Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Elhunyt Séra Miklós, a kajak sikeredzője

2007.10.23. 16:22
Tanítványai olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki címeket nyertek, köztük a kétszeres olimpiai bajnok és olimpiai ezüstérmes Horváth Gábor a legeredményesebb. Az elmúlt években Séra Miklós készítette fel az egyik legeredményesebb egyes versenyzőt, Vereckei Ákost és a 2006-ban, Szegeden világbajnoki címet szerzett férfi kajak négyest. 60 éves korában betegség végzett vele.

Hétfőn, 60 éves korában súlyos betegség következtében elhunyt Séra Miklós kajak mesteredző. Séra Miklóst a Magyar Kajak-Kenu Szövetség saját halottjának tekinti. A kiváló sportember 1961-ben, az MTK színeiben kezdett kajakozni, később szerepelt a korosztályos válogatottakban. Telente pedig egy másik sportágnak, a jégkorongnak hódolt, ebben is válogatott kerettag lett.

Edzői pályafutását 1972-ben kezdte, és mindkét sportágban szakedzői diplomát szerzett. Kajakedzőként az MTK, a KSI és a Bp. Honvéd versenyzőivel dolgozott. Tanítványai olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki címeket nyertek, köztük a kétszeres olimpiai bajnok és olimpiai ezüstérmes Horváth Gábor a legeredményesebb, ám a sprintszámokban érmeket halmozó Fehérvári Vince és Beé István is az ő irányításával készült.

Az elmúlt években Séra Miklós készítette fel az egyik legeredményesebb egyes versenyzőt, Vereckei Ákost és a 2006-ban, Szegeden világbajnoki címet szerzett férfi kajak négyest. Versenyzőivel már a pekingi olimpiai sikerekért dolgozott, ám betegsége miatt a nyári világversenyeken már nem vehetett részt.

Személyében nagy edző egyéniségét, a konfliktusok helyett rendre a kompromisszumokat kereső kiváló szakemberét veszítette el a magyar kajak-kenu sport. Szakmai tudása mellett minden cselekedetét átható emberiessége, a sportág és a versenyzők szeretete miatt vált e csodálatos vízi sport egyik legkiemelkedőbb egyéniségévé. Emlékét nem csupán a sportévkönyvek, az őt ismerők és szeretők emlékezete is örökre megőrzi.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?