Nadal megvédte a csalással gyanúsított teniszezőt

2007.11.11. 11:54
Miközben megvan a teniszt egyre inkább érintő fogadási botrány első eltiltottja, társa állt ki a szintén meggyanúsított, jóval nagyobb név Davigyenko mellett.

Védelmébe vette Rafael Nadal, a spanyolok klasszis teniszezője az orosz Nyikolaj Davigyenkót, akit azzal gyanúsítanak, hogy szándékosan veszítette el az egyik meccsét.

"Ha valakiről elterjed, hogy csal, utána már nagyítóval figyelik minden lépését - nyilatkozta Nadal. - Párizsban például azt tette szóvá a mérkőzésvezető, hogy szándékosan szervál rosszul. Nekem viszont a sírással küszködve mondta: hát nem látják, hogy nem megy. Én is átéltem már hasonló helyzeteket egy-egy meccsemen. Nehéz ezt kívülről megítélni."

A férfi profi teniszezők szervezete, az ATP vizsgálatot indított Davigyenko ellen, aki Sopotban - a gyanú szerint nem véletlenül - sérülésre hivatkozva a harmadik szettben feladta az argentin Martin Vassallo Arguello elleni meccsét. Az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban esik szó a teniszmaffiáról, több játékos számolt be megvesztegetési kísérletekről.

Eddig a világranglistán hátrébb sorolt versenyzők számoltak be arról, a fogadási maffia megkörnyékezte őket. Általában névtelen, ismeretlen jelentkezők arra kérték őket, veszítsék el soron következő meccsüket. Volt olyan visszavonult játékos, aki arról is beszélt: tud olyan teniszezőről, aki együttműködött már a fogadási maffiával.

A gyanúsítás és a szivárgó hírek mellett megtörtént az első felelősségre vonás is: szombaton az ATP kilenc hónapos eltiltással sújtotta az olasz Alessio Di Maurót, aki teniszmeccsekre fogadott.

Nadal teniszezett is

A spanyol megnyerte a nyitómeccset a sanghaji Mesterek Kupáján. A francia Richard Gasquet ellen szetthátrányból fordítva győzött.

Arany csoport, 1. forduló: Nadal (spanyol, 2.)-Gasquet (francia, 8.) 3:6, 6:3, 6:4
Ferrer (spanyol, 6.)-Djokovic (szerb, 3.) 6:4, 6:4

A Vörös csoportban a világelső svájci Roger Federer (1.), valamint az orosz Nyikolaj Davigyenko (4.), az amerikai Andy Roddick (5.) és a chilei Fernando Gonzalez (7.) szerepel.

A körmérkőzések után a kvartettek első két helyezettje kerül az elődöntőbe, a torna összdíjazása 4,45 millió dollár.