Nem az első hely a legjobb Görbiczéknek

2007.12.10. 16:55
Az utolsó csoportmeccsen az egyre jobb formában játszó női kézilabda-válogatott már biztos továbbjutóként lép pályára. Görbiczék akár még csoportelsők is lehetnek, abban az esetben viszoont a házigazda franciákkal kell játszaniuk a negyeddöntőben. Ha azonban "csak" második vagy harmadik lesz az együttes, úgy az oroszok vagy az angolaiak jöhetnek.
Szűcs Gabriella a Magyarország-Lengyelország mérkőzésen

A magyar női kézilabda-válogatott a franciaországi világbajnokságon a románok legyőzésével teljesítette a minimális célkitűzést és kiharcolta az olimpiai selejtezős szereplés jogát. A világbajnoki ezüstérmes legyőzésével ugyanis már biztos, hogy a magyar válogatott bejutott a legjobb nyolc közé - és miután a már olimpiai résztvevő norvégok is bejutottak - így legrosszabb esetben is nyolcadik lehet a magyar csapat, így selejtezőt játszhat az olimpiáért.

Oktatták a románokat

Ugyanakkor ha Görbiczék megnyerik a világbajnokságot, automatikusan résztvevői a jövő évi olimpiának. Az elmúlt két fordulóban - a németek és a románok elleni meccseken - mutatott játék alapján ez most már nem is elképzelhetetlen.

A magyar csapat a kezdeti gyengébb játék után a dijoni középdöntőben két legerősebbnek tartott riválisával szemben remekül játszott, bár a németek ellen ez csak a döntetlenre volt elég. A románok ellen azonban hatgólos hátrányban sem esett szét az együttes, és végül pazar második félidei játékának köszönhetően három góllal nyert.

A kapitány is elégedett volt

Németh András szövetségi kapitány is elismerte játékosai remek teljesítményét, a románok elleni találkozó után értékelésében. Mint elmondta, a két nap alatt szerzett három ponttal elégedett, miután azokat a világ élvonalába tartozó csapatokkal szemben szerezte együttese. Különösen a románok elleni győzelmet emelte ki, hiszen Bradenauék ellen tétmérkőzésen már régen nyertünk.

A hétfői szünnap után a folytatásban az olimpiai ezüstérmes, ám a vb-n eddig gyengén szereplő Dél-Korea következik. Az ázsiaiak nehéz helyzetben vannak, hiszen a mieink esetleges legyőzése is kevés lehet a továbbjutásukhoz, hiszen a spanyoloktól is kikaptak, így a magyar együttessel döntetlent játszó spanyol gárda a lengyelek legyőzésével a legjobb nyolc közé kerülhet.

A csoportelsőre a franciák várnak

A magyar, a német és a román együttes már biztos továbbjutó, a kérdés csak az, ki hányadik helyen megy tovább. Jelenleg a németek állnak az élen hét ponttal, őket Pálingerék és a románok követik 6-6 ponttal. A zárófordulóban azonban a két rivális egymás ellen játszik, a németek győzelmükkel biztos csoportelsők, míg a románok elsőségéhez kellene egy magyar vereség is. A magyar együttes pedig úgy lehet csoportelső, ha nyer Korea ellen míg a másik találkozón a németek kikapnak.

Tóth Tímea küzd a románok védőivel

A kérdés csak az, "megéri" csoportelsőnek lenni? A folytatásban ugyanis a másik csoport első négy helyezettjével játszanak keresztbe a csapatok, és az A-csoportban jelenleg a házigazda franciák a negyedikek, akik már nem is tudnak javítani helyezésükön. Pontszámban ugyan beérhetik az oroszokat és az angolaiakat - akik éppen egymással játszanak - de miután mindkettőtől kikaptak, maradnak a negyedikek.

A norvégok menetelnek

A csoportban az Európa-bajnok norvégok biztos elsők, így ők a spanyolokkal vagy a koreaiakkal játszanak a negyeddöntőben. A további párosítások azonban még kérdésesek, a magyar együttes valószínűleg az oroszokkal, vagy a angolaiakkal mérkőznek a legjobb négy közé jutásért.

A magyar csapat esélyeit növeli, hogy azok a csapatok, amelyek végig csak néhány játékost cseréltek, várhatóan jobban fáradnak. Németh András azonban a vb elején mindenkinek lehetőséget adott, s nem arra törekedett, hogy alakulata minél nagyobb különbséggel nyerjen Japán vagy Kongó ellen, így senki nem panaszkodhat meccshiányra, miként senki nincs túlterhelve sem.

A keddi középdöntős program:

I. csoport (Metz): Oroszország-Angola 16:30 ó Norvégia-Franciaország 19:15 ó Macedónia-Horvátország 21:15 ó
Az állás: 1. Norvégia 8 pont 2. Oroszország 6 (109-89) 3. Angola 6 (122-112) 4. Franciaország 4 5. Horvátország 0 (108-127) 6. Macedónia 0 (92-123)
A norvég, az orosz, az angolai és a francia csapat már biztos negyeddöntős.

II. csoport (Dijon): Magyarország-Koreai Köztársaság 16:30 ó Románia-Németország 18:30 ó Spanyolország-Lengyelország 20:30 ó
Az állás: 1. Németország 7 pont 2. Románia 6 (132-113) 3. Magyarország 6 (118-113) 4. Spanyolország 3 5. Koreai Köztársaság 2 6. Lengyelország 0
A német, a román és a magyar csapat már biztos negyeddöntős.