Tekla
9 °C
20 °C

Elhunyt Séra Miklós, a kajak sikeredzője

2007.10.23. 16:22
Tanítványai olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki címeket nyertek, köztük a kétszeres olimpiai bajnok és olimpiai ezüstérmes Horváth Gábor a legeredményesebb. Az elmúlt években Séra Miklós készítette fel az egyik legeredményesebb egyes versenyzőt, Vereckei Ákost és a 2006-ban, Szegeden világbajnoki címet szerzett férfi kajak négyest. 60 éves korában betegség végzett vele.

Hétfőn, 60 éves korában súlyos betegség következtében elhunyt Séra Miklós kajak mesteredző. Séra Miklóst a Magyar Kajak-Kenu Szövetség saját halottjának tekinti. A kiváló sportember 1961-ben, az MTK színeiben kezdett kajakozni, később szerepelt a korosztályos válogatottakban. Telente pedig egy másik sportágnak, a jégkorongnak hódolt, ebben is válogatott kerettag lett.

Edzői pályafutását 1972-ben kezdte, és mindkét sportágban szakedzői diplomát szerzett. Kajakedzőként az MTK, a KSI és a Bp. Honvéd versenyzőivel dolgozott. Tanítványai olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki címeket nyertek, köztük a kétszeres olimpiai bajnok és olimpiai ezüstérmes Horváth Gábor a legeredményesebb, ám a sprintszámokban érmeket halmozó Fehérvári Vince és Beé István is az ő irányításával készült.

Az elmúlt években Séra Miklós készítette fel az egyik legeredményesebb egyes versenyzőt, Vereckei Ákost és a 2006-ban, Szegeden világbajnoki címet szerzett férfi kajak négyest. Versenyzőivel már a pekingi olimpiai sikerekért dolgozott, ám betegsége miatt a nyári világversenyeken már nem vehetett részt.

Személyében nagy edző egyéniségét, a konfliktusok helyett rendre a kompromisszumokat kereső kiváló szakemberét veszítette el a magyar kajak-kenu sport. Szakmai tudása mellett minden cselekedetét átható emberiessége, a sportág és a versenyzők szeretete miatt vált e csodálatos vízi sport egyik legkiemelkedőbb egyéniségévé. Emlékét nem csupán a sportévkönyvek, az őt ismerők és szeretők emlékezete is örökre megőrzi.