A doppingellenőrök nem utaznak a pozitív eredményekre

2007.11.27. 20:10
A pekingi olimpiáig négyszer ellenőrizni fogják a magyar résztvevőket, hogy ne ismétlődhessen meg még egyszer, ami Athénban történt. A sportolóknak ügyelniük kell majd hollétük pontos megadására, mert három mulasztás után fegyelmi indulhat ellenük.

A Magyar Antidopping Csoportnak (MACS) nem a pozitív eredmények gyártása a célja - jelentette ki a doppingelellenes feladatokat ellátó és az ellenőrzéseket végző szervezet vezetője, dr. Tiszeker Ágnes. Keddi sajtóbeszélgetésén az eddiginél jobban kívánta megismertessék a MACS feladatait, tevékenységét, mivel Kovács Ágnes vitát kiváltott ellenőrzése után sok támadás érte a MACS-ot.

Legalább ezer teszt

Tiszeker kihangsúlyozta, hogy a magyar ellenőrök nem azzal tudnak kitűnni a nemzetközi szervezetek, így a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) előtt, hogy sorozatban buktatják le a magyar sportolókat. A céljuk az, hogy elismert és megbízhatónak tartott szervezetet hozzanak létre, amelynek a munkájára biztosan támaszkodhatnak külföldön is.

A MACS a jövő augusztusi olimpiáig is folyamatosan végez ellenőrzéseket, a Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testület (NDKT) útmutatása alapján, az úgynevezett nyilvántartott vizsgálati csoport tagjain. Ebbe nemcsak az olimpiai kerettagok, hanem például az országos bajnokságok első három helyezettjei is beletartoznak. Az idén az év végéig 806 tesztelést hajtanak végre a csoport szakemberei állami megrendelésben.

Az olimpia évében, 2008-ban 1000-1300 vizsgálatot terveznek, és amint azt Tiszeker hangoztatta, a pekingi játékok előtt a keret tagjait négy alkalommal ellenőrzik.

A bujkálásra is rá lehet fizetni

A MACS vezetője külön kiemelte az úgynevezett whereabout fontosságát, vagyis azt, hogy a sportolók hollétéről tudniuk kell a doppingellenőröknek. A WADA három hónapra előre kéri be a holtartózkodásra vonatkozó adatokat. Nemcsak az okozhat gondokat, ha valaki nem a megadott helyen tartózkodik, hanem az is, ha hiányosan vagy egyáltalán nem adja meg a jelenléti ívet. Ha a sportoló mulasztásából - tehát nem rendkívüli okokból nem tud megjelenni - 18 hónap alatt valakit három alkalommal nem találnak az ellenőrök az általa bejelentett helyen, doppingvétségnek minősülhet és fegyelmi eljárás indul ellene.

A sportolót az ellenőrök akár a lakásán is felkereshetik, de az elsődleges cél az, hogy a munkhelyükön, vagyis az edzéseken találják meg őket. A MACS elsősorban az edzőtáborokat, a válogatott edzéseket preferálják, mert semmiképpen sem akarják magánéletükben zaklatni a versenyzőket.