Darnyi Tamás dönthet Kovács Ágnes sorsáról

2007.11.15. 10:54
Csütörtök fél tizenkettőkor a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) fegyelmi bizottsága eldönti, milyen büntetést kap az olimpiai bajnok Kovács Ágnes, mert október harmincadikán félbehagyta a doppingvizsgálatot. A hazai szövetség szerint nem követett el doppingvétséget, mert nem volt pozitív mintája. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy Fazekas Róbert és Annus Adrián sem adott pozitív mintát, mégsem lehettek olimpiai bajnokok.

A Magyar Úszó Szövetség álláspontja szerint Kovács Ágnesnek nem volt pozitív mintája, az olimpiai bajnoknő nem doppingolt, és nem róható fel neki doppingvétség. Még akkor sem, ha a Magyar Antidopping Csoport (MACS) úgy foglalt állást, hogy doppingvétséget megalapozó magatartást tanúsított.

Jogászok alkotják a fegyelmi vizsgálatot

A megállapítást a MÚSZ úgynevezett előzetes felülvizsgálati eljárásáról készült dokumentum tartalmazza, amelyet az október harmincadiki doppingmintavétel után végzett el a szövetség, ismertette Ruza József főtitkár.

A fegyelmi bizottság csütörtök fél tizenkettőtől ül össze, ennek tagjai: Antos Árpád, Kiss Gergő László, Menyhárt Zsolt, Pándi Gábor és Turi Viktória. Valamennyien gyakorló jogászok, ügyészek, ügyvédek. Az öt tagból vélhetően csak hárman lesznek ott az ülésen. Kiss Gergő László korábban úszott, az 1996-os atlantai olimpián a 400 méteres vegyes úszásban szerepelt, és a kapitány, Kiss László nevelt fia.

A fegyelmi bizottság döntése után a fellebbviteli bizottság is összeül, ennek tagja többek közt két olimpiai bajnok, Darnyi Tamás és Szabó József, az ő döntésük lesz jogerős.

A második vizsgálat mintaszerű volt

A két bizottságnak sok körülményt - enyhítőt és súlyosbítót egyaránt - kell mérlegelnie, Annus Adrián és Fazekas Róbert esete is alapul vehető, hiszen mindketten úgy veszítették el olimpiai bajnoki címüket, hogy nem volt pozitív doppingmintájuk, mégis vétséget követtek el.

Kovácstól november nyolcadikán vettek ismét mintát, az a vizsgálat a hazai doppingfőnök, Tiszeker Ágnes szerint hibátlanul zajlott, rendkívül együttműködő volt a sportoló, mindent átolvasott. Tiszeker sajnálta, hogy az első vizsgálat nem ilyen körülmények között zajlott. Annak a mintának az eredménye legkorábban a jövő hét elejére készülhet el.

"A testületnek olyan határozatot kell hoznia, amely az ő számára is méltányos, a MÚSZ-nak megfelel, és elfogadható a nemzetközi testületeknek is. Óriási a felelősség, és nem tudjuk a kiutat, méltatlan, igazságtalan helyzet ez" - emelte ki Gyárfás.

Helytelen viselkedés

Majd így folytatta a mintavételről időnek előtte való eltávozást kritizálva: "az edzője, Turi György és Kovács Ágnes is helytelenül viselkedett, nem kellett volna őt elengedni, még ha Roger Moore várta is. Ugyanakkor - bár nem akarok a MACS ellen lázítani, de - az ellenőrök dolga azokat leleplezni, akik vétkeztek, és nem az, hogy egy ártatlan versenyző, példakép, a hazai népszerűségi listák éllovasai közé tartozó Kovács Ágnes életművét szétzilálják."

Turi György is reflektált: "Kovács Ági nulla százalékban hibázott." Az edző arra nem tért ki, hogy számtalan esetben adott már mintát Kovács, és pontosan tudta, milyen következményekkel járhat, ha doppingvétséget meglapozó magatartást tanúsít.

A vízilabdázó Benedek Tibor doppingszert tartalmazó kenőcs miatt adott pozitív mintát 1999-ben, ő nyolchónapos eltiltást kapott, és részt vehetett a sydneyi olimpián, de az ügye a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elé került. Nem kizárt, hogy Kovács Ágnesnek is a svájci testület előtt zárul le a története.