Négygólos győzelemmel kezdtek a női kézisek a vb-n

2007.12.03. 18:54
A magyar női kézilabda-válogatott helyenként jó játékkal, a második félidőben azonban kisebb hullámvölgybe kerülve nyert Japán ellen a franciaországi világbajnokságon. A győzelem ellenére Németh András szövetségi kapitány nem volt elégedett csapatával.

A Franciaországban zajló női kézilabda-világbajnokságon a magyar válogatott a japánok elleni meccsel kezdte meg a szereplését.

A japánok kezdték a találkozót, mégis az első lehetőség a magyar együttes előtt adódott, de Görbicz lövése a felső kapufáról kipattant. Még ugyanebben a percben javított a győri irányító és megszerezte a magyar csapat első gólját.

Remek kezdés, biztos vezetés

Három perccel később azonban már a japánok vezettek 3-2-re. Örömük szerencsére nem tartott sokáig, hiszen nem sokkal később már 6-3 volt a magyar együttes javára. A különbség a folytatásban egyre nőtt, a huszadik percben már hat góllal, 13-7-re is vezetett Németh András együttese.

A magyar együttesben különösen Szamoránszky, Tóth és Görbicz volt elemében, a mieink első tizenöt gólját ez a három játékos szerezte. A játékrész hajrájában kisebb hullámvölgybe került a magyar együttes, így az ázsiaiak feljöttek négy gólra.

Három maradt a végére

Volt olyan magyar támadás, amikor egy akción belül előbb saját játékostársát lőtte fejbe Vérten, majd Tóth kísérlete a kapufáról pattant ki, miközben a japánok még kínai variációból is betaláltak. A szünetben így is három góllal 19-16-ra vezetett a magyar csapat.

A második játékrész elején alaposan belekezdett az átalakított magyar együttes, az első öt percet 4-1-re hozta, de az ellenfél nem tört meg. Hiába szerezte sorra a góljait a magyar együttes, a védekezésbe sok hiba csúszott, így a félidő felénél csak két gól (26-24) volt Görbiczék előnye.

Hullámvölgy, japán egyenlítés

A magyar csapat hullámvölgye nagyobb volt, mint bármikor, hosszú percekig nem sikerült gólt lőni, a japánok viszont sorra betaláltak így sikerült kiegyenlíteniük. Szucsánszki a lehető legjobb időben szerezte meg első világbajnoki gólját, szerencsére egyből kettőt.

pálinger bravúrok, szép magyar gólok

Pálinger is bemutatott pár bravúrt, majd a visszatérő Tóth szerzett gólt, így nem sokkal később ismét három góllal ment a magyar együttes. A magyar hullámvölgy után szerencsére a japánok megijedtek a nagy lehetőségtől és hosszú percekig nem találtak be, miközben Németh András csapata szebbnél szebb gólokat lőtt, így öt perccel a vége előtt ismét hat gól volt az előnyünk.

A biztos vezetés tudatában azonban megint kiengedett a magyar együttes, így a vége négygólos győzelem (35-31) lett. A magyar együttes tehát győzelemmel kezdte vb-szereplését, de a folytatásban - főleg a csoportkör után - ennél sokkal jobb védekezés kell és a második félidőben tapasztalható hullámvölgyek is sokba kerülhetnek.

Eredmény, nyilatkozat

E csoport (Nimes), 1. forduló:
Magyarország-Japán 35-31 (19-16)
Nimes, 4000 néző, v: Lazaar, Reveret (franciák)
gólszerzők: Görbicz 10/5, Szamoránsky 6, Ferling 5, Tóth 5, Kirsner 2, Szucsánszki 2, Balogh 2, Vérten 1, Borbás 1, Szűcs 1, illetve Hirai 6/3, Kindzso 5/1, Hajafune 4, Komacu 3, Fudzsi 3, Arihama 2, Szakugava 2, Szakamoto 2, Mizuno 2, Tanigucsi 2,
7 méteresek: 5/5, illetve 5/4,
kiállítások: 6, illetve 4 perc

A csoport másik találkozóján:
Spanyolország-Kongó 29-24 (13-12)

"Dekoncentrált volt a csapat, főleg védekezésben. Rengeteg gólt kaptunk, ennyit nem szabad. Nagyon jól felkészített csapat a japán, még nem elég erős, de ügyes játékosokból áll. Bosszantó dolgokat is elkövettünk, többek teljesítményével nem vagyok elégedett. Mehlmann Ibolyától például többet vártam, átlövő létére nem dobott gólt, védekezésben pedig nem segített. A helyi közönség sem volt velünk, és ez hatott a francia bírókra. Tudomásul kell venni, hogy nincs lefutott meccs. Szerintem mellettünk a japánok lépnek tovább a csoportból, mert nagyon kellemetlen stílusban játszanak" - mondta a találkozó után Németh András a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

További eredmények:
A csoport (Pau): Franciaország-Argentína 37-12 (18-8) Horvátország-Kazahsztán 35-25 (16-12)
B csoport (St. Brieuc): Oroszország-Macedónia 27-22 (12-14) Brazília-Ausztrália 36-9 (21-6)
C csoport (Lyon): Norvégia-Angola 32-26 (18-14) Ausztria-Dominikai Köztársaság 32-19 (18-9)
D csoport (Toulon): Románia-Kína 31-29 (15-16) Lengyelország-Tunézia 29-23 (16-11)
F csoport (Nantes): Koreai Köztársaság-Paraguay 50-12 (25-6)