Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Janics: Rosszabb a helyzet, mint Athén előtt

2007.10.26. 17:58
A kétszeres olimpiai bajnok kajakos, Janics Natasa megnyugodott, most már csak az edzésekkel foglalkozik, pontosan tudja, mi a dolga, és milyen célok vannak előtte. Mivel Kovács Katalinnal alkotott párosukat nem érte eddig kudarcélmény, joggal bízik abban, hogy ezek után sem fogja. Egy pekingi arannyal elégedett lenne.

Miután a múlt szerdán kiderült, hogy a Kovács Katalin, Janics Natasa olimpiai címvédő kajakpáros újra összeülhet, és kivívhatja az olimpiai szereplés jogát, Janics menedzsere, Csonka Gábor úgy nyilatkozott: maximálisan elégedettek, nem is akarhattak volna többet.

Ezt péntek kora délután Janics Natasa megerősítette, hozzátette: elégedett és megnyugodott. Boldog, hogy végre nincs felhajtás körülötte, mert így tökéletesen képes koncentrálni az edzésre, amit eddig nem tehetett meg, mert mindig közbejött valami.

"A párosunkat még sohasem érte kudarcélmény, ezért joggal bízhatunk abban, hogy jövőre sem fogja. Az athéni olimpia előtt sem készültünk sokszor együtt, mindenki az egyest tartotta szem előtt, így aligha okozhat gondot, hogy most nem egy helyszínen készülünk. Athén előtt is csak párszor mentünk együtt."

Mióta elvált edzőjétől, Fábiánné Rozsnyói Katalintól, egyúttal elhagyta korábbi társát is, többször beszélgettek. Kovács szándékáról ugyanakkor ő is az újságokból értesült, de szívből örült neki, és nagyon köszöni, hogy így döntött.

"A versenyeken is találkoztunk, négyszer vagy ötször beszélgettünk, érintettünk kemény témákat is, a párosunkat, de elfogadtam, hogy ő az egyénit részesítette előnyben, utána nem erőltettük a dolgot. Idén összecsapunk a válogatókon, és ha nagyon közel leszünk egymáshoz, az jó hír, mert azt jelenti: a párosunk nagy erős lesz."

Janics pontosan ismeri a célokat, ezért mindent meg is fog tenni, nagy motivációt jelent számára, hogy komoly elvárások vannak vele szemben. "Rosszabb helyzetben vagyok, mint Athén előtt, mert ha Kati megnyeri a szegedi Világkupát, mivel ő a világbajnoki címvédő, akkor ő azonnal kijut Pekingbe."

A kétszeres olimpiai bajnok versenyző másként készül, mint eddig, és abban bízik, az új módszereknek köszönhetően fejlődni tud. Janicsot a válogatókra a kenus világbajnok, Vajda Attila edzője, Vécsi Viktor készíti fel.

Három arany is lehet

A Démász-Szeged által rendezett sajtóbeszélgetés keretében Petrovics Kálmán igazgató elmondta: Janicson kívül még négy ötkarikás kerettag versenyzőjük van a kajakos Gyökös Lajos, Sík Márton és Csamangó Attila, valamint a kenus Vajda Attila személyében, és további négy sportolójuk küzd még azért, hogy valamelyik egység tagja lehessen Pekingben.

A kajakosok a hétfőn elhunyt Séra Miklós tanítványai voltak - emiatt gyászszalaggal az ingükön jelentek meg -, mostantól azonban már a Nagy László, Hűvös Viktor trénerduó felügyeli a felkészülésüket. Janicsot és Vajdát Vécsi Viktor edzi.

"Célunk, hogy legalább öt versenyzőnk legyen ott az olimpián, ahonnan 1-3 aranyéremmel térjenek haza" - fogalmazott a pekingi tervekkel kapcsolatban Petrovics, aki hangsúlyozta: az optimistának tűnő elvárásokat az elmúlt évek sikeres nemzetközi szereplésére alapozzák.

"Nagyon jó, hogy együtt edzünk, mert egymást tudjuk inspirálni" - jelentette ki. Ehhez Vajda annyit tett hozzá, hogy nekik is kihívás, hogy egy nő csatlakozott a csapathoz, aki egyben méltó ellenfél is, ha versenyezniük kell. (A kenusok sebessége hasonlít a kajakosnőkéhez.)

A huszonöt éves Janicsnak egyszer sem volt hiányérzete, mióta szakított edzőjével.

"Amikor piszkáltak, akkor gondoltam arra, hogy Kati miatt visszamennék, de jobb, hogy így alakult. Nagyon fájt, hogy Kati néni kirúgott, de utána már ennek csak a jó oldalát láttam. Ahogy ezt egy magyar közmondás nagyon helyesen mondja: minden rosszban van valami jó."

Az év három legemlékezetesebb pillanatát nem választotta ki, mert sok kedves volt neki a kellemetlenek mellett. Egy év múlva ilyenkor elégedett lenne, ha újabb olimpiai aranyérmet szerezne.