Kovács Ágnesnek gondja akadt a doppingvizsgálattal

2007.11.08. 18:57
Nem szolgáltatott elegendõ mintát egy múlt heti doppingellenõrzésen az olimpiai bajnok Kovács Ágnes.

Doppingvétségnek is minõsülhet, hogy az elõírt mennyiség harmadát tudtak csak szolgáltatni egy versenyen kívüli, múlt heti doppingellenõrzésen Kovács Ágnes. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó esetérõl a Magyar Antidopping Csoport Kft. (MACS) tájékoztatta az MTI-t.

Nem ment

"2007. október 30-án versenyen kívüli, elõre be nem jelentett doppingellenõrzés során Kovács Ágnes úszó 25 ml mennyiségû mintát szolgáltatott, mely az elõírt minimum mennyiséget - 75 ml - nem érte el, és doppingellenõrzés céljából nem volt elfogadható. Ezt követõen a további mintaszolgáltatást a sportoló, hivatalos elfoglaltságára hivatkozva megtagadta, és a megtagadás tényét írásban elismerte. A doppingellenõrzés során, a mintaszolgáltatás megtagadása, a hatályos jogszabályok és a Newmzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) Kódexe értelmében, doppingvétséget megalapozó magatartásnak minõsül. A doppingvétség megállapítására az érintett sportág szakszövetsége jogosult, az elõzetes felülvizsgálati eljárást követõ dopping fegyelmi eljárást jogerõsen lezáró határozatában" - áll a Tiszeker Ágnes ügyvezetõ igazgató által aláírt MACS-közleményben.

A 2000-ben a sydney-i játékokon 200 méter mellen elsõ úszó Athénban negyedik lett 200 vegyesen és utolsó olimpiájára készül.

Bár nem produkált pozitív mintát, a diszkoszvetõ Fazekas Róberttõl hasonló okokból vették el olimpiai aranyát. Azonban az világversenyen történt, versenyen kívüli vétség eshet más megítélés alá.

Azt mondták, nincs gond

"Óva intek mindenkit, hogy elhamarkodott következtetésre jusson. Telefonon beszéltem Ágival, aki zokogott, s attól fél, hogy megkérdõjelezik az egész pályafutását. Megkértem, hogy péntek reggel a Napkeltében a nyilvánosság elõtt mondja el, mi történt" - nyilatkozott az MTI-nek Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség (MUSZ) elnöke.

"Úgy tudom, október 30-án reggel 8 óra elõtt 5 perccel elõtt keresték a Kõér utcai uszodában a doppingellenõrök Ágit, akinek 9 órakor kellett megjelennie a Hilton szállóban Roger Moore-nál, amirõl elõzõ este kapott értesítést. A filmszínész az UNICEF nagykövetének kérte fel Ágit. Már keresem Roger Moore-t, mert szeretnék vele errõl szót váltani, ha lehet, élõ adásban. Eddig csak azt az UNICEF magyar képviselõt sikerült elérnünk, aki az állítást megerõsítette, maga is ott volt a 9 órai találkozón. Elnézést kell kérnem Ágitól, nem a bizalmatlanság miatt ellenõrizzük, hanem az érdekében. Amint nekem elmondták, Ági sietett, izgatott volt, de a doppingellenõröknek jelezte, mindenben hajlandó együttmûködni. Errõl aláírt egy papírt, s arról is, hogy megtagadta a mintavételt, mivel nem tudott elegendõ mennyiségû mintát produkálni. Arra kérte a két doppingellenõr hölgyet, hogy kísérjék el - ilyenre már a WADA képviselõje is számos magyar sportoló esetében vállalkozott - és az elsõ adandó alkalommal eleget tesz a kötelezettségének. A doppingellenõrök tanúk, többek között Turi György vezetõedzõ jelenlétében azt mondták, beszélniük kell Tiszeker Ágnes igazgatóval, hogy most mit tegyenek. Miután telefonon szót váltottak vele, a hölgyek közölték, nem szükséges Ágival tartaniuk, hanem aláírattak egy újabb nyilatkozatot a sikertelen dopping mintavételi eljárásról. Közölték Ágival, nincs semmi baj, majd jelentkeznek. Erre nem került sor azóta sem. A Tiszeker Ágnes vezette Magyar Antidopping Csoport a mai napon arra kérte Ruza József fõtitkárt, hogy miután Kovács Ágnes megtagadta a mintavételt és errõl írásbeli nyilatkozatot is adott, a Magyar Úszószövetség indítson ellene fegyelmi eljárást. Mindezek alapján a fegyelmi bizottság még a mai napon felkérést kapott, hogy járjon el. Ágit arra kértük, hogy még ma menjen be a Tiszeker Ágnes által megjelölt laborba, s adjon mintát. Tudomásom szerint ez 18 órakor megtörtént. Bár az eredményt még nem ismerem, meggyõzõdésem, hogy ez negatív lesz, mint ahogy eddig is mindenkor az volt."

Emberségesnek lenni

Gyárfás Tamás a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökeként is hangsúlyozta, hogy a leghatározottabban támogatja a doppingellenes harcot, ugyanakkor vigyázni kell, hogy az ellenõrzést végzõk se tévedjenek meg.

"Nem a mundér becsületét védem, de az ellenõrök a sport, a versenyek és a versenyzõk tisztaságáért vannak, és nem ítészek, akik bárkivel szemben is érzéketlenül járhatnak el. Tudom, nehéz a feladat. Szigorúnak, de mégis emberségesnek kell lenniük. Ági megérdemli a tisztességes eljárást."