Eddig senkinek sem volt baja a doppingellenőrökkel

2007.11.12. 22:08
A Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testület (NDKT) közleményében kiállt az ellenőrök mellett azután, hogy több kritika érte őket Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó esetét követően.

"A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által akkreditált, elismert és a világ nemzeti doppingellenes szervezeteinek élvonalába tartozónak minősített Magyar Antidopping Csoport (MACS) és annak ellenőrei minden esetben - így a kifogásolt ellenőrzés során is - a doppingellenes tevékenység szabályairól szóló kormányrendeletben, valamint a WADA szabályzataiban foglaltaknak megfelelően járnak el" - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Kiemelik még benne: eddig a MACS által lefolytatott ellenőrzésekkel kapcsolatban sem a WADA, sem az ellenőrzött sportolók, illetve szövetségeik, nem jeleztek semmilyen kifogást, szabályszegést.

2006-ban amúgy keresettek voltak a magyar ellenőrök, Kelet- és Közép-Európában mindenhová hívták őket, de az európai mintavételek harmadát is magyarok végezték el.

Kovács Ágnes esete után viszont megfenyegették őket, honlapjukon állandóvá váltak a mocskolódó üzenetek.

"A MACS, illetve a képviseletében eljáró doppingellenőrök az ellenőrzések során pártatlanul, a szakmai, etikai és nemzetközi követelményeknek megfelelően járnak el, személyhez fűződő, törvény által védett jogaikat, adataikat, becsületüket, emberi méltóságukat, jó hírnevüket mindenki köteles tiszteletben tartani, és tartózkodni az azt sértő, valótlan tény állításától, híresztelésétől, valamint velük kapcsolatban való tény hamis színben való feltüntetésétől" - zárul az NDKT közleménye.

A testület azt követően hozta nyilvánosságra állásfoglalását, hogy október harmincadikán napvilágra került Kovács Ágnes olimpiai bajnok doppingvétsége, amelyet követően a sportoló és edzője, Turi György azt állították, az ellenőrök félrevezették a Kőbánya SC klasszisát.

A doppingcsoport hazai vezetője, Tiszeker Ágnes tavaly azt nyilatkozta az Indexnek, hogy a két idegen nyelven beszélő ellenőrök közül tizenketten orvosok, a másik hat is felsőfokú egészségügyi végzettséggel rendelkezik.

Az anyagi megbecsülésükről akkor azt mondta Tiszeker, hogy átlagosan keresnek, és cáfolta, hogy százezreket vinnének haza havonta.