räikkönennel helyet cserélt. A verseny le volt játszva" - elevenítette fel a történteket a lap.

Még a nagymama is fontos

Az Italehti című bulvárújság Räikkönen anyai nagymamájával ünnepelt, míg versenytársa, az Ilta-Sanomat - egyedüliként - említette meg, hogy a világbajnoki cím - a McLaren fellebbezése miatt - még nem teljesen biztos.

"Se Hamilton, se Alonso: a cím Räikkönené és a Ferrarié" - foglalja össze a történteket a Marca című spanyol sportnapilap, amely szerint "ez a század legnagyobb röheje" a brit-német istállóra nézve.

A spanyol sajtó elégedett

Alonso veresége ellenére a spanyol sajtó inkább elégedettnek tűnt annak nyomán, hogy a kémügy miatt elvesztett konstruktőri verseny után a pilóták küzdelmében is alulmaradt a McLaren-Mercedes a Ferrarival szemben. Az elemzéseket vélhetően jelentősen befolyásolta, hogy Alonso viszonya a szezon második felében nagyon megromlott csapatával.

"Finom kisiklás" - írta az AS azok után, hogy az elmúlt hetekben folyamatosan kritizálta a McLarent a szerinte egyenlőtlen bánásmód, Lewis Hamilton előnyben részesítése, illetve Alonso kiközösítése miatt.

Spanyol ünnep Hamilton bukása miatt

Szülőhelyén, Oviedóben, a spanyol pilóta szurkolói egy nagy kivetítő előtt "együtt ünnepelték Hamilton bukását" - írta az El Mundo, megemlítve még, azért mindenki szomorú volt amiatt, hogy Alonsónak 2005 és 2006 után nem sikerült begyűjtenie harmadik vb-címét.

A spanyol lapok kész tényként kezelik, hogy Alonso távozik a McLaren-Mercedestől, és a Renault nevezik meg, mint valószínűsíthető munkaadót, miközben maga a pilóta még a vasárnapi futam után is óvatosan nyilatkozott a csapatváltásról, s egyúttal közölte, hogy ha ez meg is történik, akkor sem a Renault az első számú opciója.